Lipsa de aer sau dificultatea in respiratie: cauze si tratament

Lipsa de aer sau dificultatea in respiratie: cauze si tratament

Cristina Tarziu

Pierderea respirației sau lipsa de aer (în termeni medicali: dispnee) este unul dintre cele mai comune motive pentru care pacienții cheamă salvarea sau ajung la urgențe. Cu toate acestea, însă, nu există o definiție clară a dificultății în respirație sau un set bine definit de manifestări, și asta pentru că lipsa de aer are multiple cauze, iar simptomele sunt, în consecință, diferite de la caz la caz. În unele cazuri respirația devine foarte accelerată, în altele este însoțită de un „hârâit" puternic, iar în cazuri foarte grave respirația se poate opri complet.

Află, așadar, care sunt posibilele cauze ale lipsei de aer și când este cazul să te îngrijorezi!

Lipsa de aer și apăsare în piept: ce înseamnă?

Există foarte multe afecțiuni care pot cauza dificultăți în respirație. Poate fi vorba de o răceală, de o sinuzită acută sau de anumite afecțiuni cronice precum astmul sau alergiile. Pierderea subită a respirației, însă, poate fi și un indicator pentru o problemă ce necesită asistență medicală de urgență.

Femeie cu mâna la piept
Sursa foto: Unsplash.com

Iată care sunt cele mai comune cauze pentru dificultățile în respirație:

- probleme la nivelul sistemului respirator: blocaje în nas, gură sau gât, crup laringian (sau laringotraheobronșită), epiglotită (inflamarea acută a epiglotei);

- probleme la nivelul plămânilor: pneumonie, emfizem pulmonar, bronșită (sau „răceală la plămâni"), bronșiolită (o infecție respiratorie virală care afectează bronhiile mici, prin care aerul este transportat către plămâni) sau alte afecțiuni;

- probleme la nivelul inimii: angină, atac de cord, anumite afecțiuni congenitale, insuficiență cardiacă, aritmii.

Alte cauze ale lipsei de aer:

  • alergii;
  • anxietate;
  • atac de panică;
  • obezitate;
  • efort susținut;
  • hernie hiatală.

În funcție de cât de repede începe și de cât timp durează lipsa de aer, dispneea poate fi acută sau cronică.

Dispneea acută poate apărea rapid și nu durează foarte mult (ore până la zile). Alergiile, anxietatea, exercițiile fizice și bolile (cum ar fi răceala obișnuită sau gripa) pot provoca dispnee acută. Afecțiuni mai grave, cum ar fi un atac de cord, îngustarea bruscă a căilor respiratorii (anafilaxia) sau cheagul de sânge (embolie pulmonară) pot provoca, de asemenea, dispnee acută.

Dispneea cronică este lipsa de aer sau dificultățile de respirație care durează mult timp (câteva săptămâni sau mai mult) sau care continuă să revină. Astmul, insuficiența cardiacă și boala pulmonară cronică pot provoca dispnee cronică. De asemenea, lipsa exercițiului fizic poate provoca senzația că rămâi fără respirație tot timpul, deoarece mușchii  încearcă să primească mai mult oxigen.

Lipsa de aer de la stomac 

Lipsa de aer este unul dintre simptomele cele mai înfricoșătoare ale refluxului acid și bolii de reflux gastroesofagian. În unele cazuri, aceste dificultăți de respirație pot duce la complicații respiratorii care pun viața pacientului în pericol.

Dificultățile de respirație apar în boala de reflux gastroesofagian deoarece acidul gastric care se strecoară în esofag poate pătrunde în plămâni, în special în timpul somnului, și poate provoca umflarea căilor respiratorii. Acest lucru poate duce la reacții de astm sau poate provoca pneumonie de aspirație. O astfel de afectare a căilor respiratorii poate afecta respirația provocând tuse sau respirație șuierătoare.

Balonare și lipsa de aer

Balonarea abdominală poate afecta diafragma, o partiție musculară între piept și abdomen, care ajută la respirație. Dacă presiunea din abdomen este suficientă pentru a restricționa mișcarea diafragmei, pot apărea probleme de respirație.

Balonarea abdominală și lipsa de aer pot fi cauzate de supraalimentare, obezitate, constipație, sarcină sau menstruație, dar și de boli, precum:

  • boală pulmonară obstructivă cronică
  • hiperventilație
  • ascită
  • anxietate sau tulburare de panică
  • intoleranță la lactoză
  • sindromul colonului iritabil
  • hernie hiatală
  • calculi biliari
  • hernie
  • cancer ovarian
  • insuficiență pancreatică
  • Limfomul non-Hodgkin
  • fibroză chistică
  • neuropatie periferică
  • poliomielită
  • boala celiacă

Lipsa de aer - când să te îngrijorezi?

Bărbat cu mâna la inimă
Sursa foto: Unsplash.com

Este nevoie de asistență medicală de urgență dacă:

- dificultățile în respirație devin din ce în ce mai serioase;

- respirația se oprește complet;

- pacientul simte durere sau presiune în piept;

- lipsa de aer este asociată cu febra;

- un obiect s-a blocat în căile respiratorii;

- respirația este însoțită de un zgomot puternic;

- episoadele de oprire a respirației se petrec pe timpul nopții.

Ce este dispneea paroxistică nocturnă?

Dispneea paroxistică nocturnă este senzația de lipsă de aer la o oră sau două după ce ai adormit. Ea poate fi un semn că suferi de o boală de inimă.

Lipsa de aer - tratament

În cele mai multe cazuri, dificultățile în respirație sunt cauzate de afecțiuni minore - precum răcelile - sau un efort susținut (în special în cazul persoanelor sedentare), astfel că nu constituie un motiv de îngrijorare. În aceste situații, problema se rezolvă de la sine, odată ce cauzele au fost îndepărtate.

