Acestea sunt virtuțile pe care le au oamenii înțelepți

Acestea sunt virtuțile pe care le au oamenii înțelepți

Redactor Alexa Galgau

Înțelepciunea nu este o calitate cu care ne naștem, ci care se formează în timp, datorită experiențelor pe care le avem de-a lungul vieții și măsurii în care învățăm ceva nou de fiecare dată când avem ocazia. Oamenii înțelepți au două mari virtuți pe care le cultivă în timp, care îi ajută să aibă vieți mai armonioase, în care emoțiile negative își fac mai rar apariția, iar relațiile cu cei din jur sunt mai rodnice. 

Află care sunt aceste două calități ale oamenilor înțelepți și cum le poți cultiva!

Calitățile oamenilor înțelepți

Confucius a spus cândva că oamenii care nu pot răbda problemele mici ale vieții vor fi paralizați de problemele mari, atunci când acestea vor apărea. Modul în care ne raportăm la viața de zi cu zi, cu toate dificultățile și plăcerile ei, ne schimbă radical calitatea vieții, pentru că totul ține în mare parte de perspectiva noastră și de calitățile pe care ni le cultivăm. 

Cele două virtuți pe care oamenii înțelepți le au în comun sunt răbdarea și tăcerea. În vreme ce prima calitate pare să aparțină trecutului în contextul actual, când toți oamenii sunt obișnuiți să obțină rezultate rapid, a doua este printre calitățile cel mai dificil de cultivat, pentru că presupune să ascultăm mai mult persoanele din jur, dar și pe noi înșine, în momentele pe care le petrecem singuri. 

Puterea răbdării

Frustrarea este combustibilul nerăbdării și toți ne confruntăm cu ea zi de zi. Indiferent ce facem, niciodată nu va fi posibil ca totul să meargă exact conform dorințelor noastre. Frustrarea este un sentiment de agitație și intoleranță declanșat atunci când nevoile noastre nu sunt satisfăcute și este legată de inabilitatea de a mai aștepta gratificația. Din păcate, toți ne-am obișnuit să obținem rezultate imediat, iar cultura noastră nu este deloc una îndreptată către dezvoltarea răbdării, dimpotrivă. 

Răbdarea nu este echivalentă cu pasivitatea sau cu resemnarea, ci cu puterea. Ea presupune a aștepta, a urmări și a ști când trebuie să acționezi, totul în beneficiul tău și al altora. Pentru mulți oameni, vorba „Ai răbdare” are o tentă constrictivă, inhibitoare, când, de fapt, răbdarea este o modalitate de a pune din nou stăpânire pe lumea ta interioară în momentul în care a fost umplută cu frustrare. Atunci când devii răbdător, faci un pas înapoi și te regrupezi, în loc să reacționezi agresiv și repezit, riscând astfel să pierzi foarte mult. 

Răbdarea este vindecătoare pentru relațiile noastre cu ceilalți, într-o lume în care avem obiceiul de a trata oamenii precum obiectele. Nu puține sunt persoanele care renunță la cineva drag pentru că își pierd răbdarea, uneori chiar și din cauza unor conflicte minore. A avea răbdare într-o relație înseamnă a înțelege persoana de alături și a investi în ea emoțional, fără a renunța la apariția celui mai mic obstacol. Este un semn al iubirii adevărate.

Pentru a dezvolta răbdarea și a recăpata controlul lumii tale interioare, trebuie să începi cu pași mărunți - în mod surprinzător sau nu, tocmai dezvoltarea răbdării este un bun exercițiu de răbdare. Va trebui să îți propui mici schimbări în situații banale ( de exemplu, când stai la coadă sau aștepți în trafic) și să observi cum te simți. Practicarea răbdării va disipa stresul și îți va oferi șansa să alegi modul în care răspunzi la frustrare sau dezamăgire. 

Tăcerea e de aur

Când spunem „tăcere”, nu ne referim la o abținere de la comunicare sau la o retragere în sine, ci mai degrabă la dezvoltarea abilității de a asculta. Ai observat cum adesea nici măcar nu reușim să îi ascultăm pe cei din jur sau cum de multe ori o facem doar pentru a putea vorbi tot despre noi?

Oamenii înțelepți mai au în comun și această dorință de a-i asculta într-adevăr pe alții și de a învăța de la ei. Pentru a face acest lucru, trebuie să uiți puțin de tine și de interesele tale și să devii interesată de persoanele din jur, ceea ce este ușor de zis, dar greu de făcut. 

Capacitatea de a asculta nu se referă doar la atenția pe care o acordăm celorlalți, ci și nouă înșine. Înseamnă să învățăm să ne ascultăm și vocea interioară, pe care nu putem să o auzim decât când facem liniște și oprim puțin gândurile haotice care ne invadează mințile mereu. Tăcerea este o modalitate de a comunica mai bine cu noi înșine și de a ne cunoaște în profunzime, ceea ce ne aduce mai aproape de fericire. 

Aceste calități pe care le au oamenii înțelepți pot fi dezvoltate în timp. Chiar dacă este greu la început, nimic din ceea ce ne face viața mai frumoasă nu se obține bătând din palme!

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ce urăsc oamenii în secret la tine - poți afla doar făcând acest test de 1 minut
Incepe quiz
Ce urăsc oamenii în secret la tine - poți afla doar făcând acest test de 1 minut

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (266 vizite)