Ce sa fac cu viata mea: raspunsuri la o intrebare apasatoare

Ce sa fac cu viata mea: raspunsuri la o intrebare apasatoare

Redactor Alexa Galgau

Nevoia de a avea un scop in viata este o trasatura definitorie a fiintei umane. Cu totii ne dorim sa avem un tel si suferim intens la nivel psihologic atunci cand nu reusim sa gasim unul. "Ce sa fac cu viata mea?" este o intrebare de care se lovesc multe persoane si care poate fi foarte apasatoare, impiedicandu-le sa aiba o viata implinita.

Afla de ce este atat de important sa ai un scop in viata si cum sa tratezi aceasta problema daca te lovesti de ea!

Ce inseamna sa ai un scop in viata? Sa ai o familie? Sa ai o cariera stralucita? Sa calatoresti? Daca ne oprim asupra acestei intrebari, ne dam seama cat de greu este sa gasim un raspuns.

Se intampla adesea ca oamenii sa se simta lipsiti de scop atunci cand isi incheie o cariera stralucita, de exemplu. Dupa ani si ani de munca si succese, se gasesc in fata unei situatii noi: nu mai au aceeasi ocupatie. Prin urmare, acesti oameni nu stiu exact cum sa reactioneze si, adesea, devin chiar deprimati. Aceeasi situatie poate interveni si in cazul unui divort sau cand pur si simplu te simti nefericita, indiferent de ceea ce se intampla in jurul tau.

Ce sa fac cu viata mea: un trai fara un scop provoaca suferinta

Un om care are un scop in viata nu se trezeste niciodata dimineata intrebandu-se ce sa faca mai departe. Atunci cand depui un efort sustinut pentru a-ti atinge un tel, viata devine mai usoara si mai putin stresanta. Poti sa fii concentrata pe un obiectiv unic, ca o sageata care zboara catre tinta ei, lasand mai putin spatiu in minte pentru negativitate.

Unul dintre principalele motive pentru care un scop in viata ne face fericiti il reprezinta faptul ca ne ajuta sa scapam de disconfortul psihologic pe care incepem sa il simtim cand atentia noastra nu este focusata pe un element exterior. Atunci intervine o stare de neliniste, care se poate manifesta prin plictiseala, anxietate sau chiar depresie. Prin fixarea atentiei asupra unui tel, ne oferim o sursa continua de activitate asupra careia ne concentram energia mentala. Astfel, suntem mai putin timp prinsi in gandurile noastre, care adesea sunt negative si ne trezesc sentimente neplacute.

A avea un scop in viata este in stransa legatura cu stima de sine crescuta. Atata vreme cat simtim ca avem succes si ca reusim sa depasim obstacolele pe masura ce ne apropiem de telul nostru, increderea in noi insine devine mult mai puternica.

Cand stii ce vrei sa faci cu viata ta, inseamna ca detii o comoara de pret: speranta. Asadar, simti ca acel scop poate fi atins si ca viata ta se va schimba in bine atunci cand se va intampla ceea ce iti doresti. Speranta este un adevarat medicament pentru psihicul uman, ceea ce se poate observa inclusiv la cei care sufera de boli terminale. Pentru ei, un nivel crescut al sperantei inseamna acceptarea situatiei si cresterea sanselor de a se recupera. Exista cazuri, miraculoase am putea spune, in care oamenii care nu au renuntat, au reusit sa se vindece. Aceasta este o dovada clara ca o minte puternica si plina de speranta si de fericire poate sa treaca si peste cele mai grele provocari.

Ce sa fac cu viata mea - posibile raspunsuri la o intrebare dificila

Daca ai ajuns in punctul in care iti pui aceasta intrebare, inseamna ca iti lipseste un ingredient-cheie al fericirii: motivatia. Pentru a avea sentimentul ca ai un scop in viata, trebuie sa crezi cu putere in ceva si sa simti ca vrei sa investesti energie in acea directie.

Ce anume ne motiveaza?

Oamenii sunt adesea motivati de idei sau sentimente care, in cele din urma, le aduc numai nefericire. Aici vorbim despre:

- egoism, atunci cand se raporteaza doar la beneficiile pe care le obtin ei in urma unei actiuni;

- lacomie, atunci cand scopul principal este acumularea unor bunuri materiale, de la haine pana la case si masini;
 
- hedonism, atunci cand doresc doar sa aiba parte de placeri (mancare, sex, distractii etc). Aceasta nu inseamna ca placerile de acest gen trebuie considerate rele, insa atunci cand devin un scop principal in viata, conduc la un sentiment de goliciune interioara; 

- presiune de a asimila, atunci cand se lasa dominati de dorinta de a urma tendintele si de a fi perfect integrati in societate, din teama de a nu fi respinsi de cei din jur.

