Combate tusea - incearca aceste remedii naturale

Combate tusea - incearca aceste remedii naturale

Masha Florea

Este sezonul racelii. Desi speram ca anul acesta virozele si infectiile respiratorii sa te ocoleasca, iata cateva informatii despre tuse si remediile naturale pe care sa le folosesti pentru a o inlatura sau pentru a o calma pe cat posibil.

In primul rand, trebuie sa stii ca tusea este de 2 tipuri: productiva si iritativa. Tusea productiva este benefica, deoarece ajuta la eliminarea secretiilor respiratorii produse in exces in timpul racelii, favorizand o respiratie eficienta. Spre deosebire de aceasta, tusea uscata, seaca, nu face decat sa irite caile aeriene, fapt ce determina o tuse si mai grava, formand un cerc vicios.

Medicii recomanda folosirea medicamentelor ce inhiba reflexul de tuse doar in cazul tusei iritative. Tusea productiva trebuie ajutata pentru a elimina cu usurinta secretiile si pentru a impiedica stagnarea acestora in caile respiratorii, fapt ce ar putea duce la o suprainfectie bacteriana a unei viroze banale.

Remedii pentru tusea productiva


In cazul in care tusea este productiva, foloseste urmatoarele trucuri pentru a favoriza eliminarea secretiilor cat mai usor:

• Consuma cat mai multe lichide: un organism bine hidratat va putea forma un mucus mai lichid, mai putin aderent si usor de expectorat. Este bine sa bei atat apa, cat si ceaiuri calde, care iti pot calma gatul iritat.

• Foloseste un umidificator, sau fa dusuri fierbinti. Aburul pe care il inspiri poate ajuta la hidratarea mucusului, facand mai usoara eliminarea acestuia.

umidificatorul ca remediu al tusei

Elimina iritantii din atmosfera, in special fumul de tigara. Renunta la fumat sa roaga-i pe fumatorii din jurul tau sa evite acest obicei in preajma ta.

Foloseste un ceai de piper negru si lamaie pentru a trata tusea productiva. Pune intr-o cana o lingurita de piper proaspat macinat alaturi de 2 linguri de miere si toarna peste acestea apa clocotita. Acopera cana si lasa la infuzat timp de 15 minute, dupa care strecoara piperul si consuma ceaiul.

ceai de piper negru

Apeleaza la infuzia de unguras, o planta cu proprietati expectorante, pe care o poti cumpara de la plafar. Infuzeaza o lingurita de planta la o cana de apa, si consuma 2-3 cani pe zi. In plus, acesta planta are si efecte benefice asupra ritmului cardiac, a astmului si bronsitei, dar si in cazul dischineziei biliare.

Tot un expectorant este si cimbrul. Ceaiul se prepara din 2 linguri de cimbru proaspat la o cana de apa calda. Se consuma dupa ce a fost infuzat timp de 5 minute si strecurat, si poate fi indulcit cu miere. Pe langa efectul expectorant, acest ceai are proprietati antiinflamatoare si relaxeaza tractul respirator.

cimbru

Nu orice tip de tuse productiva poate fi tratata acasa. Daca observi ca secretia este purulenta, are culoare verzuie sau rosiatica, si are miros fetid, consulta un medic de urgenta. Este posibil ca la originea tusei sa fie o infectie bacteriana, care necesita un tratament antibiotic specific.

 

Remedii pentru calmarea tusei


Pentru un efect calmant asupra gatului, iti poti prepara un sirop din seminte de in, miere si lamaie. Acesta are si o componenta antibiotica datorita mierii din compozitie. Fierbe 2-3 linguri de seminte de in intr-o cana, pana cand acestea devin usor gelatinoase. Strecoara si amesteca lichidul obtinut cu cate 3 linguri de miere si de suc de lamaie. Se consuma o lingura de produs, la nevoie.

Turmericul este perfect in cazul tusei uscate, iritante. Amesteca pudra de turmeric impreuna cu miere, si consuma 3-4 linguri pe zi. De asemenea, poti folosi un ceai dintr-o lingura de turmeric adaugata in 4 cani de apa. Strecoara ceaiul si consuma-l cu lamaie si indulcit cu miere.

Un alt remediu pentru tusea uscata este ghimbirul proaspat. Taie o bucatica de ghimbir, pune putina sare si mesteca timp de cateva minute. Daca nu poti suporta gustul, prepara-ti un ceai din ghimbir ras. Acesta se adauga intr-o cana de apa, se lasa la clocotit pana cand se evapora jumatate din apa. Indulceste ceaiul cu o lingura de miere, pentru un efect si mai calmant.

ghimbir pentru tuse

Asteapta-te ca o tuse aparuta ca urmare a unei raceli comune sa treaca de la sine in 7-10 zile. Daca tusea isi modifica forma, este asociata unor semne precum febra si alterarea starii generale, sau daca dureaza o perioada foarte lunga, nu ezita sa mergi la doctor pentru un consult de specialitate.
Articolul urmator
Puls în ureche: cauze și remedii
Puls în ureche: cauze și remedii
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?
Incepe quiz
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.