5 tehnici de dezvoltare personala pentru o viata implinita

5 tehnici de dezvoltare personala pentru o viata implinita

Redactor Alexa Galgau

Exista nenumarate metode prin care poti deveni o persoana mai buna si mai fericita, care traieste fiecare clipa la maxim. Iata 5 tehnici de dezvoltare personala care te vor ajuta sa fii mai implinita si mai impacata cu tine insati.

1. Practica vizualizarii: imagineaza-ti succesul

Tehnica vizualizarii este foarte populara printre oamenii de succes si intareste siguranta de sine, fiind in acelasi timp o metoda de a detecta pasii pe care ii poti urma pentru succes, dar si piedicile care pot aparea. Este foarte simplu: trebuie doar sa vizualizezi mental ceea ce doresti sa realizezi. De exemplu, daca un alergator de viteza s-ar vedea castigand cursa, si-ar rula succesul in minte, imaginandu-si fiecare detaliu al cursei, de la inceput pana la sfarsit. Pana in momentul competitiei reale, mintea sa a avut deja experienta castigului de cateva ori si amprenta succesului s-a intiparit ferm in capul sportivului. In momentul in care se da startul, totul functioneaza ca dupa un scenariu si ii ofera un avantaj considerabil alergatorului.



Este interesant de observat cum simpla vizualizare a ceea ce ne dorim poate sa creasca semnificativ sansele sa obtinem ce ne-am propus. Aceasta tehnica de dezvoltare personala se poate aplica oricarui aspect al vietii. Alege un loc linistit, in care sa te simti singura. Fixeaza-ti mintea pe ceea ce vrei sa realizezi si ruleaza fiecare pas catre succes ca pe un film. Fii realista in legatura cu subiectul si imagineaza-te prin ochii celorlalti. Astfel vei putea observa si posibilele impedimente in realizarea scopului. Odata ce ai vizualizat de cateva ori succesul, nu trebuie decat sa ai curajul sa urmezi acei pasi si in realitate.

2. Dezvoltarea talentelor pentru mai multa creativitate

Orice om are un talent, chiar daca este inca nedescoperit sau nefolosit. Investirea timpului intr-un talent este o tehnica de dezvoltare personala excelenta. Imbinand utilul cu placutul, vei putea sa iti folosesti potentialul intr-un mod creativ. Incepe prin a nota toate pasiunile pe care le-ai avut, dar dintr-un motiv sau altul nu ai investit in ele. Gandeste-te la toate lucrurile la care cei din jurul tau spuneau ca te pricepi. Dupa ce ti-ai facut o lista completa, trebuie sa iti evaluezi potentialul si ce ar trebui imbunatatit. Daca nu esti sigura ca poti fi suficient de obiectiva, cere feedback persoanelor apropiate.



Fie ca este vorba despre pictura, lectii de dans, lectii de teatru, cantat sau orice alt talent, timpul pe care il aloci pasiunilor tale este o investitie in tine si in dezvoltarea ta personala.

3. Jurnalul, o metoda eficienta de autocunoastere

Chiar daca iti suna telefonul toata ziua si ai prietene carora le povestesti tot ce ti se intampla, te-ai gandit ca poti sa tii si un jurnal? Aceasta experienta poate fi una foarte profunda si cu numeroase beneficii psihologice. Notarea gandurilor intr-un jurnal te va ajuta sa inveti mai multe despre tine, despre temerile si gandurile tale, dincolo de cortina. Cumpara-ti cel mai frumos caiet pe care il gasesti intr-o librarie si aloca-ti jumatate de ora pe zi in care sa iti notezi ceea ce iti trece prin minte. Scrie ca si cum ai vorbi cu tine insati. Studiile arata ca tinerea unui jurnal are numeroase beneficii:

- reducerea stresului
- cresterea motivatiei si optimismului
- sanatate imbunatatita
- dorinta crescuta de a-i ajuta pe ceilalti cu problemele lor

Orice scrii este important, nu trebuie sa cenzurezi. Propune-ti, totusi, sa scrii cateva lucruri pozitive care ti s-au intamplat de-a lungul zilei. Cand te va coplesi pesimismul si o sa ti se para ca intregul univers comploteaza impotriva ta, va fi de ajuns sa deschizi jurnalul si sa observi ca ti se intampla multe lucruri bune de fapt!