Desigur, acesti factori motivatori pot oferi senzatia de multumire pe moment si chiar pe parcursul mai multor ani, insa mai devreme sau mai tarziu, tot se ajunge la intrebarea "Ce sa fac cu viata mea?".

Cum gasim o motivatie mai profunda?

Motivatia profunda este aceea care te ajuta sa fii fericit o viata intreaga, pentru ca nu este la fel de usor de pierdut precum factorii motivatori discutati mai devreme. In vreme ce motivatia profunda ia multe forme, exista un numitor comun, ingredientul secret care ne ofera sentimentul de scop in viata: iubirea, acompaniata de compasiune si daruire.

Aflat la polul opus egoismului, altruismul este una dintre cele mai nobile stari si poate fi ratiunea de a trai a cuiva. Aceasta nu este o afirmatie goala, ci chiar si studiile in domeniu confirma ca, de exemplu, munca de voluntariat scade nivelul stresului si creste productia de oxitocina, o substanta care ne declanseaza stari de fericire.

Nimeni nu poate fi fericit fara o forma de credinta, fie ea de natura religioasa sau de orice alt fel. Poti avea credinte legate de propria ta persoana. De exemplu, poti crede in abilitatea ta de a face bine si a ajuta la crearea unei lumi mai bune. Alti factori motivatori asemanatori sunt:

- credinta in puterea iubirii si in raspandirea ei;
 
- intelegerea valorii actului creatiei si impactul pe care il poate avea arta asupra lumii; 

- credinta ca acumularea de cunostinte si experiente din toate sursele poate conduce la o intelegere mai profunda a lumii si la transformarea ta intr-o persoana mai buna; 

- intelegerea importantei relatiilor familiale si de prietenie si a dezvoltarii acestora;

- credinta ca generozitatea si bunatatea sunt doua lucruri extrem de valoroase, care trebuie practicate toata viata.

De unde provin aceste credinte care ne dau un scop profund in viata? Unii oameni le gasesc in religie, altii le descopera prin propria experienta. Exista foarte multe cai de a ajunge la destinatie, dar cel mai important este sa o alegi pe cea care te ajuta sa devii o persoana mai buna.

Partea cea mai dificila: punerea in aplicare

Este usor sa intelegi toate aceste idei la nivel mental, insa a le pune in aplicare deja devine o provocare. De unde sa incepi?

Incepe o forma de munca de voluntariat in timpul liber sau, daca ti se pare un pas prea mare deocamdata, incepe prin a-ti ajuta prietenii. Trebuie sa existe ceva la care tu sa te pricepi mai bine decat ei. Apoi, cand vei vedea cat de bine te simti cand dai o mana de ajutor, vei putea trece la activitati de voluntariat in organizatii non-guvernamentale.

La inceput va fi greu, mai ales daca pana acum te-ai obisnuit sa te centrezi mai mult pe persoana ta si pe reusitele proprii. In timp, insa, dupa ce vei investi energie emotionala in directia ajutorarii altora, vei incepe sa ai din nou acel simt puternic al scopului in viata.

Daca ai un talent, dezvolta-l si imparte cu lumea creatiile tale. Daca iti place sa calatoresti, plimba-te prin toata lumea si invata cate ceva de la fiecare cultura cu care intri in contact. Deschide-ti mintea, dar, mai ales, deschide-ti inima si lasa-i pe ceilalti sa se apropie de tine, chiar daca exista riscul sa fii ranita.

Raspunsul la intrebarea "Ce sa fac cu viata mea?" nu poate fi acelasi pentru toata lumea. Va trebui sa iti gasesti propria ratiune de a trai, bazata pe sentimente pozitive precum iubirea, compasiunea si altruismul.

Incheiem cu un citat care rezuma tot ceea ce am discutat pana acum:

"Scopul vietii nu este acela de a fi fericit. Este acela de a fi folositor, de a fi un om de onoare, de a fi intelegator si de a schimba ceva in lume datorita faptului ca ai trait - si ai trait bine." (Ralph Waldo Emerson)

Articolul urmator
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Ce nota primesti in viata?
Incepe quiz
Ce nota primesti in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (563 vizite)