Cum sa scapi de depresia de toamna

Cum sa scapi de depresia de toamna

Adelina Ion

Depresia de toamna este o tulburare afectiva sezoniera cu care se confrunta in special femeile. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale acesteia, se pare ca diminuarea intensitatii si a duratei luminii solare joaca un rol important. Ca orice alta forma de depresie, depresia de toamna se manifesta prin tristete permanenta, cu accentuarea acestei emotii in special seara, pierderea interesului pentru lucruri sau actiuni care altadata starneau interesul persoanei afectate, irascibilitate, tulburari de somn, pierderea kilogramelor sau, dimpotriva, cresterea in greutate, ganduri suicidare.

Daca si tu te confrunti cu depresia de toamna, randurile urmatoare te vor ajuta sa afli cum poti scapa de aceasta tulburare.

Cea mai sigura metoda de a scapa de depresia de toamna: psihoterapia

Psihoterapia lucreaza asupra transformarii gandurilor negative si irationale in ganduri pozitive si rationale, in scopul perceperii lumii intr-o maniera realista. Una dintre abordarile cele mai utilizate in psihoterapie impotriva depresiei o reprezinta terapia cognitiv-comportamentala. Prin intermediul acesteia, psihoterapeutul analizeaza modul in care gandurile influenteaza sentimentele si starea de spirit ale depresivului. Persoana afectata de depresia de toamna, ca de orice alta forma de depresie, invata sa identifice emotiile negative, sa le evalueze, apoi sa le inlocuiasca cu emotii pozitive. Psihoterapia este mult mai eficienta decat orice alt tratament, intrucat previne recidivele.

Fototerapia, una dintre cele mai eficiente tehnici care te scapa de depresia de toamna

Fototerapia sau terapia cu lumina este una dintre metodele cu rezultate pozitive in depresia de toamna si consta in sesiuni de expunere la lampi ce reproduc lumina solara, timp de o ora sau jumatate de ora, in special dimineata. Tehnica fototerapiei functioneaza prin incetinirea producerii de la melanina, o substanta secretata de creier, care favorizeaza scaderea nivelului de energie si somnolenta. In cazul formelor usoare de depresie, sunt suficiente cateva zile de fototerapie pentru ameliorarea afectiunii. Primele efecte ale terapiei cu lumina in cazul formelor mai severe de depresie se resimt dupa cateva saptamani. Pentru rezultate optime, fototerapia poate fi asociata psihoterapiei.

Sportul si meditatia, efecte pozitive asupra depresiei de toamna

Este stiut faptul ca activitatea fizica are un efect pozitiv asupra dispozitiei, multi specialisti considerand chiar ca practicarea sportului este cel putin la fel de eficienta ca un tratament cu antidepresive. Sportul favorizeaza eliberarea de endorfine, substante produse de creier, care sunt raspunzatoare de suprimarea durerilor si de aparitia starii de relaxare, chiar de euforie. Daca vrei sa scapi de depresia de toamna, dar nu esti mare amatoare de fitness sau aerobic, este suficient sa iesi zilnic la plimbare intre 30 de minute si ora. Orice forma de activitate fizica este, de altfel, binevenita: jogging, ciclism, mers pe role etc. Important este s ao practici cu placere.

De asemenea, foarte eficiente in tratarea acestei forme de depresie sunt meditatia, yoga si exercitiile de respiratie, care ajuta persoana depresiva sa se concentreze asupra momentului prezent, sa identifice si sa accepte fiecare gand negativ. Odata identificate gandurile si sentimentele negative, detasarea de ele se poate face cu usurinta.

Adesea, depresia poate fi mai usor tratata daca aceste tehnici sunt asociate cu medicatia. In acest caz, psihiatrul ii va prescrie pacientului un antidepresiv usor.

Tu te-ai confruntat vreodata cu depresia de toamna? Cum ai reusit sa depasesti aceasta tulburare?

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Unde îți vei întâlni dragostea în această toamnă?
Incepe quiz
Unde îți vei întâlni dragostea în această toamnă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (563 vizite)