Aceste simptome trebuie sa te ingrijoreze! Tradeaza paranoia!

Aceste simptome trebuie sa te ingrijoreze! Tradeaza paranoia!

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand cineva este foarte suspicios sau isi creeaza in minte scenarii nerealiste despre intentiile celorlalti, avem tendinta sa spunem in gluma „Inceteaza, nu fi paranoic!”. Desi folosim termenul pe un ton neserios, paranoia este o boala cat se poate de reala, care afecteaza un numar mare de oameni. La fel ca multe alte boli psihice, ea afecteaza calitatea vietii pacientului si necesita diagnosticare si tratament special, fara de care simptomele se pot agrava.

Desi intensitatea lor variaza de la caz la caz, iata care sunt principalele simptome care descriu paranoia si cum poate fi tinuta sub control aceasta tulburare psihica. 

Simptome care pot da de gol paranoia 

Simptomele acestei probleme psihice se instaleaza de obicei in tinerete, insa nu din copilarie. Ele incep sa devina vizibile in jurul varstei de 20 de ani. Iata care sunt semnele clare ca o persoana sufera de paranoia:

- suspiciunea nefondata ca ceilalti oameni cauta sa te minta, sa iti faca rau sau sa te exploateze;

- preocuparea excesiva si nejustificata referitoare la loialitatea prietenilor si asociatilor;

- reticenta de a te deschide in fata altora, de teama ca informatiile vor fi folosite impotriva ta;

- gasirea unor amenintari sau insulte chiar si in cele mai inofensive vorbe ale celorlalti;

-  incapacitatea de a ierta greselile celorlalti, inclusiv glumele inofensive;

- acuzarea partenerului de viata si convingerea ca acesta este infidel, fara niciun fel de dovada in acest sens. 

Paranoia: sa intelegem aceasta boala psihica

Persoanele care sufera de aceasta tulburare de personalitate sunt, de cele mai multe ori, incapabile sa aiba incredere in ceilalti, fiind in permanenta suspicioase. O persoana cu adevarat paranoica va crede aproape tot timpul ca ceilalti, indiferent cine sunt ei, au intentii malefice si ca urmaresc sa ii faca rau. Poate fi vorba de prieteni apropiati, rude, frati sau surori si chiar parinti - cu totii pot fi suspecti in ochii unui om care sufera de paranoia. El va crede cu tarie ca indivizii din jurul lui au un scop ascuns si ca urmeaza sa il exploateze, sa ii faca rau sau sa il minta, chiar daca nu exista nicio dovada in acest sens. 

Un anumit grad de suspiciune exista in fiecare om si face parte din „supravietuirea” noastra in societate. Este normal sa ai uneori senzatia ca cineva este impotriva ta, desi la suprafata are numai vorbe dulci pentru tine, pentru ca, intr-adevar, exista multi oameni care mint sau pur si simplu nu ne plac. Granita intre suspiciunile normale si paranoia este totusi destul de mare, iar bolnavul va duce la extrem toate suspiciunile, in absolut toate ariile vietii sale, inclusiv in relatiile familiale sau amoroase. 

Din aceasta cauza, celor care sufera de paranoia le este foarte greu, daca nu imposibil, sa se lege emotional de altcineva. Suspiciunea dusa la extrem se va manifesta fie prin ostilitate vadita, prin certuri, plangeri constante si acuzatii, fie prin tacere, indiferenta si atitudine rece fortata. Pentru ca mereu au un semnal de alarma tras, pacientii se pot comporta foarte bizar, fiind foarte secretosi si parand de multe ori ca pun la cale ceva. Este ironic faptul ca exact comportamentul pe care il vad la ceilalti in mod eronat ajunge sa ii descrie chiar pe ei. 

Problema cu pacientii paranoici este ca de multe ori isi mascheaza problema cu maiestrie si, chiar daca in interiorul lor isi fac mereu scenarii incredibile despre ceilalti, la suprafata se vor stradui sa para obiectivi, rationali si lipsiti de sentimente, pacalindu-i de multe ori pe ceilalti. Aceasta straduinta a bolnavilor de paranoia este zadarnicita de faptul ca nu dureaza mult, acestia afisand o emotivitate labila, devenind foarte incapatanati, aprinsi si ostili in vorbe si in gesturi. Aici se formeaza un cerc vicios, pentru ca, din cauza atitudinii lor, ceilalti vor raspunde, la randul lor, prin ostilitate, iar pacientii se folosesc de acest lucru pentru a-si confirma ipotezele referitoare la ei. „Stiam eu ca imi sunt dusmani”, se vor gandi ei atunci cand ceilalti se vor apara sau vor raspunde cu agresivitate la un atac. 

Pacientii care sufera de paranoia se straduiesc sa fie independenti si autosuficienti, tocmai pentru ca nu pot avea incredere in ceilalti, deci nu se pot baza pe alti oameni pentru nimic in lume. Totodata, ei sunt dependenti de control, inclusiv cand vine vorba de ceilalti. Sunt adesea oameni rigizi, foarte critici, incapabili sa colaboreze si sa lucreze in echipa, iar atunci cand cineva ii critica este sfarsitul lumii.

Acestea sunt cele mai frecvente simptome care pot ascunde paranoia, o boala care necesita tratament specific recomandat de medicul psihiatru.

Citeste despre alte doua boli psihice periculoase: schizofrenia si tulburarea bipolara.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.