Cum sa adormi mai repede: trucuri si sfaturi

Cum sa adormi mai repede: trucuri si sfaturi

Redactor Alexa Galgau

Un numar foarte mare de persoane se confrunta cu dereglari de somn, cel mai adesea din cauza stresului. Odihna precara nu este ceva de neglijat, deoarece te poate afecta pe toate planurile si te poate conduce chiar si la depresie.

Afla cum sa adormi mai repede cu ajutorul catorva trucuri simple.

Asculta muzica ambientala ca sa adormi mai repede

Daca exista sunete in mediul inconjurator care te deranjeaza (sforaitul sotului, alarma unei masini, traficul etc), atunci cea mai buna solutie este sa iti pui castile in urechi si sa asculti o muzica linistitoare. Pentru un plus de confort iti poti cumpara casti fabricate special pentru ascultarea muzicii in timp ce dormi. Optiunile in materie de muzica si sunete de relaxare sunt vaste: poti alege muzica pentru meditatie, sunete din natura, muzica clasica sau pur si simplu playlistul tau preferat (preferabil fara piese de heavy metal!).

Depune efort fizic ca sa adormi mai repede

Studiile arata ca cei care fac efort in mod regulat au mult mai putine probleme cu somnul. Se pare ca nu este atat de important ce tip de antrenament fizic alegi, atata timp cat faci efort. Pe langa reglarea problemelor legate de somn, un stil de viata activ te va ajuta sa dai jos kilogramele in plus si sa ai o stare psihica mai buna, datorita eliberarii de endorfine.

Mentine o temperatura racoroasa in camera

Stiai ca somnul este mult mai profund si mai odihnitor daca pastrezi o temperatura racoroasa in camera? Mentine temperatura la aproximativ 20 de grade si vei adormi mai repede. In plus foloseste pijamale comode, din materiale naturale, care sa absoarba transpiratia.

Relaxeaza-te cu ajutorul unui jurnal

Daca ai probleme mari cu somnul, iti poti face un jurnal in care sa notezi ceea ce ai facut pe parcursul zilei. De cele mai multe ori, oamenii nu reusesc sa adoarma din cauza ca au mintea plina de evenimente de peste zi si nu mai pot controla fluxul de ganduri. Daca iti notezi totul intr-un caiet cu cateva ore inainte, mintea ta se va relaxa si vei fi mai putin asaltata de ganduri atunci cand te bagi in pat. Poate fi foarte util sa notezi si alte obiceiuri pe care le ai. De exemplu, cata cafea bei, cate efort fizic faci, ce mananci, care sunt orele intre care dormi etc. Asfel, daca problema persista, vei putea discuta cu un medic specialist despre stilul tau de viata si despre cum l-ai putea imbunatati pentru un somn mai bun.
 

Ridica-te din pat daca nu poti sa adormi

Chiar daca e putin contraintuitiv, specialistii recomanda sa te ridici din pat daca nu ai adormit dupa o jumatate de ora. Gaseste-ti o ocupatie timp de 30 de minute sau o ora (de exemplu, citeste) pana te simti foarte obosita. Ai grija doar sa nu fie o activitate stimulatoare si sa nu implice o lumina prea puternica.

Incearca relaxarea progresiva a muschilor, ca sa adormi mai repede

Inventata la inceputul secolului 20, aceasta metoda de relaxare nu se va invechi niciodata. Exercitiile de relaxare constau in incordarea si relaxarea sistematica a grupelor de muschi. Aceasta tehnica ajuta la relaxarea corpului per ansamblu si s-a dovedit ca reduce senzatia de extenuare si imbunatateste calitatea somnului la femeile care fac tratament pentru cancer la san. Unul dintre cele mai eficiente exercitii de relaxare progresiva care sa te ajute sa adormi mai repede este strangerea degetelor de la picioare. Tine-le incordate cat numeri pana la 7, apoi relaxeaza-le. Repeta procesul pentru fiecare grupa de muschi, de la talpi pana la gat.

Renunta la vicii sau rareste-le, ca sa nu ai probleme cu somnul

Ca si cofeina, nicotina este un stimulent puternic si poate provoca tulburari ale somnului. Intr-un studiu din 2008 s-a aratat ca fumatorii au sanse de patru ori mai mari sa aiba un somn superficial si sa se trezeasca obositi dimineata.

In ceea ce priveste alcoolul, acesta iti poate da o senzatie de somnolenta, dar de fapt intervine in procesul normal de odihna. Cand intreci masura inainte de a te baga in pat, este posibil sa cazi direct intr-un somn adanc si sa sari peste faza MRO (miscarea rapida a ochilor). De indata ce efectele alcoolului incep sa dispara, corpul revine la faza respectiva, din care este mai usor sa te trezesti. Acesta este motivul pentru care se intampla adesea ca oamenii sa se trezeasca dupa doar cateva ore de somn atunci cand beau. In mod normal, intr-o repriza obisnuita de somn, treci prin 6-7 faze MRO. Daca bei, treci doar prin doua, ceea ce explica senzatia de extenuare de dimineata.

Acestea sunt cateva trucuri care te invata cum sa adormi mai repede. Ideea de baza este sa inveti sa te relaxezi si sa ai un stil de viata sanatos, in care sa imbini dieta corecta cu exercitiile fizice.

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Cat de repede te imprietenesti cu barbatii?
Incepe quiz
Cat de repede te imprietenesti cu barbatii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (542 vizite)