Banii nu aduc fericirea: 5 motive demonstrate stiintific

Banii nu aduc fericirea: 5 motive demonstrate stiintific

Adelina Ion

O vorba din batrani spune ca "Banii nu aduc fericirea" si multi dintre noi se straduiesc s-o combata cu afirmatii de tipul: „N-o aduc, dar o intretin". Cert este un singur lucru: majoritatea oamenilor confunda fericirea cu placerea. Fericirea este eterna, in timp ce placerile sunt de moment. Odata placerea satisfacuta, nu va dura mult pana cand un alt lucru pe care ti-l doresti va aparea la orizont si te va convinge ca trebuie sa-l ai ca sa fii fericita.

Specialistii spun ca fericirea vine din lucrurile marunte, care nu sunt neaparat livrate contra cost. Petrecerea timpului in compania oamenilor dragi, ajutorul acordat celor nevoiasi si gasirea sensului vietii sunt trei dintre cele mai importante aspecte care ne pot face fericiti. De ce banii nu aduc fericirea? Pentru ca fericirea vine din interior si nu are nimic de-a face cu conditionarile exterioare, pentru ca nici cei mai bogati oameni de pe planeta nu sunt fericiti fiindca au bani, ci pentru ca sunt sanatosi, pentru ca au familii frumoase, pentru ca sunt inconjurati de oameni dragi - iar aceste lucruri nu pot fi cumparate.

Afla cinci motive pentru care banii nu aduc fericirea, asa cum reies din cartea Happy money: the science of smarter spending scrisa de specialistii in psihologie comportamentala Elizabeth Dunn si Michael Norton.

Banii nu aduc fericirea pentru ca ii cheltuim pe lucruri, si nu pe experiente

Intr-o lume in care orice lucru poate fi la dispozitia ta cat ai bate din palme cu conditia sa ai un card de credit si, eventual, acces la internet, este extrem de usor sa te ratacesti printre bunuri materiale. Dar daca ai sti cu siguranta ca o intalnire la tine acasa cu prietenii, in care sa consumati popcorn si suc si sa palavragiti ore in sir, ti-ar aduce mai multa satisfactie decat achizitionarea unui televizor cu ecran mare sau a unui iPhone din noua generatie, nu-i asa ca te-ai gandi de doua ori inainte sa scoti o suma generoasa de bani din buzunar pentru a achita obiectul pe care crezi ca ti-l doresti?

Citeste si: Ce inseamna cand visezi bani: Semnificatiile multiple 

Cercetarile arata ca petrecerea timpului cu oameni dragi aduce mai multa fericire decat bunurile materiale, intrucat intre fiintele umane se creeaza conexiuni care nu pot exista intre oameni si obiecte. Daca nu esti convinsa inca de faptul ca banii nu aduc fericirea, incearca sa-ti pui urmatoarele patru intrebari inainte de a-ti cheltui resursele financiare pe lucruri care nu-ti asigura fericirea:

- Ma aduce acest obiect impreuna cu oamenii la care tin?
- Va genera acest lucru o poveste memorabila pe care o voi putea relata peste ani?
- Acest lucru ma reprezinta sau reprezinta persoana care as vrea sa devin?
- Imi ofera acest obiect o oportunitate unica si o experienta pe care sa n-o pot compara cu niciuna dintre experientele pe care le-am trait pana acum?

Banii nu aduc fericirea, pentru ca suntem focusati pe castigarea lor, nu pe castigarea de timp liber

In vremurile pe care le traim, cei mai multi dintre noi sunt preocupati de obtinerea de venituri suplimentare sau de economisirea la sange, iar pentru asta muncesc din greu si scapa din vedere un aspect care conteaza cu adevarat: timpul liber, pe care sa si-l petreaca alaturi de cei dragi. Cercetarile demonstreaza ca oamenii bogati nu isi petrec timpul in moduri foarte placute si relaxante, ci tind sa aiba activitati carora li se asociaza un nivel crescut de stres, cum ar fi munca suplimentara, intalnirile in interes de serviciu, rezolvarea de acasa a sarcinilor de serviciu. Pe de alta parte, exista si o categorie a celor exagerat de chibzuiti care, aflati intr-o calatorie de afaceri spre exemplu, prefera sa ajunga acasa cu cateva ore mai tarziu pentru ca biletul la trenul/avionul care i-ar aduce la destinatie mai devreme este putin mai scump decat cel la trenul/avionul care pleaca peste cateva ore. Iata doua demonstratii ale faptului ca banii nu aduc fericirea atata timp cat nu suntem capabili sa ne bucuram de ei alaturi de persoanele dragi din viata noastra. 

