Ce este comportamentul obsesiv-compulsiv si cum se manifesta?

Ce este comportamentul obsesiv-compulsiv si cum se manifesta?

Diana Solomon

Tulburarea obsesiv-compulsiva, cunoscuta si ca OCD (obsessive-compulvise disorder) este una de tip anxios, caracterizatata de obsesii precum gandurile intrusive sau anumite imagini persistente si compulsii caracterizate prin actiuni repetitive care au menirea de a calma pacientul si de a reduce stresul. Individul este constient de actiunile sale si stie ca gandurile pe care le are sunt doar un produs al imaginatiei, insa nu se poate controla.

Afla totul despre aceasta afectiune din randurile de mai jos.

Cum se manifesta tulburarea obsesiv-compulsiva?

De regula, persoana care sufera de OCD are tot felul de ganduri negative si idei cu privire la lucruri de care nu este direct raspunzatoare, insa incearca sa le rezolve. Pentru ca de cele mai multe ori nu reuseaste sa gaseasca o solutie, acesta manifesta un comportament de tip repetitiv, precum spalatul mainilor, aranajrea lucrurilor, ce are drept scop reducerea senzatiei de anxietate. Insa incercarea neutralizarii gandurilor obsesive nu da mereu rezultate si persoanele cu acest sindrom sufera deseori de depresii si se invart deseori in acelasi cerc vicios.

Reducerea disconfortului le consuma suferinzilor mult timp si energie. De asemenea,majoritatea afirma ca de cele mai multe ori aceste actiuni sau ritualuri de prevenire a stresului sunt foarte greu de controlat, iar uneori devin chiar periculoase. Luand exemplul de mai sus, cu spalatul mainilor, cei care sunt diagnosticati cu OCD se vor spala pana isi vor rani tesutul pielii din cauza frictiunii agresive.

Sunt mai multe categorii de pacienti la care maladia psihica se manifesta diferit. Astfel, exista persoane care colectioneaza orice si nu pot sa arunce absolut nimic, adunand in felul acesta o gramada de obiecte inutile sub acoperisul casei lor. Un alt tip il reprezinta persoanele obsedate de curatenie si igiena, ce au fobie de bacterii. De asemenea, o alta categorie este alcatuita din persoanele cu o preocupare exagerata pentru simetrie si ordine. Simptomele mai pot include temeri exagerate precum cea de a rani pe cineva din jur sau de a pierde ceva, obsesii pentru superstitii, fanatism religios sau idei si imagini cu mesaj sexual explicit sau violent. Exemplele pot continua, insa este important de retinut ca cei care sufera de OCD dezvolta o obsesie, fie ca este ea legata de curatenie sau aranjatul lucrurilor la linie si trebuie sa urmeze un tratament pentru a-si tine in frau pornirile.

 

Cauze

Nu exista o singura cauza universala, insa studii recente indica anumite traume suferite in copilarie ca factor principal. Cei cu parinti autoritari ce au suferit pedepse drastice la orice greseala sau regula incalcata sunt cei mai predispusi la aceasta tulburare pshica.

Inca nu s-a stabilit daca maladia este ereditara, insa s-a descoperit ca tulburarea obsesiv-compulsiva e mai pronuntata in statele bazate pe un regim autoritar, ce aplica pedepse sau corectii aspre.

Cum se trateaza?

Tulburarea obsesiv-compulsiva impune anumite bariere persoanelor care suferea de aceasta afectiune psihica si le impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice obisnuite, tocmai pentru ca uneori actiunile compulsive devin greu de stapanit. Insa, in acest caz, se va vedea de urgenta un specialist care va recomanda un tratament.

De cele mai multe ori, pacientii urmeaza terapie de tip cognitiv-comportamentala. In procesul terapeutic, psihiatrul incearca sa puna accentul pe tehnici de relaxare si cauta sa observe care sunt activitatile preferate ale pacientului, incercand in felul acesta sa-i canalizeze atentia asupra lucrurilor pozitive din viata sa. Tulburarea nu se vindeca total, iar tratamentul medicamentos are scop de a tine in frau predispozitiile pacientului spre actiuniile compulsive. Medicamentele nu fac decat sa ajute la formarea serotoninei , care inhiba agresivitatea si episoadele pshihotice.

Prin urmare, daca comportamentul obsesiv-compulsiv se datoreaza unor experiente traumatizante si se manifesta prin ganduri si actiuni repetitive, care de cele mai multe ori ranesc pacientul si-i impun o stare de depresie. Insa tulburarea poate fi tinuta sub control prin tratament medicamentos si terapie.

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Ce spune comportamentul lui despre relatia voastra?
Incepe quiz
Ce spune comportamentul lui despre relatia voastra?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (553 vizite)