Cum sa inveti mai eficient

Cum sa inveti mai eficient

Redactor Alexa Galgau

Vrei sa afli cateva metode noi de a asimila mai usor informatiile, fara sa pierzi foarte mult timp? Afla cum sa inveti mai eficient cu ajutorul catorva tehnici simple, care te vor ajuta sa retii mai usor.

Afla care este stilul tau de invatare

Exista numeroase teorii legate de stilurile de invatare. Una dintre cele mai populare a fost dezvoltata in anii '80 si spune ca exista patru dimensiuni ale stilurilor de invatare: senzoriala-intuitiva, vizuala-verbala, activa-reflexiva, secventiala-globala. Indata ce stii care sunt preferintele tale pe fiecare dintre axele de mai sus, poti incepe sa iti imbunatatesti abilitatile si sa iti largesti orizonturile in domeniul invatarii.

Iata cate ceva despre stilurile de invatare:

Stilul de invatare senzorial este intalnit cel mai adesea la oamenii care prefera informatii concrete, practice si procedurale. Acestia cauta date cat mai exacte. Daca te bazezi foarte mult pe acest stil de invatare, preferi ceea ce este familiar in detrimentul creativitatii si adaptarii. Oamenii care au un stil intuitiv de invatare prefera, dupa cum ai putea banui, informatiile teoretice si conceptuale, cautand sensul atunci cand asimileaza ceva nou. Daca te apropii prea mult de extrema aceasta, risti sa pierzi detalii importante, ceea ce poate conduce la decizii neinspirate. Forteaza-te sa inveti date exacte si sa observi detaliile.

Pe a doua axa a invatarii capetele sunt "vizual" si "verbal". Stilul vizual de invatare este propriu oamenilor care retin cel mai usor imaginile, diagramele, infograficele etc. La polul opus, stilul verbal presupune o afinitate crescuta catre cuvinte, fie ele scrise sau rostite. Desigur, ideal ar fi sa nu te situezi la extreme. Daca te bazezi prea mult pe imagini, vei fi in dezavantaj, deoarece scrisul este in continuare forma cea mai acceptata de transmitere a informatiilor. In schimb, daca tinzi mai mult catre capatul "verbal", retine ca trebuie sa exersezi si invatarea vizuala, deoarece te va ajuta sa intelegi mai repede anumite aspecte si sa economisesti timp.

In a treia dimensiune a stilurilor de invatare se face referire la cei care invata in mod activ si la cei care invata in mod reflexiv. Primii prefera sa faca experimente si sa asimileze date prin practica si le place sa lucreze in grup pentru a da de capat unei probleme. Oamenii cu un stil reflexiv prefera sa se gandeasca indelung, sa evalueze optiuni si sa invete prin analiza, motiv pentru care au tendinta de a solutiona singuri problemele. Dupa cum iti poti imagina, nu este bine nici sa vrei doar sa experimentezi, dar nici sa gandesti prea mult, deoarece risti sa nu realizezi nimic in cele din urma.

In fine, ultima axa a invatarii se refera la stilurile secvential si global. Cei care invata secvential vor sa li se ofere informatia liniar, intr-o maniera ordonata. Ei pun cap la cap informatiile pentru a construi o imagine de ansamblu. La polul opus se afla oamenii care au un stil global de invatare. Ei vad mai intai imaginea de ansamblu, apoi se familiarizeaza cu detaliile.

Dupa ce iti dai seama unde te incadrezi exact in aceste patru dimensiuni, poti incepe sa balansezi zonele dezechilibrate, largindu-ti astfel orizonturile in domeniul invatarii.

Imbunatateste-ti memoria ca sa inveti mai eficient

Memoria joaca un rol esential in procesul de invatare si este ca un muschi pe care trebuie sa il lucrezi constant daca vrei sa ii imbunatatesti performanta. Exista multe tehnici de imbunatatire a memoriei. Un aspect esential in aceasta privinta este dezvoltarea unei atentii solide, o functie esentiala a memoriei. Poti opta pentru o multitudine de exercitii de concentrare, precum meditatia, exercitiile vizuale sau cele de numarat.

Continua sa inveti lucruri noi

Daca te intrebi cum sa inveti mai usor si mai repede, raspunsul este simplu: nu te opri niciodata din invatat. Un studiu interesant publicat in revista Nature a aratat faptul ca un grup de oameni care au invatat sa jongleze si-au marit cantitatea de materie cenusie din creier, in zona asociata cu memoria vizuala. Cand acesti indivizi s-au oprit din invatat, materia cenusie a disparut. Asadar, daca incepi sa inveti ceva nou, incearca sa exersezi si sa repeti constant pentru rezultate mai bune, iar creierul va raspunde prin crearea unor noi legaturi neuronale.

Preda altcuiva ceea ce ai invatat

Aceasta metoda este foarte intuitiva, dar si foarte eficienta. Atunci cand vrei sa predai cuiva ceea ce ai invatat, trebuie implicit sa intelegi foarte bine subiectul si sa il pui in propriile tale cuvinte, ceea ce solidifica noile informatii in creier. Incearca diferite metode de a imparti cu altii ce ai invatat: blog, podcast, discutii de grup etc.

Renunta la multitasking

Mult timp s-a crezut ca oamenii care au mai multe activitati in acelasi timp sunt mai eficienti si lucreaza mai bine. Adevarul este insa ca multitaskingul reduce capacitatea de invatare, scade eficienta si predispune la numeroase erori. Asadar, incearca pe cat posibil sa te rezumi la o singura activitate o data, acordandu-i o atentie sporita si un timp predeterminat.

Viata este plina de situatii noi, iar daca afli cum sa inveti mai eficient si mai repede, iti vei simplifica existenta si vei avea o performanta sporita in orice domeniu.

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Ce limba straina ar trebui sa inveti?
Incepe quiz
Ce limba straina ar trebui sa inveti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (562 vizite)