Dependenta de jocuri de noroc: cum sa il faci sa se lase de ele

Dependenta de jocuri de noroc: cum sa il faci sa se lase de ele

Redactor Alexa Galgau

Printre numeroasele afectiuni psihologice care se manifesta prin comportamente compulsive, dependenta de jocuri de noroc pare sa fie privita cu mai putina intelegere si este considerata mai mult o slabiciune decat o boala. Din nefericire, situatia nu este atat de simpla.

Afla cum sa il ajuti pe iubitul tau daca sufera de dependenta de jocuri de noroc!

Cum sa iti dai seama ca partenerul e dependent de jocuri de noroc

Daca iubitul sau sotul tau face pariuri ocazional nu inseamna ca are o problema psihologica periculoasa. Atunci cand este vorba de o afectiune patologica, dependenta de jocuri de noroc prezinta aceleasi simptome ca si oricare alta dependenta . Astfel, un om care a pierdut controlul asupra sa si are nevoie de ajutor pentru a scapa de aceasta problema, manifesta cinci (sau mai multe) din urmatoarele comportamente:

- preocupare: are ganduri frecvente despre pariuri si jocuri de noroc, isi planuieste urmatoarele "miscari", se gandeste la metode de a se imbogati pe aceasta cale;

- toleranta: exact ca si in cazul drogurilor, bolnavul dezvolta un soi de toleranta si ajunge sa cheltuiasca sume tot mai mari in jocuri de noroc, pentru a obtine acea senzatie de entuziasm initiala;

- lipsa controlului: a facut eforturi repetate de a controla si inceta aceasta activitate, dar nu a reusit;

- sevraj: persoana dependenta de jocuri de noroc devine iritabila si nelinistita atunci cand nu poate paria sau cand nu poate avea activitati de acest gen;

- dorinta de a evada: se foloseste de jocurile de noroc din dorinta de a evada de problemele din viata de zi cu zi, exact ca si in cazul oricarei alte depedente;

- dorinta de revansa: dupa ce pierde sume enorme de bani, are tendinta de a incerca din nou, pentru a-si lua revansa;

- activitate ilegala: poate recurge la furt, frauda sau falsificare pentru a obtine bani pentru jocurile de noroc;

- cautarea sprijinului altora: se bazeaza pe familie si apropiati pentru a-si acoperi pierderile din jocurile de noroc si se imprumuta mereu de la acestia. Uneori, bolnavii ajung inclusiv sa se imprumute de la persoane pe care nu le cunosc bine, doar pentru a-si satisface nevoia de a paria.

Ce sa faci daca iubitul tau e dependent de jocuri de noroc

Dependenta de jocuri de noroc este o problema grava, din cauza careia cel afectat poate ramane nu numai falit, dar si fara familie. Daca iubitul tau pare sa sufere de acest comportament compulsiv, cu siguranta ca ai vrea sa il ajuti, insa probabil ca nu stii exact cum.

In primul rand, trebuie sa nu treci cu vederea aceasta problema sau sa minimalizezi efectul daunator al actiunilor lui. Este posibil sa nu rezisti si sa ii dai bani iubitului tau ca sa ii plateasca pe cei la care s-a indatorat. Bineinteles, aceasta se intampla pentru ca ii vei binele si nu suporti sa nu il ajuti. Chiar si asa, in timp, el ar putea ajunge sa depuna tot mai putin efort sa se lase de jocurile de noroc, iar tu te-ai putea trezi ca faci tot mai multe sacrificii ca sa ii platesti datoriile. Nu numai ca este un cerc vicios aici, dar pot aparea inclusiv resentimente intre voi doi, care nu fac altceva decat sa dauneze relatiei.

Pentru ca iubitul tau nu se poate ocupa de gestionarea banilor, va trebui ca tu sa iti stabilesti independenta financiara , pe de-o parte si, pe de alta parte, sa preiei controlul finantelor, mai ales daca stati impreuna. Creeaza-ti un cont separat, daca nu ai unul deja. Daca iubitul tau este dispus sa coopereze, puteti conveni sa ii restrictionati accesul la banii comuni. Va trebui sa devii contabila familei si sa gestionezi toate aspectele financiare, iar, in ceea ce il priveste pe partenerul tau, ii vei acorda o alocatie din care sa se poata descurca zi de zi.

Nu va fi deloc o misiune usoara sa te ocupi de bani, sa faci fata grijilor zilnice si, in plus, sa rezisti presiunii pe care partenerul o va pune asupra ta pentru a obtine bani. Pentru a-l putea ajuta cu adevarat si a-ti pastra sanatatea psihica, trebuie sa nu duci toata greutatea singura. Apeleaza la un psiholog sau, daca nu te simti confortabil, vorbeste cu cineva apropiat despre problema aceasta. Incurajeaza-l si pe iubitul tau sa se alature unui grup de suport pentru cei dependenti de jocurile de noroc. Acesta ar putea fi un pas important spre vindecare.

Nu in ultimul rand, ia aminte ca este foarte important sa fii intelegatoare cu iubitul tau, chiar daca se comporta intr-un mod care te revolta si ti se pare absurd. Dependenta patologica de jocuri de noroc a fost asociata cu numeroase afectiuni psihologice grave. De exemplu 75% dintre dependenti sufera, de fapt, de depresie. Ingrijorator este si faptul ca sunt mai predispusi la un comportament suicidal de 5 pana la 10 ori mai mult decat cei care nu au aceasta dependenta. De aceea, daca vrei cu adevarat sa il ajuti, trebuie mereu sa fii atenta la propria ta atitudine si modul in care ii prezinti problema. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa cedezi in fata lui, ci doar sa nu iti pierzi calmul si sa ai rabdare, pentru ca tratarea acestei afectiuni poate dura foarte mult.

Cel mai important: nu il privi pe el ca pe un dusman, ci priveste-i dependenta ca pe o problema pe care trebuie sa o depasiti impreuna!

Asadar, daca iubitul tau se confrunta cu dependenta de jocuri de noroc, trebuie sa faci tot posibilul sa ii limitezi accesul la bani, sa discuti cu el despre aceasta problema si sa ii oferi tot sprijinul de care esti capabila.

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Cat noroc ai in dragoste?
Incepe quiz
Cat noroc ai in dragoste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (619 vizite)