Banii nu aduc fericirea doar pentru ca schimbi o locuinta modesta cu una generoasa

Psihologii Elizabeth Dunn si Michael Norton au studiat cateva grupuri de nemti si de americani din Ohio pe o perioada de cativa ani, dupa ce au devenit proprietari. La 5 ani dupa ce se mutasera in casa noua, cuplurile de nemti afirmasera ca sunt fericite cu caminul lor, insa nu sunt fericite cu... vietile lor. Acelasi lucru s-a observat si la americanii din Ohio, care au marturisit ca nu se simt mai fericiti decat erau in perioada in care stateau cu chirie. Asadar, detinerea unei locuinte proprietate personala, fie ea mai spatioasa sau cu o suprafata mai putin generoasa, pare sa aiba o contributie surprinzator de mica la fericirea noastra. Concluzia? Nu exista locuinta ideala si asta poate si pentru ca nu spatiul unde locuiesti cu cei dragi iti asigura fericirea, ci calitatea timpului petrecut cu acestia.

Banii nu aduc fericirea daca te expun constant la placerile vietii

Daca te numeri printre posesoarele de resurse financiare nelimitate, atunci ar fi absurd sa-ti refuzi placeri costisitoare precum o noua bijuterie sau o sticla de vin scump la cina. Singura problema care apare este ca, la un moment dat, nimic nu iti va mai starni curiozitatea. Aceasta pare sa fie trista realitate: cu cat esti mai expus unui lucru, cu atat impactul acelui lucru asupra ta se va diminua. Constiinta faptului ca avem acces la lucruri minunate ne submineaza fericirea, reducandu-ne tendinta de a ne bucura de placerile marunte pe care ni le ofera viata. Banii nu aduc fericirea daca te expun constant la placerile vietii, pe care, la un moment dat, nu le vei mai aprecia. Cu siguranta iti amintesti de micul print din povestea „Print si cersetor", care, coplesit de avutii, incepe sa tanjeasca la viata micului cersetor, care i-a starnit curiozitatea tocmai pentru ca nu-i era familiara. 

Banii nu aduc fericirea daca ii investesti prea mult in tine si prea putin in ceilalti

Cu cat suntem mai fericiti cu viata noastra, cu atat mai multa fericire putem aduce in vietile celorlalti, sunt de parere oamenii de stiinta. Totul se intampla ca intr-un cerc, caci fericirea celorlalti se face, la randul ei, raspunzatoare de fericirea noastra. Asadar, banii nu le aduc fericirea celor care au prea multi, insa, cu siguranta, le aduc fericirea celor aflati in nevoie. Din pacate, banii nu reprezinta solutia oricarei probleme: nu ne putem cumpara sanatatea, desi putem avea acces la tratamente mai avansate, nu ne putem cumpara aprecierea celor din jur, desi putem fi permanent inconjurati de oameni... e drept, interesati sa obtina beneficii de pe urma noastra, nu ne putem cumpara un partener de viata care sa ne fie loial si alaturi de care sa ne petrecem restul vietii, desi resursele noastre financiare ne pot face interesanti pentru persoanele de sex opus. Exemplele ar putea continua la nesfarsit. Dar cu siguranta am fi mult mai multumiti sufleteste daca le-am darui celor nevoiasi macar atat cat sa-si satisfaca nevoile primare.

Concluzia? Desi bunurile materiale nu ne fac nefericiti, totusi, ele nu au nimic de-a face cu starea de fericire. Cei mai importanti pioni ai fericirii sunt timpul petrecut alaturi de familie si de prieteni si faptul ca suntem surse de bucurii pentru altii.

Care este parerea ta referitoare la afirmatia "Banii nu aduc fericirea"?

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ce fruct te reprezinta?
Incepe quiz
Ce fruct te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (553 vizite)