Ce este terapia Bowen si cum te ajuta

Ce este terapia Bowen si cum te ajuta

Redactor Alexa Galgau

Terapia Bowen reprezinta una dintre numeroasele forme de vindecare holistica la care poti apela atunci cand medicina moderna nu functioneaza asa cum ai fi sperat. Desi seamana cu un masaj, aceasta forma de vindecare se axeaza pe niste miscari specifice prin care sunt presate foarte bland anumite puncte importante din corp. Prin stimularea muschilor si a tesuturilor, nu numai ca te relaxezi, dar adeptii acestei terapii sustin ca poti ajunge chiar sa te vindeci de diverse afectiuni, deoarece organismul primeste un fel de "restart".

Afla mai multe despre terapia Bowen si cum iti poate fi de folos in procesul de vindecare fizica si mentala!

Terapia Bowen, o metoda placuta de vindecare

Terapia Bowen isi trage numele de la inventatorul ei, Tom Bowen, care a practicat aceasta metoda de vindecare ani buni, cu rezultate exceptionale. Teoria de la care porneste aceasta terapie este ca multe dintre problemele de sanatate cu care ne confruntam sunt cauzate de o disfunctie a tesutului moale, denumit si fascial sau conjunctiv. Acesta inconjoare ca o plasa sau ca o panza de paianjen toate celelalte tipuri de tesuturi din corp, inclusiv nervii, organele, vasele de sange si muschii. Prin terapia Bowen, se cauta stimularea acestui tesut moale, astfel incat organismul sa primeasca un fel de "restart" si sa se vindece singur. 

Principala caracteristica a terapiei Bowen este faptul ca miscarile specifice sunt foarte blande. Nu se cauta stimularea tesuturilor dure ale corpului, ceea ce inseamna ca nu vei simti durere sau disconfort, ca in cazul altor tipuri de terapii. Terapeutul foloseste degetele mari pentru a pune presiune usoara in anumite puncte-cheie ale corpului (in general spate, gat, umeri si genunchi). Oricine, indiferent de varsta, poate sa recurga la acest tratament - au existat inclusiv cazuri de bebelusi vindecati prin terapie Bowen. 

Nu exista o afectiune anume pe care se axeaza terapeutul, acesta fiind principiul holistic de baza al terapiei de fata. Mai degraba, corpul trebuie vindecat ca un tot, pentru ca "mecanismele" din interiorul lui sunt atat de intricate, incat uneori este foarte greu sa iti dai seama cu exactitate de unde porneste o problema. Multi pacienti apeleaza la terapia Bowen din cauza durerilor de spate, dar ajung sa isi vindece multe alte afectiuni, conform marturiilor. In plus, ea este foarte eficienta impotriva durerilor cronice, pe care medicina moderna nu reuseste uneori sa le vindece. 

O sedinta de terapie Bowen dureaza intre 45-60 de minute, iar numarul de sesiuni la care trebuie sa mergi depinde de rezultatele obtinute si de modul in care reactionezi tu la tratament, avand in vedere faptul ca fiecare corp este diferit. In general, sunt recomandate 3 sesiuni la interval de 5-7 zile pentru orice fel de tratament si pentru a-ti da seama daca raspunzi bine la aceasta terapie. Nu va trebui sa iti dai jos hainele, desi sunt unii terapeuti care prefera sa lucreze pe direct pe piele. Decizia, insa, iti apartine in totalitate. In general, se efectueaza miscarile specifice, circulare si de apasare, incepand cu zona lombara, apoi continuand cu mijlocul si cu picioarele. In a doua etapa, se lucreaza asupra zonei superioare a spatelui, asupra umerilor si, intr-un final, a gatului. 

O regula de retinut este ca terapia Bowen nu trebuie combinata cu alte tipuri de terapii holistice. Chiar daca tu nu simti mare lucru in momentul in care se aplica tratamentul, corpul tau este totusi supus unui efort destul de mare, pentru ca primeste acel impuls din partea terapeutului si trebuie sa inceapa sa se regenereze. De aceea, este posibil sa ai si ceva reactii la terapia Bowen, insa nimic de care sa fii ingrijorata: tensiune in zonele in care s-a pus presiune, vise mai intense, dureri de cap ori senzatia de oboseala. Aceste simptome dispar rapid si inseamna ca terapia isi face efectul. 

Terapia Bowen nu este o solutie-minune, care te scapa de probleme inca de la prima sedinta, insa marturiile celor care au incercat-o pe termen lung sunt foarte incurajatoare, asa ca programeaza-te si tu si incearca o abordare holistica a problemelor de sanatate.

Afla si cum sa faci un masaj terapeutic!

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (259 vizite)