Ce este anxietatea sociala si cum se manifesta

Ce este anxietatea sociala si cum se manifesta

Redactor Alexa Galgau

Orice om are emotii si devine foarte agitat in momentul cand trebuie sa vorbeasca in public sau are un interviu pentru un job. In vreme ce este perfect normal sa suferim de o oarecare anxietate in prezenta unor oameni pe care nu ii cunoastem si cu care trebuie sa interactionam, exista si o forma extrema a acestei reactii: fobia sau anxietatea sociala. In aceste cazuri, teama de a te face de ras este atat de mare, incat eviti orice situatie care, in mintea ta, ar putea sa te puna intr-o postura ridicola. Din aceasta cauza, persoanele care sufera de aceasta tulburare nu au o viata normala, ci ajung adesea izolate si deprimate, incapabile sa cunoasca oameni noi.

Citeste mai multe despre anxietatea sociala si cum se manifesta aceasta!

Anxietatea sociala: o tulburare care iti distruge viata

Anxietatea sociala este o forma de fobie care implica teama fata de anumite situatii sociale, in special cele in care te afli intr-un mediu nefamiliar, unde simti ca esti privita si evaluata de ceilalti. Aceste situatii pot fi atat de infricosatoare, incat numai gandul la ele poate declansa o stare profunda de anxietate. Persoanele cu anxietatea sociala sunt absolut terifiate de ideea ca vor fi judecate de ceilalti si ca vor fi privite ca fiind inferioare celorlalti. Atunci cand suferi de aceasta afectiune, chiar daca iti dai seama ca temerile sunt irationale, tot nu poti iesi din starea de anxietate, care poate rasari cu zile sau chiar saptamani inainte de un anumit eveniment. Aceasta poate sa genereze chiar atacuri de panica in momentul cand evenimentul respectiv are loc.

In vreme ce majoritatea oamenilor se teme de vorbitul in public, anxietatea sociala poate avea la baza factori declansatori aparent inofensivi. Unele persoane au aceasta problema in aproape toate circumstantele care implica oameni, iar aceasta este anxietatea sociala generalizata. Pentru alti oameni, starea de panica se instaleaza in situatii sociale specifice. Cea mai comuna manifestare a fobiei sociale este teama de a vorbi in public si afecteaza un numar foarte mare de oameni, de fapt. 

Iata cativa factori sociali specifici care mai pot declansa anxietatea de acest tip:

- a cunoaste oameni noi;

- a fi in centrul atentiei;

- a fi urmarita atunci cand ai o activitate;

- discutiile marunte;

- a fi tachinata sau criticata;

- a vorbi cu persoane importante sau cu un statut social aparte;

- a da sau a primi telefoane;

- a folosi toalete publice;

- a da examene;

- a manca sau a bea in public;

- a merge la petreceri sau la alte adunari.

In vreme ce orice persoana simte emotii inainte de a tine un discurs, de exemplu, oamenii cu anxietate sociala manifesta niste simptome foarte puternice in situatii sociale care altora li se par inofensive. Exista o diferenta foarte mare intre a fi timid si a avea fobie sociala, aceasta din urma putand sa iti dea viata peste cap complet, din cauza ca te incapaciteaza in situatii importante.

Iata care sunt simptomele anxietatii sociale:

- teama de a fi privita, judecata, ridiculizata, umilita etc.;

- inrosirea fetei;

- respiratia taiata;

- dureri de stomac sau greata;

- tremurat puternic al mainilor si al vocii;

- puls foarte mare si senzatia ca te strange ceva in piept;

- ameteli sau senzatie de lesin;

- tendinta de a sta mereu in umbra;

- dorinta de a fi mereu insotita de cineva apropiat cand te duci undeva;

- tendinta de a bea inainte de un eveniment pentru a mai reduce din emotii.

Cauzele exacte ale anxietatii sociale nu sunt cunoscute, insa studiile sugereaza faptul ca ar fi vorba despre o imbinare de factori biologici, sociali si de mediu care contribuie la dezvoltarea acestei afectiuni. Din punct de vedere biologic, se crede ca aceasta fobie este asociata cu functionarea incorecta a circuitelor din creier care regleaza emotivitatea si activeaza instinctul de supravietuire. Daca ne referim la factori psihologici, exista nenumarate situatii cu care ne putem confrunta in viata, care sa ne conduca spre anxietate sociala, de exemplu: o trauma din trecut, o umilinta puternica, un abuz etc. 

Anxietatea sociala poate fi tratata prin terapie cognitiv-comportamentala sau prin medicatie, in functie de gradul in care ii afecteaza pacientului viata. Daca suspectezi ca ai suferi de o astfel de tulburare, este recomandat sa iti faci curaj sa mergi la un psiholog, pentru ca pe termen lung ti-ar putea distruge sansele la o viata fericita. 

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Ce spune viata sociala despre tine?
Incepe quiz
Ce spune viata sociala despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (554 vizite)