Cum sa scapi de frica de apa

Cum sa scapi de frica de apa

Adelina Ion

Inotul este una dintre cele mai placute si mai utile activitati. Parca nu are niciun farmec scufundatul in apa marii daca nu stii sa inoti si parca relaxarea la piscina nu este completa daca nu faci cateva ture inot. Inotul este cel mai bun sport pentru modelarea corpului, fiind singurul recomandat gravidelor pentru mentinerea tonusului. Dar ce ne facem daca frica de apa se interpune dorintei noastre de a invata sa inotam sau, mai rau, ne opreste sa intram in orice fel de apa? Cea mai sigura metoda de a scapa de aceasta fobie o reprezinta expunerea progresiva la obiectul fricii, si anume mediul acvatic.

Iti propunem sa afli, din randurile care urmeaza, care sunt cele mai eficiente tehnici pentru a depasi frica de apa.

Scapa de frica de apa alegand locurile care iti incanta privirea

Pentru a scapa de frica de apa, este necesar sa te simti in largul tau in mediul acvatic. Pentru aceasta, frecventeaza, pe cat posibil, locuri care iti sunt familiare - de exemplu, un anumit lac, o anumita piscina - sau locuri care impresioneaza prin frumusetea lor. Este important ca, intr-o prima faza, sa te obisnuiesti cu ambianta si sa o indragesti foarte mult, sa-i privesti pe altii avand diverse activitati au in apa sau sa te plimbi pe malul marii. Cu timpul, iti va veni si tie cheful de intrat in apa.

De asemenea, tine cont si de faptul ca apa calda este mult mai agreabila decat cea rece. Desi apa rece este excelenta pentru frumusetea pielii, apa calda invita la relaxare. Asa ca, inainte de a te avanta in apa marii, incearca piscinele cu apa termala.

 

Depaseste frica de apa imprietenindu-te cu apa din cada proprie

Inainte de a plonja in apa adanca, obisnuieste-te cu apa din cada proprie. Umple cada cu spuma, adauga uleiuri esentiale frumos parfumate si cu proprietati relaxante (de levantica, portocala, mandarina, rozmarin sau menta) sau pastile efervescente care coloreaza si parfumeaza apa.

Un prim pas pentru a scapa de frica de apa il reprezinta, asadar, "imprietenirea" cu apa. In scurt timp, va incepe sa iti placa acest tip de bai si vei putea plusa scufundandu-ti capul. Trage adanc aer in plamani, apoi introdu capul sub apa. Acum elibereaza usor aerul din plamani pe nas, tinand gura inchisa. Odata cei vei reusi sa expiri sub apa, vei capata incredere in tine si nu te vei mai panica. Mentine capul sub apa 7-8 secunde pentru inceput, apoi, la fiecare baie, mareste atat durata unei reprize de stat cu capul sub apa, cat si numarul reprizelor.

Persoanele de incredere te pot ajuta sa invingi frica de apa

Familia si prietenii iti pot fi alaturi in incercarea ta de a invinge frica de apa. Desigur, ne referim la cei care nu iti impartasesc aceasta fobie, ci, dimpotriva, se simt confortabil in apa. Suportul lor consta in a te insoti in apa, eventual in a avea un permanent contact fizic cu tine, in a te asigura ca nimic rau nu ti se poate intampla atat timp cat nu te aventurezi in larg si in a te incuraja sa te imprietenesti cu mediul acvatic. Este important ca aceste persoane sa inteleaga ca nu este indicat sa faca glume cu tine, de exemplu sa te impinga in apa impotriva vointei tale, intrucat exista riscul sa te confrunti cu atacuri de panica. 

Exercitiile acvatice efectuate sub supraveghere diminueaza frica de apa

Foarte eficiente sunt exercitiile acvatice simple, pe care sa le executi sub supravegherea unui antrenor personal. Cunoscand teama ta de apa, acesta iti va crea un program personalizat adaptat ritmului tau. De asemenea, indicat ar fi sa nu te limitezi doar la sedintele cu instructorul, ci sa repeti exercitiile acvatice ori de cate ori ai ocazia sub supravegherea prietenilor.

Iata cateva exercitii acvatice usoare care te vor ajuta sa scapi de frica de apa:

1. Alearga usor prin apa; aceasta poate fi pana la jumatatea gambei sau pana la mijloc.

2. In apa pana la mijloc, stai in picioare si ridica pe rand cate un picior la suprafata apei, incercand sa atingi varful piciorului cu bratul opus. Piciorul trebuie sa fie intins.

3. In apa pana la mijloc, indoaie genunchii la 90 de grade, asezandu-te pe un scaun imaginar. Departeaza bratele de corp si intinde-le. Du genunchii alternativ catre stanga si catre dreapta.
  
4. In apa pana la jumatatea gambei, stai in sezut si ridica picioarele perfect intinse la suprafata apei. Intinde bratele in fata si incearca sa atingi varfurile. Daca nu reusesti, e suficient sa atingi genunchii cu pieptul. 

Frica de apa, depasita cu ajutorul psihoterapiei

Frica de apa este o problema in care psihoterapia este mai mult decat utila. Psihologul te va ajuta sa identifici cauzele fobiei tale si factorii declansatori, sa iti modifici credintele irationale si te va invata cum sa controlezi situatiile generatoare de teama.

Unii psihoterapeuti vor apela si la sofrologie, o tehnica de dezvoltare personala care se inspira din hipnoza, meditatie si yoga. Specialistul iti va recomanda o serie de exercitii tintite, in special exercitii de respiratie, cu ajutorul carora organismul va fi adus intr-o stare de relaxare fizica si psihica. Cunostintele acumulate in timpul sedintelor de sofrologie iti vor fi de un real folos atunci cand te vei afla la mare. Intinsa pe nisip, improvizeaza o sedinta de respiratie care te va ajuta sa iti controlezi emotiile si, totodata, sa iti invingi frica de apa.

Hidromasajul te scapa de frica de apa

Masajul este o tehnica de relaxare foarte eficienta despre care probabil ca putini sunt cei care pot afirma ca nu le place. Dar ce-ai zice daca mainile maseurului ar fi inlocuite de... jeturi de apa? Hidromasajul este o modalitate placuta si eficienta de a scapa de frica de apa. Iti poti achizitiona chiar tu o cada sau o cabina de dus de hidromasaj, dar daca nu ai inca in plan schimbarea instalatiilor sanitare, ramane varianta jacuzzi-ului, pe care ti-l pun la dispozitie centrele SPA si unele sali de sport. Vei beneficia atat de relaxare musculara si nervoasa gratie efectului termic al apei calde, dar te va ajuta sa scapi si de frica de apa.

Cabina de dus de hidromasaj sau jacuzzi-ul sunt dotate cu duze de hidromasaj prin care apa iese sub forma de jeturi, de bule sau de ploaie. Pe scurt, o experienta foarte placuta de care nu trebuie sub nicio forma sa te privezi.

Tu te temi de apa sau cunosti persoane care se confrunta cu frica de apa? Stii si alte metode care sa le fie de folos persoanelor ce sufera de aceasta fobie?

Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (619 vizite)