Dacă, însă, lipsa de aer este un simptom al unei afecțiuni serioase, este nevoie de tratament de specialitate.
După un consult superficial și un set de întrebări privind simptomele, durata, alte probleme medicale etc., medicul va solicita analize specifice precum spirometria (pentru măsurarea volumelor și debitelor pulmonare și diagnosticarea diverselor afecțiuni cronice ale bronhiilor și ale plămânului), radiografia la plămâni sau o radiografie de sinusuri, o electrocardiogramă, teste alergologice sau alte investigații de specialitate.

Din nefericire, cei mai mulți pacienți aleg să ignore simptomele și ajung la spital foarte târziu, când daunele pentru organism sunt deja majore, iar vindecarea devine o chestiune de durată. Stabilirea unui diagnostic corect, însă, este primul pas în tratarea și prevenirea episoadelor de pierdere a respirației.

Pentru că există o gamă foarte largă de afecțiuni ce pot cauza dificultăți în respirație, este nevoie întotdeauna de tratament specific, personalizat în funcție de problemele fiecărui pacient, de istoricul său medical, de vârstă, stil de viață etc.

Indiferent de situație, însă, până la sosirea ambulanței, încearcă pe cât posibil să te relaxezi, să nu intri în panică. Deschide geamurile larg și încearcă să reduci ritmul respirației și să tragi aer în piept cât mai profund.
Pentru că dispneea poate fi cauzată de obezitate sau sedentarism, un stil de viață sănătos poate preveni apariția acesteia. În acest sens, încearcă să te menții la o greutate normală, renunță la fumat, fă sport în mod regulat, evită alergenii - praf, polen, fum de țigară, vapori din produsele cosmetice sau de curățenie, mucegai etc.

Tratament naturist pentru lipsa de aer

Există mai multe lucruri pe care le poți face acasă pentru a-ți gestiona problemele de respirație. Iată care sunt acestea:

1. Respirație profundă

Pentru a respira profund, întinde-te și pune-ți mâinile pe abdomen. Inspiră adânc pe nas, extinzând abdomenul și lăsând plămânii să se umple de aer. Ține-ți respirația pentru câteva secunde, apoi expiră încet pe gură, pentru a goli plămânii.

2. Respirația cu buzele strânse

Un alt exercițiu de respirație care poate ajuta la ameliorarea dificultății de respirație este respirația cu buzele strânse. Acest exercițiu încetinește ritmul de respirație și este util în special dacă dificultățile de respirație se datorează anxietății.

Pentru a respira cu buzele strânse, iată ce trebuie să faci:

-Stai drept pe un scaun, cu umerii relaxați.

-Strânge buzele, păstrând totuși un mic spațiu între ele.

-Inspiră pe nas pentru câteva secunde.

-Expiră ușor prin buzele strânse, numărând până la patru.

-Repetă acest tipar de respirație de câteva ori.

Acest exercițiu poate fi făcut ori de câte ori simți lipsa de aer și îl poți repeta pe tot parcursul zilei până când începi să te simți mai bine.

3. Folosirea unui ventilator/foen

Unele studii au arătat că suflarea de aer în nas poate reduce senzația de dispnee. Cu toate acestea, utilizarea unui ventilator poate să nu dea rezultate atunci când lipsa de aer apare din cauza unei afecțiuni medicale subiacente.

4. Inhalarea de aburi

Inhalarea aburului poate ajuta la lărgirea căilor nazale și descompunerea mucusului din plămâni, ceea ce poate ajuta la ușurarea respirației.

Băile de abur se fac cu apă fierbinte, în care poți adăuga câteva picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt. Așează-ți fața peste bolul cu apă ușor răcită și pune-ți un prosop deasupra capului. Respiră adânc, inspirând aburul.

6. Cafea neagră

Ceașcă cu cafea neagră
Sursa foto: Unsplash.com

Cafeaua neagră poate ajuta la ameliorarea dificultății respiratorii, deoarece cofeina din ea poate reduce constrângerea mușchilor din căile respiratorii ale unei persoane. Acest remediu trebuie folosit cu precauție deoarece consumul prea mare de cafea poate crește ritmul cardiac al unei persoane.

7. Consumul de ghimbir proaspăt

Consumul de ghimbir proaspăt sau ceaiului de ghimbir poate ajuta la reducerea dificultății respiratorii care apare din cauza unei infecții respiratorii.

Vitamine pentru respirație grea

Lipsa vitaminei B12 poate cauza probleme de respirație, astfel trebuie tratată această deficiență. Corpul uman nu produce vitamina B-12, astfel este necesar s-o obții din dietă. Vitamina B12 este crucială pentru producerea de ADN și celule roșii din sânge și ajută la susținerea sistemului nervos.

Multe dintre simptomele deficienței de vitamina B-12 apar deoarece provoacă o lipsă de celule sanguine sănătoase. Corpul are nevoie de o mulțime de aceste celule pentru a obține oxigen în jurul corpului și pentru a menține organele în stare bună de sănătate.

De asemenea, vitamina D este asociată cu o mai bună funcție pulmonară, ceea ce sugerează că joacă un rol important în menținerea sănătății respiratorii.

Înainte de a lua orice fel de supliment de vitamine, este important să discuți cu un medic și să-ți faci analize.

Așadar, lipsa de aer poate fi un indiciu pentru afecțiuni serioase, ce îți pot pune viața în pericol, așa că nu o ignora și apelează la un specialist pentru stabilirea unui diagnostic și prescrierea unui tratament corect!

Surse foto: Unsplash.com

Surse articol: medicalnewstoday.comhealthline.com

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.