12 obiceiuri nocive care te împiedică să ai o minte sănătoasă

12 obiceiuri nocive care te împiedică să ai o minte sănătoasă

Redactor Andreea Baluteanu

În timp ce toată lumea se concentrează pe un trup armonios, puţine dintre noi ne preocupăm să dezvoltăm o minte sănătoasă. Dimpotrivă, dăm frecvent curs obiceiurilor nocive, dictate de stilul de viaţă actual, care nu fac decât să ne micşoreze şansele la o existenţă echilibrată.

Pentru o minte sănătoasă, renunță la următoarele 12 obiceiuri nocive! 

Cum să ai o minte sănătoasă: 12 obiceiuri nocive la care trebuie să renunți

  1. Te iei prea în serios

Dacă fiecare cuvânt pe care îl rosteşti este însoţit de o încruntare, iar oamenii care râd în hohote ţi se par nedemni de încredere, mintea sănătoasă va deveni un ideal imposibil de atins. Nu spunem că ar trebui să îţi trăieşti viaţa cu zâmbetul la purtător, ci să utilizezi efectele benefice ale râsului, un adevărat medicament împotriva depresiei şi a stresului. Abonează-te la seriale de comedie şi ţine-ţi aproape prietenii veseli, care te fac să izbucneşti în hohote!

  1. Te compari neîncetat cu ceilalţi

Simptomul „capra vecinului” este, din păcate, încetăţenit pe meleagurile noastre! Dacă te chinui neîncetat pentru că nu reuşeşti să obţii silueta celei mai bune prietene sau salariul colegei de apartament, şansele la o minte sănătoasă, puternică, sunt infime! Renunţă acum la mania comparaţiei şi la obsesiile care derivă din ea şi păstrează un singur etalon: tu!

  1. „Da” este cuvântul tău preferat!

Da, să îţi asumi riscuri şi să accepţi orice provocare este benefic pentru o minte sănătoasă, dar să fii incapabilă să refuzi şi să te pui constant în serviciul celorlalţi, spre propriul deserviciu, te va stresa inutil şi va produce daune pe termen lung. Învaţă să spui „nu” cu blândeţe şi vei vedea că eşti mult mai fericită şi mai echilibrată!

  1. Nu dormi suficient

Lipsa somnului îţi dezechilibrează întregul organism, iar mintea sănătoasă este la rândul ei ameninţată de insomniile lungi. Dacă nopţile albe devin o constantă a vieţii tale, vei observa că te concentrezi din ce în ce mai greu şi că reţii tot mai puţine informaţii. Descoperă aici remediile naturiste împotriva insomniei!

  1. Te plângi tot timpul

Gândurile, sentimentele şi cuvintele pe care le rostim au un impact uriaş asupra organismului nostru. Dacă eşti constant  nemulţumită de tine, de viaţa ta, de aglomeraţia de la metrou sau de partener, te vei supune unei presiuni imense şi îţi vei cimenta convingerea că duci o existenţă nefericită. Învaţă să zâmbeşti, să te bucuri de lucrurile mărunte şi vei vedea cum mintea ta va fi mult mai sănătoasă!


  1. Îţi petreci timpul liber pe Facebook, Twitter şi Instagram

Cele mai lungi conversaţii ale zilei se desfăşoară pe Facebook, iar telefonul se bucură de mai multă tandreţe din partea ta decât iubitul? Viaţa ta socială va avea de suferit, relaţiile adevărate se vor eroda cu timpul, iar capacitatea de a te bucura de experienţe şi de sentimente reale va scădea dramatic! „La sfârşitul vieţii, nu numărul de followeri de pe Facebook contează, ci prietenii care ţi-au stat alături”, ne avertizează Diedra Clay, psiholog şi profesor american.

  1. Îi învinovăţeşti constant pe alţii pentru eşecurile tale

Părinţii nu te-au dus la balet când erai mică, iubitul nu te iubeşte aşa cum meriţi, iar şeful nu te apreciază la adevărata ta valoare: mai e de mirare că eşti nefericită şi deprimată? Adevărul este că principala vinovată pentru dezastrele din viaţa ta eşti tu! În afara cazului în care te confrunţi cu circumstanţe externe imposibil de schimbat (calamităţi, boli, accidente), singurul pas spre obţinerea unei minţi sănătoase constă în asumarea responsabilităţii şi în actul concret de a schimba ceea ce te deranjează!

  1. Nu faci sport

Sportul contribuie la un organism puternic, dar şi la o minte sănătoasă! Dacă mişcarea este o necunoscută cu care nu ai nici cea mai mică intenţie să intri în contact, vei constata nu numai că eşti mai predispusă la boli, dar şi la stres, depresie şi anxietate! Nu trebuie neapărat să te înscrii la sală; îți poți lua doza de endorfine din sesiuni de jogging, din plimbări sau din gimnastica practicată la domiciliu!

  1. Mergi cocoşată

Limbajul nonverbal comunică celorlalţi opinii despre noi, dar ne cimentează şi nouă părerea despre propria persoană. Dacă mergi cocoşată, cu capul plecat şi cu bărbia în piept, vei începe să crezi că nu ai nicio şansă şi că soarta va decima ce e mai bun în tine. O minte sănătoasă este construită într-un trup puternic, drept, şi aparţine unei fete care păşeşte cu încredere, cu fruntea ridicată şi cu pieptul înainte!

  1. Eşti într-o relaţie toxică

Nu mai credem că este necesar să îţi explicăm de ce o viaţă sentimentală împlinită contribuie la o minte sănătoasă. Reversul medaliei este şi mai puternic: dacă îţi petreci timpul alături de cineva care te jigneşte constant, care îţi „sapă” încrederea în tine sau care dă dovadă de agresivitate, echilibrul lăuntric îţi este drastic diminuat. Pune punct acum relaţiei care te macină sau caută susţinere în familie, în rândul prietenilor ori solicită ajutor specializat dacă nu poţi ieşi singură din această situaţie.

  1. Procrastinezi frecvent

Chiar şi cei mai productivi oameni s-au găsit prinşi la un moment dat în capcana procrastinării. O minte sănătoasă te împinge câteodată să amâni unele activităţi de care nu ai chef sau care te plictisesc, dar atunci când teama este cea care te determină să eviţi să iei decizia care te frământă, rişti să trăieşti într-o continuă tensiune. Vei vedea că, de cele mai multe ori, să acţionezi, oricât de dificil ar părea, este mai puţin înspăimântător decât să trăieşti într-o frământare continuă.

  1. Nu stai niciodată singură

La prima vedere, poţi considera că o persoană volubilă, mereu înconjurată de oameni, nu are cum să fie nefericită. Dar dacă eviţi constant să rămâi singură, e posibil să ascunzi o formă periculoasă de anxietate. Păstrează-ţi mintea sănătoasă relaxându-te în propria companie, meditând, ascultând muzică sau făcând o baie fierbinte cu săruri aromate!

Tu ai o minte sănătoasă? Consideri că ai dezvoltat până acum aceste obiceiuri?

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Ce te impiedica sa fii fericita?
Incepe quiz
Ce te impiedica sa fii fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (556 vizite)