Ce sa faci cand te ingrijorezi prea mult: 9 pasi prin care sa combati anxietatea

Ce sa faci cand te ingrijorezi prea mult: 9 pasi prin care sa combati anxietatea

Redactor Alexa Galgau

Ingrijorarea cronica este un simptom de care sufera majoritatea femeilor. Nici nu e de mirare ca tulburarile de anxietate afecteaza cel mai mult femeile, avand in vedere ca acestea parca sunt programate genetic sa gandesca mereu „Ce se intampla daca...?”. Ingrijorarea excesiva sta la baza multor probleme mintale si fizice, pentru ca este o sursa de stres continuu. Odata ce intri in aceasta hora a ingrijorarii, poti sa iti iei adio de la liniste si de la fericire, pentru ca nu le vei mai simti prea curand. Indiferent ca ai sau nu motive de ingrijorare, mintea ta va avea grija sa nascoceasca motive.

Citeste in continuare de ce avem tendinta de a ne ingrijora excesiv si cum putem lupta cu acest blestem, care nu ne lasa sa fim fericite. Iata ce sa faci cand te ingrijorezi prea mult!

De ce ne ingrijoram prea mult

Ingrijorarea are multe posibile cauze, de la factori genetici pana la atitudinea parintilor fata de copii. Exista situatii dificile care ii traumatizeaza pe oameni si induc tendinta de ingrijorare excesiva. De exemplu, persoanele care provin din familii destramate prezinta o probabilitate mai mare cu 70% de a avea tulburari de anxietate decat cele provenite din familii unite. 

In copilarie, atunci cand ne formam, comportamentul parintilor ne influenteaza masiv. Pentru ca suntem ca niste bucati de plastilina si avem de-a face cel mai mult cu parintii in primii ani de viata, acestia ne determina trasaturi care ne pot marca o viata. Astfel, parintii care sunt mult prea protectivi cu copiii lor pot transmie aceasta ingrijorare constanta. In aceeasi categorie intra adesea si copiii care trebuie sa aiba grija de parinti de cand sunt tineri, din cauza unor dizabilitati sau a altor probleme. 

Sentimentul de siguranta pe care ti-l ofera parintii in copilarie joaca si el un rol important in dezvoltarea personalitatii anxioase. Daca aceasta siguranta lipseste in copilarie - pe motiv ca mama este absenta deseori in primii ani de viata ai copilului sau pentru ca este o persoana inconsecventa, dezechilibrata -, copilul va intelege ca lumea nu este un loc sigur, ci un teren minat. Iar acest lucru va avea repercusiuni asupra viitorului adult, care va fi nesigur si temator.

Scopul ingrjorarii este acela de a dezvolta un soi de hipervigilenta si de a gasi strategii pentru a combate posibilele situatii neplacute care pot aparea. Persoanele care se ingrijoreaza excesiv vor sa simta ca detin controlul asupra situatiei. Desi este evident ca nicio situatie nu poate fi perfect anticipata, persoanele vesnic ingrijorate isi petrec o mare parte a vietii imaginandu-si cele mai sumbre scenarii si incercand sa gaseasca solutii pentru acestea. 

Aceleasi persoane sunt mai predispuse la a suferi de sindromul colonului iritabil, greata, oboseala, insomnie, dureri de cap, probleme de inima si probleme psihologice precum depresia. 

Ce sa faci cand te ingrijorezi

Este clar ca ingrijorarea excesiva nu este benefica din niciun punct de vedere. Nu degeaba se spune ca ingrijorarea nu te scapa de problemele de maine, dar nu te lasa sa traiesti nici azi. Iata o lista cu 9 pasi pentru a combate ingrijorarea excesiva, care nu te lasa sa fii fericita niciodata:

1. Fa-ti o lista cu toate grijile pe care le ai. Este important sa stii exact care este motivul ingrijorarii. 

2. Analizeaza lista. Gandeste-te unde ar putea fi productiva ingrijorarea si unde nu este. Prin productiv ne referim la situatii in care a te ingrijora inseamna a cauta solutii pentru o problema de actualitate. De exemplu, daca pleci intr-o calatorie, poti sa ai grija cazarii si a zborului. Ingrijorarea in acest caz te poate face sa cauti pe internet cele mai bune oferte si chiar sa faci rezervarile. Insa exista si griji nefondate, bazate pe scenarii inventate de tine. Acelea sunt neproductive. 

