Ce este si cum se trateaza ipohondria sau frica de boala

Ce este si cum se trateaza ipohondria sau frica de boala

Redactor Alexa Galgau

Ipohondria este adesea tratata ca o exagerare iritanta a celui care o manifesta, iar termenul in sine este adesea folosit nu cu inteles medical, ci mai degraba cu repros. Cand spunem ca o persoana este ipohondra, suntem mult mai tentati sa o judecam si sa ne gandim ca amplifica totul intentionat, decat sa consideram ca ar avea o problema psihologica.Totusi, frica de boala este o afectiune care poate cauza anxietate si, in cazuri grave, poate impiedica persoana in cauza sa aiba o viata normala.


Afla mai multe despre ipohondrie din randurile de mai jos!

Ce este si cum se manifesta ipohondria?

Atunci cand esti ipohondru, devii obsedat de ideea ca ai o boala foarte grava, care inca nu a fost diagnosticata. Din aceasta cauza, se pot declansa episoade serioase de anxietate, ce pot dura luni de zile sau chiar mai mult, chiar daca nu exista nicio dovada medicala ca ai avea ceva. In vreme ce este perfect normal sa iti faci griji pentru sanatatea ta si sa iti fie teama de anumite boli, ipohondria intrece cu mult orice limita rationala si poate determina probleme in viata de zi cu zi, la munca sau in familie. Cazurile severe pot fi cu totul incapacitante pentru bolnav, care va fi convins in permanenta ca este pe moarte si nimeni nu poate descoperi ce are.

Simptomele care disting ipohondria de o simpla ingrijorare sunt:

- anxietate pe termen lung legata de starea de sanatate;

- asocierea simptomelor minore in corp cu boli grave, care ameninta viata;

- vizita repetata la medici pentru diferite investigatii, inclusiv radiografii si RMN-uri;

- abordarea frecventa a subiectelor de discutie pe tema bolilor si a simptomelor;

- citirea obsesiva a informatiilor despre boli;

- verificarea frecventa a corpului pentru a descoperi umflaturi sau tumori;

- verificarea obsesiva a semnelor vitale;

- convingerea ca ai o boala dupa ce citesti despre ea.

Ce cauzeaza frica de boala?

Exista similaritati foarte mari intre ipohondrie si alte tulburari de anxietate, precum atacurile de panica sau tulburarea obsesiv-compulsiva . Totusi, nu se stiu exact cauzele acestei afectiuni. Se considera ca este vorba de un cumul de factori, precum personalitatea, experientele prin care persoana a trecut, modul in care a fost crescuta si, mai mult ca sigur, predispozitii genetice in acest sens.

Cum faci distinctia intre ipohondrie si ingrijorare?

Nu toata lumea care se ingrijoreaza in legatura cu starea de sanatate sufera de ipohondrie. A avea simptome ale caror cauze nu pot fi identificate poate da stari de anxietate oricui. In anumite cazuri, cea mai sigura metoda de a inlatura gandurile negre este de a merge la mai multi medici.

Ipohondria poate fi amplificata cu mult de cercetarea obsesiva, mai ales ca acum traim intr-o era a informatiei. Daca vei citi despre boli pe internet, este foarte posibil sa identifici si la tine cateva simptome. Acesta nu este un diagnostic, in schimb. Este normal sa te ingrijorezi daca nu te simti bine si este chiar recomandat sa mergi la medic daca suspectezi ca ceva nu este in regula. Atunci prin ce anume se distinge un ipohondru de un om preocupat de sanatate? Raspunsul este simplu: atunci cand ai frica intensa de boala, nimic nu te poate scapa de gandul ca suferi de ceva foarte grav, nici macar rezultatele analizelor sau asigurarile medicului.

Cum se trateaza frica de boala

Ipohondria se poate trata atat prin auto-educare, cat si prin consiliere psihologica si chiar si prin medicamente.

Primul pas este sa intelegi cum functioneaza frica de boala si sa identifici simptomele atunci cand apar. In momentul cand se instaleaza anxietatea, trebuie sa stii ca sunt mai degraba emotiile cele care iti genereaza ganduri negre. Informarea despre ipohondrie, nu numai din partea ta, dar si din partea familiei, te poate ajuta sa capeti mai mult control asupra starilor de teama si anxietate.

Daca observi ca eforturile tale de a te educa in aceasta privinta nu dau rezultate, poate ca este cazul sa discuti cu un psiholog. Acesta este, de fapt, tratamentul primar pentru ipohondrie. Se aplica, in acest caz, terapia cognitiv-comportamentala, prin care pacientul este ajutat sa identifice simptomele. Este mult mai usor de tinut in frau frica de boala cu ajutorul unui psiholog, care iti poate demonstra ca starile tale nu au o baza solida.

In cazurile grave, in care ipohondria incapaciteaza pacientul si nu ii permite sa aiba o viata normala, se pot prescrie antidepresive sau inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei.

Frica de boala, sau ipohondria, nu este o simpla exagerare din partea unei persoane, ci se prezinta similar cu alte tulburari de anxietate. De aceea, persoanele care au simptomele de mai sus ar trebui sa fie intelese si sprijinite emotional, pentru a avea curajul sa recunoasca ca au o problema.

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (268 vizite)