Ce inseamna selfie si ce semnifica acesta din punct de vedere psihologic

Ce inseamna selfie si ce semnifica acesta din punct de vedere psihologic

Redactor Alexa Galgau

Cei mai multi oameni si-au facut cel putin cate un selfie, pe care l-au postat apoi pe Facebook sau pe alta retea de socializare. De aici, s-a declansat o adevarata dezaprobare in masa fata de un gest aparent inofensiv, care insa a devenit o adevarata obsesie pentru multi internauti. S-a ajuns atat de departe, incat selfie-urile au fost declarate periculoase pentru psihic.

Afla, mai departe, ce inseamna selfie si ce semnificatie reala are acesta din punct de vedere psihologic!

Ce inseamna selfie-ul cu adevarat

Ca multe alte trenduri de pe internet, selfie-ul a luat amploare si a devenit un gest cu care oamenii s-au acomodat repede. Nu pare nimic periculos in a-ti face poze singur si a le face publice. Totusi, dupa ce tot mai multi tineri au devenit obsedati sa isi faca selfie-uri, au aparut voci care au inceput sa puna problema dependentei de acest gest si a repercursiunilor periculoase ale acestuia asupra psihicului. La sfarsitul lunii martie, s-a raspandit pe internet, precum un fulger, vestea ca Asociatia Psihiatrica Americana ar fi declarat oficial mania selfie-urilor ca fiind o tulburare psihica. Fara a se intreba daca este adevarat sau nu, foarte multi oameni au imbratisat imediat ideea si au inceput sa blameze selfie-urile, pornindu-se, astfel, un alt trend - acela de a uri acest tip de poze.

Desi acea stire legata de tulburarea psihica era falsa si nu existau nicaieri surse credibile care sa o ateste (ea nu a fost mentionata pe site-ul Asociatiei Psihiatrice Americane), faptul ca a fost luata ca atare de multi oameni ridica anumite semne de intrebare. Desigur, orice gest obsesiv este un pericol pentru psihicul uman, insa de unde a rasarit aceasta ura fata de selfie-uri?

Fenomenul cultural al selfie-urilor exprima o nevoie umana de baza: aceea de a fi remarcat, apreciat si recunoscut. Desi o poza de acest tip nu aduce neaparat cea mai buna forma de recunoastere, a primi cateva like-uri de la prietenii de pe Facebook dezvaluie un aspect fundamental al psihologiei umane: atunci cand oamenii se simt apreciati, repeta gestul care le-a adus recunoastere.

Nevoia de apreciere nu este ceva nou pentru niciun om. Un studiu realizat pe 100.000 de persoane, in America, a aratat ca, la locul de munca, angajatii isi doresc cel mai mult sa le fie recunoscute si aplaudate eforturile. Acelasi lucru se aplica si in cazul relatiilor. Conform unor studii legate de viata de cuplu, atunci cand era vorba de probleme in casnicie , 65% dintre respondenti le-au asociat cu "lipsa de comunicare". In aceasta categorie, cele mai citate doua nemultumiri au fost lipsa de apreciere (60%) si critica excesiva.

Daca selfie-ul este privit ca o manifestare a acestei nevoie umane de baza, el nu mai pare sa se apropie de sfera afectiunilor psihologice, nu? In vreme ce nu trebuie incurajat acest trend, mai ales printre tineri, care pot dezvolta obsesia de a fi in permanenta remarcati, fenomenul trebuie inteles la un nivel mai profund. Atunci cand devine evident ca nu o boala mentala ii face pe oameni sa ravneasca dupa atentie, ci chiar o lipsa de apreciere din partea celorlalti in propria lor viata, lucrurile se schimba radical.

Asadar, privind problema obiectiv, fara superficialitate sau exagerare, poate ca solutia ar fi ca oamenii sa incerce sa fie mai buni cu cei din jur in viata reala, pentru ca lucrurile sa nu ia un drum negativ in viata virtuala. La munca, dar si in relatii, ei pot invata sa fie recunoscatori si sa zica "Multumesc" atunci cand cineva isi da silinta sau face ceva bine. Pe plan profesional, aprecierea creste performanta, daca este oferita la momentul oportun. In relatii, este nevoie de mai multa indulgenta si, in loc sa se puna accent intotdeauna pe aspectele negative, cel drag trebuie sa se simta apreciat pentru ceea ce face. 

Poate te-ai intrebat adesea ce inseamna selfie-ul din punct de vedere psihologic si poate chiar te-ai ingrijorat citind toate articolele care numeau acest trend o boala mentala. Acum, insa, ai aflat care sunt substraturile psihologice si ca mesajul pe care il transmite obsesia pentru aceste poze este unul clar: cu cat se vor aprecia oamenii mai mult unii pe altii in realitate, cu atat se vor dezvolta mai greu obiceiuri nesanatoase, pe plan virtual sau in viata de zi cu zi.


Sursa: forbes.com

Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Cum este personalitatea ta de tip selfie?
Incepe quiz
Cum este personalitatea ta de tip selfie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (552 vizite)