Cum sa iti pastrezi calmul in discutii tensionate

Cum sa iti pastrezi calmul in discutii tensionate

Ioana Dinu

Ce faci in momentul in care cineva tipa la tine din strafundul plamanilor? Sau cand iti vorbeste atat de nervos, ca nici nu intelegi ce ti se spune? Fie ca iti place sau nu, te vei intalni cu situatii de acest gen de-a lungul vietii. Important este sa stii sa le faci fata, in special cum sa iti pastrezi calmul.


De fapt, motivul pentru care discutiile tensionate te consuma este tocmai faptul ca ele sunt cu persoanele la care tii cu adevarat. Pentru a nu-ti pune in pericol relatiile cu acestea, este bine sa stii cum este indicat sa reactionezi. Asadar, citeste randurile urmatoare pentru a afla cum sa iti pastrezi calmul in discutii tensionate, pentru a nu-ti afecta relatiile si a nu-ti periclita imaginea.

Trebuie sa iti pastrezi calmul

Evident ca iti pare cliseic sa citesti asta intr-un articol de acest tip, dar repetitia este mama invataturii si o stii si tu. In primul rand, gandeste-te ca situatiile care te fac sa te simti tensionata sunt acelea in care altii exagereaza, asa ca nu este cazul sa te mai enervezi si tu. In plus, daca incepi sa tipi si tu sau sa vorbesti peste celalalt, nu vei avea parte decat de un dialog al surzilor dintr-o piesa de teatru absurd.

In discutiile tensionate, reactia naturala a omului este sa isi activeze partea emotionala a creierului, care ii spuna sa fuga sau sa se lupte, adica sa tipe sau sa intepe cu vorbe dure inapoi. Trebuie sa inveti sa iti controlezi reactiile si sa gandesti situatia in ansamblu. Incearca sa vezi problemele care iti ies in cale ca pe niste provocari, nu crize.

Trateaza-i pe cei nervosi ca pe niste copii

Asta nu inseamna sa incepi sa vorbesti cu diminutive, nu! Dar nu poti sa vorbesti rational cu un copil care urla, nu-i asa? Acelasi lucru se intampla si in discutiile tensionate. In plus, daca ai tipa si tu, n-ai face decat sa cresti riscurile. Asadar, ce trebuie tu sa faci este sa fii calma si impunatoare si sa incerci sa explici logic motivul pentru care a tipa nu este solutia matura si ignora dramatizarile. Odata ce partenerul tau de discutie s-a calmat, puteti vorbi de pe aceeasi treapta, pe acelasi ton.

Vorbeste rar

Pentru a fi calma in situatiile tensionate, este important sa „incetinesti" situatia cat de mult poti, adica sa nu ii dai timp sa explodeze. In acest context, orice ar duce la o intarziere a argumentelor explicate tipand si trantind iti va fi de folos. Cand incetinesti lucrurile, se asterne calmul, iar cand se asterne calmul, tu si partenerul tau de discutii veti avea ragaz sa ganditi mai limpede si sa reactionati in consecinta. Aceeasi metoda este folosita si de negociatorii care sunt solicitati la incercarile de sinucidere.

De asemenea, este important sa nu le spui niciodata celorlalti „Nu mai tipati!". Nimanui nu ii place sa ii fie spus ce sa faca si cu atat mai mult nu oamenilor nervosi. In schimb, ai putea spune (calm, politicos): „Vorbeste mai rar, mi-ar placea sa inteleg si sa ajut". Cum ajuta acest lucru? Simplu: ii face sa reactioneze, pentru ca nu este scenariul la care se asteptau. S-ar fi asteptat sa te enervezi sau sa fii pierduta, iar vazand ca tu esti chiar interesata de ce au de spus, vor fi pusi pe ganduri. Aceleasi principii sunt aplicabile si la conversatiile telefonice, asa ca le poti folosi cu incredere cand atmosfera se incinge. Cand se opresc sa isi traga rasuflarea, nu spune nimic.

Intreaba ce poti face

Acum ca nu mai tipa nimeni, trebuie sa te asiguri ca iti pastrezi calmul si in cele ce urmeaza. Daca nimeni nu tipa, nu inseamna ca nimeni nu e nervos sau ca progresul facut este final. Trebuie sa iti faci partenerii de conversatie sa gandeasca logic, sa treaca de la a fi emotivi la a fi constienti de situatia reala. Asadar, orice le misca gandirea emotionala te va ajuta pe tine.

Cand cineva este nervos sau tipa la tine, este foarte simplu sa raspunzi cu aceeasi moneda. Pentru a arata ca, de fapt, tu esti persoana rationala, fa ceva care le stimuleaza creierul: intreaba-i ce le-ar placea sa faci in situatia data. Vor fi nevoiti sa se gandeasca la un raspuns, adica sa gandeasca. Chiar si pentru o secunda, va fi liniste si tensiunea se va mai spulbera putin. Aici este momentul in care poti incepe negocierea.

Nu face afirmatii, intreaba

Cand ai de-a face cu o discutie tensionata, orice mesaj ai transmite va fi interpretat altfel decat ai avut tu intentia. Orice ai spune, vei spune cu seminificatia „uite de ce am eu dreptate si tu nu", iar aceasta nu o poti spune unui om care abia ce s-a calmat. A face afirmatii e doar o alta forma de a riposta. Asadar, pune intrebari, pentru a-ti face partenerul nervos sa se gandeasca la adevaratele lucruri care-l aduc in situatia respectiva.

Lasa-l pe celalalt sa aiba ultimul cuvant

Ai reusit sa aduci discutia tensionata de mai devreme intr-una calma, asa ca ar fi bine sa n-o dai in bara la final. Cel mai important lucru este sa nu il faci pe celalalt sa creada ca este acuzat de vreun lucru, atacat, pentru ca este foarte sensibil. Orice propozitie care incepe cu „Esti..." si nu se termina cu un adjectiv pozitiv nu isi are sensul, pentru ca te va duce inapoi la situtia complicata de la care ai pornit.

Cum te afli in faza de negociere deja, foloseste expresii precum „Mi-ar placea" sau „As vrea" si sa il lasi pe celalalt sa aiba ultimul cuvant. Nevoia de a avea ultimul cuvant este o nevoie de dominare, iar tu vrei sa iti pastrezi calmul in aceasta discutie tensionata, nu? Ultimul cuvant este o demonstratie ca ai dreptate, asa ca vei strica tot ce ai construit pana acum, daca te vei incapatana sa spui tu ultimul lucru. Lasa-l pe celalalt sa simta ca are dreptate, pentru a putea depasi aceasta conversatie tensionata.

Pentru a-ti pastra calmul in discutiile tensionate, este important sa nu te aprinzi si tu. Fii calma, trateaza-ti partenerul nervos ca pe un copil, pentru a-l ajuta sa gandeasca rational mai mult decat emotional si pentru a se calma. Apoi spune „te rog sa vorbesti mai rar" si „mi-ar placea sa ajut, sa ma implic" si in niciun caz nu arata ca vrei sa ripostezi. La final, nu face acuzatii, ci pune intrebari. Cel care are dreptul sa explice se simte, de obicei, dominator. Nici nu mai conteaza ca acesta nu e decat un siretlic.

Acum ca stii cum sa iti pastrezi calmul intr-o discutie tensionata, aminteste-ti si ca oamenii spun una si fac alta, mai ales cand sunt nervosi. Incearca sa decodezi adevaratul mesaj aflat in spatele tipetelor si acuzatiilor care iti sunt aduse. Nu incerca sa iti judeci partenerii de conversatie, ci sa ii intelegi.

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (566 vizite)