Cum sa reactionezi cand ai de-a face cu o persoana care sufera de comportament bipolar

Cum sa reactionezi cand ai de-a face cu o persoana care sufera de comportament bipolar

Silvia Ganea

Tulburarea bipolara, numita si boala maniaco-depresiva, este o problema medicala actuala, cu care se confrunta tot mai multe persoane. Aceasta se manifesta prin schimbari ale starii afective, cognitive si energetice si se instaleaza pe etape, pornind de la depresie, apoi la stari de tranzitie si ajungand, in final, la manie si hipomanie.

Motivul aparatiei acestei afectiuni nu este clar, insa studiile arata ca factorul genetic, la fel ca in cazul multor altor boli, joaca un rol extrem de important. Persoanele predispuse la aceasta boala sunt atat femeile, cat si barbatii, iar varsta la care se „instaleaza” este, de obicei, cuprinsa intre 15 si 30 de ani.

Afla ce presupune mai exact comportamentul bipolar si cum trebuie sa reactionezi atunci cand ai de-a face cu o persoana care sufera de aceasta problema! 

 

Tipuri de comportament bipolar 

Asa cum mentionam si anterior, afectiunea bipolara se manifesta pe mai multe planuri si cuprinde mai multe tipuri de tulburari. Iata care sunt acestea:

Tulburarile de afectivitate

Dupa cum sugereaza si numele, aceasta boala se caracterizeaza prin trecerea de la o stare la alta, de la un punct extrem la celalalt. In cazul tulburarilor de afectivitate se intalnesc doua extreme: supraestimarea si subestimarea de sine. In cazul celei dintai, persoana afectata are o parere buna despre ea, dusa pana la extrem, in timp ce in cazul celei de-a doua, individul se crede inferior oricui, iar stima de sine este extrem de scazuta.

Tulburarile de atentie

Tulburarea bipolara afecteaza si capacitatea individului de a se concentra asupra unui lucru, dar si memoria acestuia. Deseori se intampla sa existe lacune grave de memorie, multe lucruri fiind incerte sau neclare.

Tulburarile sexuale

De regula, persoanele care sufera de aceasta boala maniaco-depresiva tind sa aiba un apetit sexual marit, ducand pana la nimfomanie.

Tulburari de somn

O alta problema serioasa cu care bipolarii se confrunta este cea legata de somn. Capacitatea individului de a se odihni scade, iar insomniile devin o obisnuinta.

Cum afecteaza comportamentul bipolar rutina zilnica

In prima etapa a instalarii bolii, cea depresiva, apar urmatoarele simptome:

- stari de tristete si anxietate;

- iritabilitate si agitatie;

- oboseala cronica;

- pierderea capacitatii de concentrare;

- aparitia ipohondriei (teama de a dezvolta orice boala);

- sentimente de vinovatie;

- lipsa unei viziuni asupra viitorului.

In cazul instalarii celei de-a doua etape a bolii, mania sau hipomania, persoana afectata se confrunta cu o alta serie de stari si senzatii, dupa cum urmeaza:

- lipsa concentrarii;

- cresterea poftei de mancare;

- lipsa odihnei (desi somnul nu dureaza mai mult de cateva ore, persoana afectata se trezeste odihnita);

- comportamentul in spatiul public este neadecvat si capteaza atentia tuturor;

- stima de sine exagerata;

- inconstienta se regaseste intr-un grad destul de mare, pericolul fiind foarte putin resimtit.

Cum trebuie sa abordezi o persoana care sufera de comportament bipolar 

Daca ai cunostinte, persoane din familie sau prieteni care sufera de aceasta afectiune, iata cum ar trebui sa te comporti in preajma lor:

- nu conferi sentimentul de compatimire niciunui bolnav, pentru ca nu ii face placere (sau bine), acesta dorindu-si sa aiba alaturi oameni increzatori, care sa le ofere sustinere neconditionata;

- nu incerca sa le impui ce sa faca sau cum sa se comporte, pentru ca rezultatul poate fi total opus;

- incearca sa comunici cat mai mult cu persoanele afectate, pentru ca marturisirea este un lucru bun pentru ele;

- nu incerca sa dai exemple sau sa faci comparatii cu alte situatii sau oameni, pentru ca persoanele afectate pot avea cu totul si cu totul alte interpretari;

- evita sa te contrazici prea mult asupra unui subiect, pentru ca nu vei face decat sa accentuezi starea de irascibilitate a persoanei suferinde;

- fii alaturi de persoana afectata, insa nu-i da „apa la moara” si nu accepta orice nebunie ii trece prin cap;

- incearca sa afli care sunt problemele care ii „macina” existenta, pentru ca in felul acesta se pot gasi mai usor metode de solutionare a problemelor.

Persoanele care sufera de comportament bipolar trebuie tratate, asadar, cu multa atentie si afectiune, insa nu trebuie ignorat nici ajutorul de specialitate recomandat de medic. 

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (264 vizite)