Prea multe pahare de apă te pot îmbolnăvi. Află cum!

Prea multe pahare de apă te pot îmbolnăvi. Află cum!

Redactor Alexa Galgau

Știm deja că deshidratarea este foarte periculoasă, iar consumul insuficient de apă poate să fie devastator pentru organism pe termen lung. Însă prea puțin se vorbește și despre reversul medaliei: ce se întâmplă atunci când bem prea multă apă? Cei mai mulți oameni trăiesc cu impresia că un exces nu este dăunător sănătății, însă adevărul este că până și în acest caz ce e prea mult strică.

Află cum te pot îmbolnăvi prea multe pahare de apă și cât lichid ar trebui să consumi în mod ideal!

Prea multe pahare de apă, un pericol pentru sănătate

Majoritatea oamenilor nu beau suficientă apă pe zi, ceea ce afectează sănătatea celulelor și a organismului. De aceea ni se tot spune să bem cel puțin doi litri de lichide pe zi, dar adevărul este că nu aceasta este soluția cea mai sănătoasă. Nu există o cantitate fixă de apă care să fie benefică în mod universal, ci fiecare organism are propriile nevoi.

De curând, s-a făcut un studiu în care s-au urmărit consecințele depășirii limitei de hidratare si s-a ajuns la concluzia că poate fi periculos să nu îți asculți corpul când simți că ai băut destul și să continui să bei.

Cercetarea, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences in the United States of America, a relevat faptul că oamenilor le este mai greu să înghită după ce consumă cantități mari de apă. Acesta pare să fie un răspuns al corpului prin care încearcă să oprească un consum excesiv de apă. În cele mai multe cazuri, apare doar o dificultate de a înghiți care prezintă un oarecare disconfort, dar se poate ajunge chiar și la o reacție fatală atunci când sunt ingerate cantități foarte mari de apă.

În cadrul studiului, 20 de participanți au fost puși în IRM (aparatul de rezonanță magnetică) și li s-a spus să evalueze efortul de înghițire în două situații diferite: după efort fizic, când le era sete și mai târziu, după ce băuseră deja un litru de apă. În cel de-al doilea scenariu, participanților le-a fost de trei ori mai greu să înghită decât în primul. Acest rezultat confirmă bănuielile mai vechi ale oamenilor de știință, conform cărora reflexul de înghițire este inhibat după ce este consumată suficientă apă.

Această inhibare a reflexului are scopul de a regla consumul de apă și de a menține un nivel normal de lichide în corp, însă nu este o reacție infailibilă, fiind posibil în continuare să consumi mai multe pahare de apă decât ar fi sănătos pentru corpul tău.

În cazurile extreme în care este consumat mult prea mult lichid, corpul pierde cantități enorme de sodiu, o afecțiune care poartă numele de „hiponatremie” și se manifestă prin letargie, greață, convulsii, iar în cazuri rare poate fi și fatală. Persoanele care pierd o cantitate mare de sodiu prin transpirație și nu consumă băuturi speciale, cu electroliți, sunt în pericol de a se confrunta cu această afecțiune periculoasă.

Așadar, câte pahare de apă trebuie să bem zilnic? Medicii ne răspund că trebuie să ne adaptăm consumul de apă propriilor nevoi și să ținem cont de anumiți factori: temperatura de afară, nivelul de activitate, vârsta, sexul, greutatea etc. În cazul unei persoane care este mai degrabă sedentară, consumul de apă nu trebuie să fie la fel de mare precum în cazul unei persoane active.

Bărbații ar trebui să bea mai multă apă decât femeile (care nu ar trebui să depășească 1.5 l-2 l), între 2 l și 2.5 l, însă aici joacă un rol important înălțimea și greutatea. Este evident că o persoană mai mică va avea nevoie de mai puțin lichid decât o persoană mare din punct de vedere fizic. Totodată, trebuie să ținem cont și de faptul că în aceste cantități intră și lichidul pe care îl obținem din diverse alimente, cafea sau ceai.

În concluzie, nu trebuie să te forțezi să bei cei doi litri de apă în fiecare zi, ci să îți asculți și corpul, iar atunci când simți că nu mai poți, să te oprești. Consumul excesiv de apă poate să creeze un deficit de minerale și să îți suprasolicite rinichii, așa că ajustează numărul de pahare de apă propriilor nevoi!

Citește mai multe și despre dieta cu lichide!

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?
Incepe quiz
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.