Cum se manifesta dubla personalitate: simptome si tratament

Cum se manifesta dubla personalitate: simptome si tratament

Viorica Ghinea, redactor

Alexandra Barbu

Articol revizuit de Alexandra Barbu

Specialitate
Psihologie
Despre
Psiholog & consultant HR cu experiență de peste 12 ani, absolventă a Universității București, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, a urmat o serie de cursuri de perfecționare si formare in Psihoterapie Cognitiv-Comprtamentala...

Folosita uneori ca motiv de gluma, dubla personalitate este o tulburare care ar trebui sa iti dea de gandit, asa ca nu este bine sa ii ignori simptomele. Specialistii au ajuns la concluzia ca ea este efectul unor traume din copilarie, a anumitor episoade duse la extreme (abuzuri fizice, emotionale sau sexuale).

Ce este dubla personalitate?

Dubla personalitate, numita si tulburare de identitate disociata, se manifesta ca o conexiune pierduta intre ganduri, memorie, actiuni, sentimente (tot ce tine de identitatea fiecarui om). Persoana care sufera de acest dezechilibru mental se indeparteaza de experientele traumatizante cu care s-a confruntat, ajungand sa creada ca este un alt om. Dezvoltarea personalitatii multiple este un proces complex pe care, uneori, nici specialistii nu il inteleg. De altfel, de multe ori, punerea acestui diagnostic a starnit controverse intre medici.

dubla personalitate

Dubla personalitate: simptome

Personalitatea multipla este marcata de prezenta a doua sau a mai multor identitati care se simt frecvent in comportamentul persoanei suferinde. Fuga de amintiri dureroase poate duce la blocarea lor si la pierderea discernamantului. Cealalta personalitate poate sa aiba alta varsta, alt sex si sa fie chiar de alta rasa. In acest timp persoana suferinda poate sa aiba alte gesturi, alta postura si chiar sa mearga diferit. Schimbarea poate dura de la minute pana la zile.

Cele mai intalnite simptome ale dublei personalitati sunt:

- depresie;

- schimbari bruste de dispozitie;

- ganduri de suicid;

- tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somnambulism);

- anxietate;

- atacuri de panica;

- fobii;

- halucinatii;

- tulburari alimentare (lipsa poftei de mancare sau mancat excesiv);

- dureri de cap;

- amnezie;

- persecutie sau sabotaj propriu;

- violenta.

Practic, o persoana care sufera de dubla personalitate va junge sa faca lucruri pe care in mod normal nu le-ar fi facut. Unele persoane suferinde descriu aceasta tulburare ca pe un pasager al trupului si putini cred ca ar trebui sa se impotriveasca.

dubla personalitate

Cum afecteaza aceasta trauma viata unei persoane suferinde? Amnezia, confuzia, pierderea contactului cu realitatea si a identitatii sunt doar cateva stari cu care se poate confrunta individul respectiv.

Dubla personalitate: tratament

Nu exista un tratament minune pentru dubla personalitate, care sa ofere peste noapte rezultatele dorite, insa exista remedii pe termen lung. Atata timp cat pacientul isi doreste vindecarea si isi ia angajamentul sa urmeze tratamentul indicat, lucrurile se pot schimba in favoarea lui. Se poate apela la mai multe tehnici, totul depinde de sfatul specialistilor, cum ar fi: psihoterapie individuala, hipnoterapie, terapia prin arta sau prin miscare sau diferite medicamente. Vizitele la psihiatru sunt o necesitate, iar pacientul aflat sub hipnoza poate fi mult mai receptiv la discutii decat ar fi in mod normal.

Dubla personalitate nu afecteaza doar viata persoanei suferinde, ci si pe a celor din jurul ei. De aceea, trebuie intervenit inca de la primele tulburari de identitate. Sustinerea si afectiunea sunt extrem de importante in procesul de recuperare.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (46)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (639 vizite)