5 tehnici de relaxare pe care trebuie sa le incerci

5 tehnici de relaxare pe care trebuie sa le incerci

Redactor Alexa Galgau

Intre zecile de telefoane, e-mailuri si sedinte carora trebuie sa le faci fata, timpul pentru tine pare sa fie tot mai restrans. Stresul acumulat in fiecare zi aglomerata poate fi un adevarat pericol pentru starea ta fizica si mentala. Invata cateva tehnici de relaxare care sa te ajute sa readuci armonia in viata ta.

1. Masajul, o tehnica de relaxare cu multe beneficii

Cine ar putea refuza un masaj lung dupa o zi stresanta la munca? In momentul in care cineva te atinge cu grija si atentie, detensionand muschii in acelasi timp, corpul tau genereaza un raspuns de relaxare. In aceasta stare, pulsul si respiratia incetinesc, tensiunea arteriala scade, iar muschii se relaxeaza. Nu numai ca nu mai sunt produsi hormonii care creeaza stres, dar creste nivelul de serotonina, o substanta care influenteaza pozitiv emotiile si starile mentale.

  
Exista mai multe tipuri de masaj, insa pentru eliminarea stresului, cel mai recomandat este cel suedez. Miscarile blande si circulare te vor energiza si te vor face sa uiti de toate problemele de peste zi. Fa-ti o programare la un centru spa si lasa-te rasfatata!

2. Yoga te relaxeaza si te mentine in forma

Yoga este o tehnica care implica atat corpul, cat si mintea, printr-o combinatie de intinderi si respiratii controlate. Nu numai ca ajuta la eliminarea stresului, dar iti mentine corpul intr-o forma de invidiat, deoarece iti solicita grupe de muschi pe care nu le folosesti in mod obisnuit.

Exista multe stiluri de yoga si diferite nivele de dificultate. In gestionarea stresului, Hatha yoga este cea mai buna alegere, deoarece are un ritm mai lent si miscari mai simple. In timpul unei sedinte de yoga te vei concentra pe doua aspecte: pozitiile corpului si respiratia. Posturile sunt create astfel incat sa iti creasca flexibilitatea si puterea corpului. Ele variaza de la a sta intinsa, complet relaxata, la pozitii complexe, care iti vor testa limitele fizice. Respiratia este extrem de importanta in timp ce faci aceste exercitii. Yoga te ajuta sa inveti sa iti controlezi respiratia, corpul si, in timp, mintea.

3. Tai chi pentru armonia dintre corp si minte

Tai chi a fost gandit la inceput ca o forma de autoaparare. In timp, a devenit o tehnica de relaxare, bazata pe miscari lente si gratioase, motiv pentru care a capatat denumirea de "meditatie in miscare". Tai chi consta in efectuarea unor miscari asemanatoare intinderilor, acompaniate de respiratie adanca, controlata. Este esential ca cel care practica Tai chi sa fie atent la fiecare miscare, chiar si a celui mai mic muschi. Este recomandat sa cauti un instructor specializat, cel putin pentru inceput. Acesta te va invata pozitiile de baza si cum sa iti reglezi respiratia, astfel incat sa profiti la maximum de beneficiile tehnicii de relaxare, fara a risca sa te ranesti.

4. Meditatie buddhista pentru pace interioara

Probabil ca ai adesea momente cand nu iti poti pune gandurile in ordine si ai da orice sa ai cateva clipe de liniste. Iti propunem sa incerci ca tehnica de relaxare meditatia mindfulness, preluata de la calugarii buddhisti si devenita tot mai populara in Vest in ultimele decenii. Avantajul meditatiei este ca nu ai nevoie de niciun fel de echipament. Nu trebuie decat sa iti aloci cateva minute de liniste completa pe zi. Asaza-te intr-un loc linistit, in care sa te simti confortabil si in siguranta. Inchide ochii si fixeaza-ti atentia pe respiratie si pe senzatiile din corp. Observa orice schimbare fizica si orice gand fara a pune etichete. Incearca sa ramai astfel cel putin 5 minute, lasand deoparte grijile si preocuparile, ca si cum ai pune jos un bagaj greu.



Beneficiile meditatiei mindfulness incep sa se observe dupa un timp: vei fi mai linistita, vei privi mai putin dramatic situatiile dificile din viata ta si vei uita de stresul acela care te urmareste permanent. Singura conditie este sa meditezi regulat, macar cateva minute in fiecare zi.

5. Antrenamentul autogen pentru relaxarea muschilor

Inventat in anii '30 de catre un medic german, Johannes Schultz, antrenamentul autogen este considerat a fi mai eficient decat tehnica relaxarii progresive a muschilor. Aceasta tehnica de relaxare ne invata sa ne autoinducem senzatii de caldura si greutate in corp, conducand astfel la o stare profunda de relaxare a muschilor prin stimularea sistemului nervos autonom. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi in antrenamentul autogen:

1. Aseaza-te intr-o pozitie confortabila intr-un loc lipsit de zgomote. Respira adanc si spune-ti "Sunt complet calma".

2. Centreaza-ti atentia pe brate si repeta de sase ori fraza "Bratele mele sunt foarte grele", apoi spune "Sunt complet calma". Concentreaza-te asupra mainilor si repeta de sase ori fraza "Bratele mele sunt foarte calde" si incheie cu afirmatia "Sunt complet calma".

3. Repeta acelasi procedeu pentru picioare.

4. Fixeaza-ti atentia, pe rand, asupra inimii, apoi asupra respiratiei si, in final, asupra abdomenului. Repeta de cate sase ori "Pulsul meu este regulat si calm", "Respiratia mea este calma si regulata" si "Abdomenul meu este cald". Intre trecerile de la o zona la alta, spune de fiecare data "Sunt complet calma".

Acestea sunt doar cateva dintre tehnicile de relaxare la care poti apela ca sa scapi de stresul si de anxietatea acumulata peste zi. Cu o minte linistita si un corp relaxat, nicio provocare nu ti se va mai parea cu adevarat dificila, iar fericirea nu va mai fi ceva imposibil de atins.

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (544 vizite)