10 tipuri de insomnii si tratamentul acestora

10 tipuri de insomnii si tratamentul acestora

Ioana Budeanu

Insomnia este cauzata, de cele mai multe ori, de stres si probleme personale. Femeile tinere dezvolta in general insomnii pe baza de stres, insa acestea pot avea si cauze mai grave, psihice. Daca suferi de insomnie, cel mai indicat este sa te adresezi medicului, pentru a-ti prescrie un tratament sau sa mergi la un psiholog care sa te ajute sa iti rezolvi problemele. Iata mai jos care sunt tipurile cele mai frecvente de insomnii si cum se pot trata acestea.

Suferi de insomnie? Mergi la medic!

10 tipuri de insomnii si tratamentul acestora


1. Insomnia partiala, cauzata de probleme si stres, apare atunci cand ai un eveniment important in viata, cand te confrunti cu o problema dificila sau cand te ingrijorezi pentru sanatatea ta. Se rezolva de la sine, atunci cand indepartezi sursa de stres.

2. Insomnia paradoxala apare brusc, aparent fara motive, este totala si presupune un somn de cateva ore pe parcursul caruia esti constienta de ce se intampla in jurul tau si imposibilitatea de a adormi cand esti obosita. Se trateaza psihologic, la medic.

3. Insomnia organica apare din cauza unui tratament medicamentos, din cauza unor boli sau din cauza expunerii la diverse substante chimice. Se trateaza la medic, pe baza de intrerupere a cauzelor.
 
Insomnia este o boala grava!


4. Insomnia pishica este severa, apare in urma unor probleme mentale si se asociaza cu depresia si anxietatea. Prezentarea la medic este obligatorie, iar acesta va recomanda un control psihiatric si tratament medicamentos.

5. Insomnia nonorganica este de natura comportamentala si consta in deprimare, lipsa de energie, pierderea increderii in fortele proprii, somnolenta, apatie si dureri de cap. Seara te afli in imposibilitatea de a adormi, iar gandurile tale sunt deprimante. Mergi la medic pentru un sfat psihologic.

6. Insomnia partiala, medicala este cauzata de boli precum astm, afectiuni pulmonare, boli de inima sau de ipohondrie si sarcina. Tratamentul este medicamentos sau pishologic si se face sub supraveghere medicala.
 
7. Insomnia de consum se datoreaza excesului de cafea, alcool, stimulente, medicamente sau anumite alimente. Poate disparea imediat ce incetezi sa consumi astfel de produse.

8. Insomnia idiopatica este generala si dureaza aproape toata viata. Femeile care sufera de o astfel de boala nu pot dormi bine inca din copilarie, sunt stresate si au probleme de adaptare. Insa nu este o boala psihica. Nu exista tratament, insa poti practica meditatia si diverse ritualuri de relaxare profunda.

9. Insomnia comportamentala provine din obiceiurile noastre nesanatoase: stam pana la ore tarzii in oras, consumam substante nocive, stam la televizor sau la calculator pana dimineata si ne pierdem obiceiul de a adormi la ore decente. Se rezolva cu impunerea personala a unui program strict de munca si odihna.
 
Insomnia


10. Insomnia generala este o dereglare profunda a somnului - nu poti adormi, te trezesti mereu noaptea sau te trezesti foarte devreme fara motive. Apare in conditii de stres sau cand ai probleme grave, insa poate fi si o obisnuinta. Mergi neaparat la medic!
 
Tu suferi de insomnie?
 
Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Metode inedite de a-ti petrece timpul liber

Maxim - restaurantul unde trebuie sa ajungi
Inscrie-te la cursuri de stilism, make-up, PR si design interior

Subiecte de pe forum:

Hobby-uri
Care este filmul preferat?
De ce anume aveti chef?
 
Articolul urmator
Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări
Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări
Ce spune manichiura ta despre tine?
Incepe quiz
Ce spune manichiura ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    iulia (anonim)
    27 iunie 2013 09:09

    iuli (anonim) 12 iunie 2013 10 : 40 0 (0 voturi) Eu am avut anxietate care se manifesta in multe feluri cu diferite sinptome(tremuraturi, angoase, insomnie, atacuri de panica , nu toate odata ci in zile diferite , senzatii de sufocare, etc).Am facut multi ani tratamnete alopate .Am gasit cred tot pe acest site o postare a cuiva care a facut o terrapie prin telefon si email, si nu prea increzatoare am recurs si eu la acea terapie . care m-a adus in starea normala.Am facut terapia anul trecut si ma simt ff bin e acum .Terapia energetica am facut-o prin telefon iar pe email am primit f multe metode pe care le-am aplicat zilnic.usoare placute(de citit zilnic ceva incarcat energetic , de privit ceva ptr echilibrare emisfere cerebrale , de ascultat sunete , de aplicat metode , de autotratament ).Dupa 2-3 sedinte am inceput sa am mintea clara , limpede , sa ma simt mai bine iar dupa o luna am fost pe deplin restabilita .Este o terapie noua care elimina cauzele bolii si a simptomelor , care schimba de fapt ideile , gandurile alea de frica , intri pe alta frecventa , mai increzatoare , bucuroasa , forta fizica , somn bun etc Nu pot lasa aici adresa terapeutei dar nuami cine doreste sa fac terapia asta sa-mi scrie pe messenger la iuliadragnea888., am postat ca sa stiti ca exista terapii pentru anxietate depresie stari de panica si fara medicamente ci lucrand tu singur cu ajutorul terapeutei.V adoresc sanatate multa .

    GABI (anonim)
    21 martie 2013 14:02

    Acum 4 ani am suferit o depresie, cel putin asa credeam eu. Am divortat si am avut senzatia ca toata lumea mi s-a clatinat si urmeaza sa se destrame. Parca mergeam din rau in mai rau in fiecare zi. Am tinut-o asa pana acum un an cand la recomandarea unei prietene am fost la o serie de sedinte de coaching cu Anne de la Centrul Armonia (prietena mea saraca imi tot spunea de luni de zile…) In timpul sedintelor, ce pot sa spun M_AM DESCOPERIT. Am reinvatat cine sunt, ce sunt si cat de frumoasa sunt, am invatat cum sa fac fata diverselor situatii si cum sa ma privesc. Evident ca nu era depresie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar uitasem cine sunt. Sunt mandra de mine pentru pasul facut. De multe ori depresia o confundam cu gandirea negativa, o imagine despre noi dezastruoasa, etc...

    Elisabeta Vlad (anonim)
    20 iulie 2012 12:12

    De o saptamana am intrat intr-un episod depresiv si am insomnii...daca reusesc sa dorm 4-5 ore pe noapte. Stiu ca nu-mi face bine si ca-mi afecteaza sanatatea, dar nu stiu ce sa mai fac...ma simt foarte obosita si totusi nu pot sa ma odihnesc :(