3. Obisnuieste-te cu ideea ca nimic nu e sigur. Oamenii au tendinta de a asocia nesiguranta si lipsa de control cu o consecinta negativa, insa incertitudinea este intotdeauna neutra. In plus, este o parte a vietii pe care nu o poti inlatura. Odata ce accepti aceasta idee, iti va fi mai usor sa scapi de ingrijorare. 

4. Plictiseste-te de grija. Suna ciudat, dar daca iti repeti gandul ingrijorator de zeci sau de sute de ori, te vei plictisi de el. Rosteste-l pana cand isi pierde din greutate si vei observa ca nu te va mai afecta la fel de mult. 

5. Iesi din zona de confort. Persoanele care se ingrijoreaza excesiv evita situatiile inconfortabile si, din aceasta cauza, nu au ocazia sa vada ca adesea lucrurile ies infinit mai bine decat si-ar fi imaginat. Uneori, cea mai buna metoda de a combate frica este de a o infrunta, asa ca incearca sa faci ceva de care ti-e teama (de exemplu, daca ti-e frica de vorbitul in public, incearca sa tii un discurs). 

6. Tine minte ca poti face fata celor mai multe situatii. Atunci cand stai si te ingrijorezi excesiv, fara sens, ai scenarii cumplite in minte, pe care crezi ca nu le poti gestiona. Este adevarat ca nu ai nicio putere in fata unei calamitati naturale, de exemplu, dar poti face fata celor mai multe situatii, indiferent cat de grele sunt. Adesea, cand te intrebi „Ce ma fac daca...?”, te simti mult mai rau decat daca se intampla intr-adevar acel lucru. 

7. Descarca-te. Poate ca suna contraintuitiv, dar poate fi benefic sa versi lacrimi amare atunci cand esti foarte ingrijorata. De regula, grijile puternice suprima functia amigdalei, acea parte a creierului care genereaza emotiile. Insa mai tarziu, grijile se traduc in probleme gastrointestinale, oboseala sau puls ridicat. Asadar, solutia ar putea fi sa te folosesti de emotii si sa plangi sau chiar sa fii furioasa, pentru ca in acele momente pur si simplu nu te ingrijorezi. In plus, te descarci si te simti mai bine - sau, cel putin, vei fi prea epuizata pentru a mai gandi negativ. 

8. Vorbeste despre grijile tale. Nu le tine doar pentru tine. Vorbeste cu prietenii, cu rudele sau chiar cu un psiholog. Aceste persoane nu iti vor oferi solutii intotdeauna, dar te vor linisti cu siguranta. Totodata, atunci cand rostesti cu voce tare grijile pe care le ai, s-ar putea sa constati cu mai mare usurinta ca nu sunt intemeiate. 

9. Invata sa te relaxezi. Alege o tehnica de relaxare care functioneaza mereu pentru tine si aplic-o zi de zi, chiar daca esti sau nu ingrijorata. Meditatia este una dintre metodele eficiente in combaterea ingrijorarii cronice, dar exista multe alte tehnici pe care merita sa le incerci. 

Acum stii ce sa faci cand te ingrijorezi prea mult, asa ca data viitoare cand simti ca te cuprinde anxietatea aplica sfaturile de mai sus si te vei simti mai bine!

Articolul urmator
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
Esti prea visatoare cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Esti prea visatoare cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (553 vizite)