Cum sa faci fata atacurilor de panica

Cum sa faci fata atacurilor de panica

Redactor Alexa Galgau

Oricine a trecut printr-un atac de panica stie cat de infricosator poate sa fie. Simptomele fizice sunt greu de ignorat si sunt intotdeauna insotite de o stare profunda de anxietate si de sentimentul ca se va intampla ceva ingrozitor. Multi oamenii care trec prin astfel de episoade ajung la Urgente, doar pentru a afla ca nu au nimic. Frustrarea si teama pot deveni coplesitoare pentru o persoana care sufera de atacuri de panica. Primul pas spre vindecare este sa te informezi si sa intelegi ce se intampla in mintea ta in acele momente.

Iata cum sa faci fata atacurilor de panica!

Atacul de panica poate fi invins

Este foarte greu sa te calmezi atunci cand nu poti sa respiri, ti-e greata, ai spasme musculare si impresia ca vei muri in urmatoarele minute. Acestea sunt doar cateva dintre simptomele atacului de panica, care poate fi un semn al unor tulburari psihologice sau sa aiba la baza anumiti factori declansatori, precum dereglari ale tiroidei .

Primul pas pentru a trece peste atacul de panica este sa il accepti ca atare. Pentru a avea control asupra starii, trebuie sa te convingi ca esti sanatoasa printr-un control medical complet. Astfel, atunci cand panica se va instala, vei sti ca nu este vorba de ceva care sa iti puna viata in pericol, ceea ce va diminua cu mult anxietatea. Atacul de panica se agraveaza din cauza ca persoana in cauza devine irationala la gandul ca ar putea muri. De aceea, ratiunea este cea mai buna prietena a ta in aceasta situatie neplacuta.

Cum sa recunosti simptomele unui atac de panica

Atunci cand te familiarizezi cu simptomele unui atac de panica, ai sanse mult mai mari sa nu pierzi controlul cand se declanseaza. Cand esti constienta ca nu este vorba despre un infarct, o reactie alergica ori alta reactie grava a corpului, te poti concentra pe tehnicile de calmare care iti stau la dispozitie.

Simptomele cele mai frecvente ale atacului de panica sunt:

- bataile neregulate ale inimii;
- ameteala;
- dificultate in a respira;
- senzatia de greata;
- tremuratul;
- transpiratia abundenta;
- durerea in piept si arsurile stomacale;
- spasmele musculare;
- senzatia de furnicaturi la nivelul membrelor;
- teama incontrolabila de moarte.

Ce se intampla cu corpul tau in timpul unui atac de panica

Un atac de panica este o reactie la frica, fie ea constienta sau nu. Corpul declanseaza o serie de raspunsuri la anxietate care au la baza factori declansatori precum:

- anxietatea anticipatorie: iti aduci aminte de un eveniment traumatizant, iar corpul raspunde ca si cum urmeaza ca acesta sa se repete. Se poate intampla cand te uiti la anumite fotografii, cand vorbesti pe anumite subiecte sau in oricare alta situatie in care amintirile traumatizante ies la suprafata;

- vizualizarea: in momentul cand te imaginezi trecand din nou printr-o situatie limita si iti inchipui ca nu ai deloc control asupra ei, corpul se pregateste de "lupta" printr-o crestere a nivelului de adrenalina.

Iata cum functioneaza un atac de panica:

Reactiile chimice din corpul tau se declanseaza datorita instinctului de conservare. Astfel, creierul ii transmite corpului un mesaj de alerta, iar acesta se pregateste de supravietuire: pupilele se dilata ca sa vezi mai bine, pulsul creste pentru o circulatie imbunatatita, respiratia devine mai rapida pentru a transmite mai mult oxigen la muschi, iar acestia se incordeaza pentru ca tu sa poti fugi de pericolul iminent.

In timpul acestor reactii fizice, din cauza ca de fapt nu te afli intr-o situatie-limita, tu ramai concentrata pe simptome, avand impresia ca se va intampla ceva ingrozitor si fiind incapacitata de frica. Pe masura ce respiri tot mai rapid, creste cantitatea de oxigen din corp si este expirat tot mai mult dioxid de carbon. Pentru ca, de fapt, nu actionezi fizic in niciun fel pentru a te salva, ajungi sa te hiperventilezi, ceea ce rezulta in palpitatii si ameteala. Acestea, la randul lor, te pot panica si mai tare.

Dupa cum vezi, atacul de panica este ca un cerc vicios: corpul reactioneaza la ceea ce percepe a fi o amenintare, iar reactia lui reprezinta pentru tine un motiv de panica, care se tot amplifica si genereaza raspunsuri fizice si mai puternice.

Cum sa depasesti un atac de panica

Acum ca ai inteles care sunt simptomele si ce se intampla in corpul tau in timpul unul atac de panica, este timpul sa inveti cateva metode care sa te ajute sa treci peste un asemenea episod.

Cea mai simpla tehnica este relaxarea respiratiei si a muschilor. Pentru ca eficienta acestei metode sa creasca, exerseaz-o de doua ori pe zi, cate 10 minute.

Iata pasii pe care sa ii urmezi:

1. Inspira incet si adanc pe nas, numarand pana la 5. Tine o mana pe piept si una pe diafragma. Prima ar trebui sa ramana nemiscata, iar a doua ar trebui sa se miste pe masura ce respiri. Astfel, te asiguri ca inspiri suficient de adanc.

2. Expira la fel de incet, numarand pana la 5. Concentreaza-te pe maini pentru a te calma. Respira astfel pana simti ca pulsul iti revine la normal.

3. Relaxeaza-ti muschii. Intinde-te intr-o pozitie comoda si incepe prin a te concentra pe degetele de la picioare. Indoaie-le, numara pana la 5, incordeaza muschii talpilor cat poti de mult, apoi relaxeaza-te. Apoi, fixeaza-ti atentia asupra picioarelor, incordand toti muschii cat numeri pana la 5, apoi relaxandu-i. Progreseaza astfel pana in zona gatului, incordand fiecare grupa de muschi in parte (gambe, coapse, fesieri, stomac, pectorali, umeri, gat, degete de la maini, maini si brate).

Un atac de panica te poate face sa te simti vlaguita, dar adevarul este exact pe dos. Trebuie sa consumi excesul de adrenalina si sa faci un efort moderat, nu sa stai culcata pana trece. Incearca sa te plimbi, sa faci exercitii cardio usoare, yoga sau Pilates, daca se poate in aer liber.

Odata ce ai reusit sa invingi primul atac de panica, problema nu va mai fi niciodata atat de apasatoare, pentru ca vei sti ca tu detii controlul de fapt. Daca totusi nu reusesti sa ai rezultate multumitoare si aceste stari iti afecteaza viata de zi cu zi, terapia ar putea fi solutia potrivita pentru tine.

Sursa: psychcentral.com

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (254 vizite)