Ce este inteligenta sociala si 6 semne ca o stapanesti

Ce este inteligenta sociala si 6 semne ca o stapanesti

Redactor Alexa Galgau

Inteligenta sociala este o trasatura care se invata si poate fi dezvoltata, spre deosebire de IQ (coeficientul de inteligenta), care ne este dat prin nastere. Experientele de viata se acumuleaza si, in cazul anumitor persoane, rezulta intr-o intelepciune care le ajuta sa se descurce mult mai bine atunci cand au de-a face cu o provocare.

Inteligenta sociala este ceea ce in limbajul de zi cu zi se numeste „scoala vietii”. Daca o detii sau nu, afla din randurile de mai jos!

Cum se manifesta inteligenta sociala

Inteligenta sociala este ca un instinct pe care il acumulezi pe masura ce ai de-a face cu diverse situatii sociale, fie ele placute sau neplacute. Cu cat treci prin mai multe, cu atat dezvolti niste calitati care te ajuta pe viitor. Aceasta istetime „de strada” este adesea mai importanta decat un simplu coeficient de inteligenta mostenit, pentru ca este esential sa poti sa te adaptezi rapid din punct de vedere social, nu doar sa intelegi cum functioneaza regulile, fara a le putea aplica. 

Iata cateva semne clare ale inteligentei sociale!

1. Fluenta si capacitatea conversationala. O persoana inteligenta social este cea care stie cum sa vorbeasca indiferent de interlocutor. La o petrecere, este acel invitat care discuta cu toata lumea si ii „cucereste” pe toti, pentru ca stie exact ce subiecte sa deschida si cum sa spuna anumite lucruri. Inteligenta sociala se traduce adesea prin diplomatie absoluta si un tact de invidiat. Chiar daca nu isi cunoaste interlocutorul, o persoana cu abilitati sociale crescute reuseste sa aleaga perfect subiectele si leaga prietenii cu mare usurinta. 

2. Cunoasterea rolurilor sociale si a bunelor maniere. Persoanele care detin inteligenta sociala se adapteaza foarte usor diferitelor roluri sociale care le sunt atribuite (sefi, colegi, parinti, prieteni etc.). Fiecare rol vine cu un set de „reguli” care trebuie invatate pentru a-i face fata, iar oamenii cu abilitati sociale impresionante sunt foarte atenti la aceste norme. Cat despre bunele maniere, ele sunt rapid asimilate, pentru ca reprezinta o cale de a patrunde cu usurinta in orice mediu social. Persoanele inteligente social par intotdeauna sofisticate si intelepte, fara a afisa infumurare.

3.  Ascultarea activa. Multi sunt cei care vorbesc, putini sunt cei care asculta, nu? Un semn clar al inteligentei sociale este dorinta si capacitatea de a asculta persoanele din jur si de a asimila ceea ce zic. Adesea, atunci cand ascultam, o facem doar in asteptarea unei ocazii de a vorbi noi insine, ceea ce inseamna ca nu comunicam cu adevarat. Atunci cand ai inteligenta sociala dezvoltata, esti realmente interesata de ceea ce spun ceilalti si ai mereu urechile „ciulite”. Tocmai de aceea poti intelege mult mai bine oamenii decat cineva care nu stie sa asculte. 

4. Lipsa timiditatii. Aceasta nu inseamna ca o persoana cu inteligenta sociala crescuta va fi exuberanta sau ca nu va avea niciodata rezerve in privinta celorlalti. Totusi, nu afiseaza niciodata timiditate, pentru ca aceasta este doar o reflexie a propriilor nesigurante si temeri. Siguranta de sine este o trasatura de baza a persoanelor inteligente social, asa ca acestea nu vor tine niciodata privirea in pamant si chiar vor parea indraznete uneori. 

5. Capacitatea persuasiva. Nimeni nu este mai convingator decat o persoana care a acumulat inteligenta sociala, pentru ca aceasta stie exact care sunt „punctele slabe” ale celor din jur, citeste oamenii cu mare usurinta si stie cum sa le atinga coarda sensibila, astfel incat sa obtina ceea ce vrea. 

6. Mentinerea unei imagini sociale impecabile. Daca ai o inteligenta sociala crescuta, te intereseaza ce cred ceilalti despre tine si reusesti sa lasi o impresie buna in urma ta. Faci acest lucru fara a purta o masca, dar si fara a da toate cartile pe fata, pentru ca stii foarte bine ca nu trebuie ca ceilalti sa stie chiar totul despre tine. 

Tu cate dintre semnele inteligentei sociale ai bifat din lista de mai sus? Chiar daca nu ai acoperit toate ariile mentionate, tine minte ca aceste abilitati se dezvolta in timp, dupa ce ai parte de multe experiente!

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Stapanesti cu adevarat arta de a flirta?
Incepe quiz
Stapanesti cu adevarat arta de a flirta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (558 vizite)