Cum sa iti dezvolti vointa

Cum sa iti dezvolti vointa

Redactor Alexa Galgau

Multe persoane considera ca si-ar putea imbunatati viata daca ar avea mai multa vointa. Cu un puternic autocontrol, am putea abandona obiceiurile nesanatoase si am avea mai multe realizari pe toate planurile. Cedezi usor in fata tentatiilor? Renunti repede la ceea ce iti propui daca dai de dificultati? Tot ce trebuie sa faci este sa iti dezvolti puterea vointei.

Cine nu si-ar dori sa aiba destula determinare sa manance cum trebuie, sa faca exercitii fizice regulat, sa stranga bani si sa obtina in general tot ceea ce isi propune? De cele mai multe ori, nu avem suficiente resurse interioare sa rezistam tentatiilor si sa evitam caderea in capcanele unei vieti nesanatoase din punct de vedere fizic si psihic. Echilibrul mental este distrus si, din frustrare sau chiar disperare, incepem sa ne permitem sa fim ghidati de dorinte rudimentare. Din cauza lipsei de vointa, ramanem blocati in acea stare de neputinta. Totusi, multi psihologi sunt de parere ca vointa este ca "un muschi" mental pe care il poti antrena in timp.


 
Lipsa vointei nu este singurul motiv din cauza caruia oamenii nu isi ating scopurile. In primul rand, trebuie sa existe motivatia de a face o schimbare in viata si stabilirea unui obiectiv clar. In al doilea rand, comportamentul trebuie adaptat la obiectivul respectiv. Apoi, in sfarsit, intervine vointa. Fie ca este vorba despre slabit, renuntarea la fumat sau mai putin timp alocat Internetului, fara determinare nu poti avea succes in ceea ce iti propui sa faci.

Ce este vointa?

In esenta, vointa este o forma de autocontrol: abilitatea de a rezista tentatiilor pe termen scurt pentru a obtine ceva pe termen lung. Dar nu numai atat. A avea o vointa puternica inseamna a putea trece peste gandurile negre sau sentimentele nedorite, a adopta un sistem cognitiv "rece", in defavoarea unui sistem emotional "cald" si a ajuta in permanenta sinele pentru obtinerea rezultatelor dorite.

Cum ne dezvoltam vointa?

Exact ca un muschi, vointa poate fi imbunatatita prin efortul potrivit, dar poate si "obosi" daca este suprasolicitata. S-a aratat ca exersarea vointei si luarea deciziilor consuma la fel de mult din resursele mentale. Este recomandat sa nu ai simultan multe activitati care implica un efort mental crescut. Sansele sa obtii rezultate scad in momentul in care intervine oboseala psihica.

Un alt factor important este starea fizica: cand esti racita si ai sistemul imunitar scazut, esti iritabila si ai mai putin autocontrol. Mai mult, obiceiurile alimentare sanatoase si odihna suficienta sunt esentiale pentru exersarea vointei. Cine ar putea fi la fel de determinat sa faca ceva dupa nopti in sir nedormite si mese frugale, neregulate?

Exact ca si in cazul antrenamentului fizic, dezvoltarea autocontrolului trebuie facuta pas cu pas. Stabilirea unor obiective de zi cu zi, fara prea mare importanta, precum imbunatatirea posturii sau folosirea mouse-ului cu cealalta mana poate ajuta la intarirea determinarii pe termen lung. Chiar si in alegerea unor scopuri pe termen lung, mai dificile, este important ca acestea sa fie impartite in obiective mai mici, usor de atins. Prin succesele marunte iti intaresti increderea in sine si te simti mai motivata sa exersezi autocontrolul in continuare.

Un alt aspect pe care trebuie sa il iei in considerare este faptul ca nu esti singura. Daca vrei sa iti imbunatatesti calitatea vietii, cu siguranta ii vei avea alaturi pe cei dragi. Cauta-ti o persoana care sa iti aminteasca constant de ceea ce ti-ai propus sa faci si viceversa. Daca ai cui sa impartasesti o reusita, sentimentul de multumire de sine va fi mult mai mare si, astfel, cresc sansele sa duci la bun sfarsit ce ti-ai propus. De exemplu, este mult mai usor sa respecti o dieta sau un program de intretinere corporala daca ai o partenera de slabit. Incurajarea reciproca este foarte importanta!

Conform Societatii Americane de Training si Dezvoltare, urmatoarele statistici arata probabilitatea succesului in atingerea unui obiectiv:

- 10% daca auzi o idee

- 25% daca decizi in mod constient sa o adopti

- 40% daca decizi cand sa incepi

- 50% daca te hotarasti cum sa actionezi in acea directie

- 65% daca promiti altcuiva ca vei face acel lucru

- 95% daca ai o intelegere de incurajare reciproca cu cineva

Asadar, vointa nu este o insusire pe care o ai sau nu, ci mai degraba o abilitate care trebuie exersata pentru a da rezultatele dorite. O asemenea schimbare nu este usor de realizat, insa aduce cu sine numai beneficii pe termen scurt si lung!
Articolul urmator
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.