Cinci semne că te cerți cu un psihopat

Cinci semne că te cerți cu un psihopat

Redactor Alexa Galgau

Șansele ca fiecare dintre noi să aibă cel puțin un psihopat în jur sunt foarte mari, însă este foarte dificil să identifici persoanele care suferă de această boală. Psihopații constituie 1% din populația lumii și, contrar a ceea ce credem noi, cei mai mulți nu sunt criminali în serie sau periculoși până în punctul în care ar face rău fizic cuiva. De regulă, ei sunt oameni foarte manipulatori și nu simt niciodată remușcări, ceea ce îi face, într-adevăr, capabili de tot felul de fapte prin care îi rănesc pe ceilalți.

Descoperă mai jos câteva simptome clare ale psihopatiei, ca să poți să identifici și tu persoanele care au această problemă.

Simptomele psihopatiei

Psihopații sunt adevărați „cameleoni” când vine vorba de situații sociale. Ei sunt experți în adaptare, putând să își schimbe complet comportamentul pentru a obține ceea ce vor (bani, sex, atenție, faimă etc.). Pentru că au o abilitate aparte de a-i face pe ceilalți să se simtă minunat, psihopații sunt percepuți ca șarmanți, inocenți și „de viață”.

Însă există și o latură a lor pe care noi nu o vedem. Un psihopat își dă arama pe față abia atunci când se simte plictisit  sau amenințat. Acelea sunt momentele când pot stârni niște certuri enorme. De obicei, cearta pornește de la ceva ce ei au făcut, care te-a rănit, dar după puțin timp îți dai seama că tu ești cea care se apăra, de parcă tu ai fi greșit.

Atunci când te cerți cu cineva, fii atentă la aceste simptome ale psihopatiei și ține minte că nu ai cum să „câștigi” cearta cu o astfel de persoană: 

1. Psihopații mint și găsesc mereu scuze. Desigur, orice om face acest lucru din când în când, dar nu la nivelul la care o face un psihopat. De fapt, dacă studiezi cu atenție comportamentul unui psihopat, vei vedea că faptele nu sunt niciodată în concordanță cu vorbele. Un psihopat te va dezamăgi de atâtea ori, încât te vei simți ușurată dacă face ceva decent. De altfel, vei constata că începi să te simți recunoscătoare pentru actele mediocre, pentru că prea des fac ceva scandalos.

2. Au un ton arogant și te fac să te simți ca un nimeni. Dacă atunci când sunt interesați au darul de a te face să te simți specială, psihopații schimbă rapid registrul atunci când nu mai au nevoie de tine sau când te cerți cu ei. Vei fi șocată de tonul lor arogant și de faptul că reușesc să te facă să te simți ca ultimul om de pe planetă, ajungând chiar să își bată joc de tine, testând cât de departe pot merge cu jignirile. Când nu mai reziști și izbucnești, ridică disprețuitori din sprâncene și îți spun să te calmezi sau se prefac dezamăgiți.

3. În timp ce se ceartă, par să aibă mai multe personalități. Iată un simptom clar al psihopatiei la care trebuie să fii atentă: în timpul discuției aprinse, psihopatul va avea schimbări bruște de comportament. Va fi foarte dur, apoi mieros, violent în vorbire, copilăros etc. Dacă începi să îi detectezi tacticile, va încerca să te „îmbuneze” cu vorbe dulci și va încerca să te flateze. Dacă nu funcționează, brusc va începe să te jignească. Aceste lucruri se întâmplă pentru că un psihopat ar face orice ca să te manipuleze și să te facă să cedezi, apelând la șantaj emoțional și alte tertipuri, în loc să folosească logica și argumentarea.

4. Joacă rolul victimei cu măiestrie. Aceasta este cartea pe care o joacă cel mai des, fiind, de fapt, asul din mânecă pentru psihopați. Un psihopat va încerca să își justifice comportamentul prin ceva ce i s-a întâmplat și l-a „marcat”, aducând mereu vorba de întâmplarea respectivă. În timpul discuției în contradictoriu, el va încerca să sublinieze că tu ai greșit de fapt și că este nedreptațit. Psihopații se plâng constant că sunt abuzați emoțional de ceilalți, dar, de fapt, ei sunt cei care abuzează încontinuu. Citește mai multe despre abuzul emoțional, ca să poți să îl identifici mai ușor!

5. Nu par să înțeleagă sentimente umane elementare. Deși simulează foarte bine sensibilitatea, în momentul unei discuții în contradictoriu, vei observa cu surprindere că par, pur și simplu, să nu înțeleagă emoții umane normale. Asta se întâmplă pentru că le lipsește empatia și tot ceea ce par să simtă este doar un rol pe care îl joacă foarte bine. Din cauza bolii de care suferă, un psihopat nu poate să aibă decât foarte puține emoții, cea de bază fiind furia.

Dacă identifici simptomele psihopatiei la persoana cu care te cerți, este clar că singura soluție este să te retragi din discuție, pentru că nu ai cum să câștigi. Așadar, în loc să cazi în capcană, zâmbește, dă din cap și vezi-ți de viață!

Citește și cum să îți dai seama că bărbatul cu care te întâlnești este un psihopat!

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (264 vizite)