4. Imbunatatirea sanatatii, obligatorie in dezvoltarea personala

Dezvoltarea personala nu se rezuma doar la aspectul mental sau spiritual. Starea generala de bine presupune sa acorzi o atentie speciala si sanatatii. Incearca sa introduci obiceiurile sanatoase in viata de zi cu zi. Aceasta grija nu trebuie sa fie o corvoada, ci o placere.

Trebuie sa tii cont de trei aspecte in ceea ce priveste sanatatea: programul de odihna, dieta si activitatea fizica.


Somnul este extrem de important pentru sanatate. Din pacate, stilul de viata modern conduce adesea la probleme cu somnul. Daca ai insomnii, nu esti singura! Programul de odihna dezechilibrat este o consecinta fireasca a stresului cu care ne confruntam zi de zi. Incearca sa dormi in jur de 7-8 ore pe noapte. Vei fi mai productiva, mai energica si vei observa si o imbunatatire a starii mentale.



Dieta
este alt aspect pe care nu trebuie sa il ignori. S-au scris atatea despre nutritie in ultimii ani, incat este dificil sa iti mai dai seama ce este real si ce nu. Adevarul este ca dieta trebuie adaptata fiecarui corp in parte si adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase implica un proces indelung de auto-educare. Viziteaza un nutritionist sau invata sa iti asculti corpul, deoarece mereu iti trimite indicii despre ce iti face bine si ce nu. Si nu uita o regula de aur, care se aplica in aproape orice aspect al vietii: moderatia in toate!

Pe langa regimul alimentar si programul de somn, corpul uman mai are nevoie de efort fizic pentru a isi mentine sanatatea. Sedentarismul este o adevarata problema in ziua de azi si este si cauza a numeroase afectiuni. Printr-un program regulat de exercitii fizice, ii trimiti corpului un mesaj repetitiv prin care ii ceri sa imbunatateasca metabolismul, puterea, capacitatea pulmonara etc. Antrenamentul fizic nu trebuie sa fie intens pentru a fi benefic. Alege exercitii pe masura rezistentei tale fizice, care sa iti faca placere, dar sa te puna si la incercare.

5. Meditatia

Stresul si anxietatea sunt afectiuni pe care le neglijam si le lasam sa se acumuleze pana apar repercursiuni mai grave, precum depresia.


Meditatia a devenit tot mai populara in ultimele decenii ca metoda de dezvoltare personala, datorita numeroaselor beneficii mentale si fizice. Studiile arata ca meditatia reduce nivelul de anxietate cu 40%, imbunatateste ritmul cardiac si tensiunea arteriala, imbunatateste memoria si chiar ajuta la reducerea fumatului in proportie de 60%!



Alege un loc in care sa nu fie zgomot si incepi prin a urmari respiratia, lasand gandurile sa treaca unul dupa altul, fara a le acorda atentie. Urmareste senzatiile din corp si observa cum emotiile apar si dispar. Incearca sa stai astfel intre 5 si 10 minute, marind intervalul pe masura ce avansezi in practica. Perseverenta este cheia aici - daca meditezi cu regularitate, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Oricat de incarcat ai avea programul, intotdeauna trebuie sa iti faci timp pentru tine. Ofera-ti ocazia sa te cunosti pe tine insati si sa cresti ca persoana cu ajutorul tehnicilor de dezvoltare personala. Integreaza-le in rutina ta zilnica si invata mereu ceva nou despre tine - daca nici tu nu te cunosti, cum sa te astepti sa te cunoasca altii?

Articolul urmator
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    anto (anonim)
    8 noiembrie 2013 20:08

    f frumos articol si chiar benefic ;)

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (557 vizite)