Educația în familie: 11 semne că ai fost crescută de părinți duri

Educația în familie: 11 semne că ai fost crescută de părinți duri

Diana Solomon

Educația în familie este o etapă fundamentală care, fie că recunoaștem, fie că nu, ne influențează mai târziu viața. Însă, chiar dacă fiecare familie diferă de la una la alta, amprenta cea mai puternică și adesea negativă o lasă asupra copiiilor părinții cu un comportament mult prea strict.

Dacă nu ești încă sigură dacă ai fost crescută de părinți duri, află că nu ești un caz particular, deoarece, ajunsă la maturitate, îți dai seama că ai tăi ți-au vrut întotdeauna binele, însă nu au găsit o modalitate mai delicată de a-ți arăta asta. Totuși, există anumite semne care „dau de gol” părinții mai… rigizi.

Educația în familie: semne care demoneastrează că ai fost crescută de părinți duri

  1. Manierele erau exagerat de importante

Cu toate că ai tăi au vrut să te învețe regulile de conduită corectă într-o societate, cel mai probabil că au făcut asta într-un mod care te făcea să te simți inconfortabil și uneori nesigur. De altfel, uneori mai ai și tu tendința să corectezi oamenii din jurul tău atunci când se poartă inadecvat într-o anumită situație și începi să ai un ton ușor autoritar.

  1. Aveai voie să ieși doar în weekend, nu și în timpul săptămânii

Pentru că își doreau să te concentrezi mai mult asupra școlii, ai tăi nu îți permiteau să ieși în oraș în timpul săptămânii, ci doar în weekend. Însă și atunci aveai parte de alte restricții.

  1. Schimbai postul TV ori de câte ori intrau în cameră

Deși nu aveai interdicție la televizor, deseori îți țineau morală cu privire la anumite seriale sau emisiuni care nu erau adecvate vârstei tale. Așa că, pentru a evita discuțiile interminabile pe acest subiect, preferai să schimbi postul TV atunci când părinții tăi intrau în cameră.

  1. Nu aveai voie să ai piercinguri sau tatuaje

De cele mai multe ori, părinții duri interziceau categoric ideea de tatuaje sau piercing. Cu toate că tu nu aveai niciun cercel în plus sau vreun tatuaj ascuns vederii, nici prietenii cu care îți petreceai timpul nu trebuiau să-și „urâțească trupul”, așa cum deseori replicau ai tăi.

  1. Părinții tăi nu au avut niciodată o discuție serioasă cu tine despre pubertate

Fie că a fost vorba despre schimbările prin care trece corpul, fie (mai rău) despre discuțiile privind sexul protejat, ai tăi nu au încercat niciodată să aducă astfel de teme la ordinea zilei. Astfel că, atât tu, cât și ei ați preferat mai degrabă să vă prefaceți că aceste lucruri nici nu există, cu toate că o astfel de educație în familie este importantă.

  1. Așa-zisele tale acte de rebeliune erau cât se poate de neînsemnate

Pentru că ai tăi au fost destul de duri cu tine, tu considerai că te manifești împotriva lor ori de câte ori mâncai dulciuri înainte de mesele principale sau beai din cana lor de cafea atunci când ei nu erau atenți.

  1. Practicai discursuri în fața oglinzii înainte de a-i convinge pe părinți să te lase să faci ceva

Fie că era vorba de mersul la film sau poate la ziua de naștere a celei mai bune prietene, erai deseori convinsă că ai tăi se vor opune categoric. Prin urmare, încercai adesea să vii cu argumente pe care ți le notai pe carnețel și le exersai în fața oglinzii.

  1. Nu numai că tu nu vorbeai urât, dar ori de câte ori prietenii tăi făceau asta te panicai

Chiar dacă în casă nu aveai voie să înjuri sau să ai un limbaj malițios, atunci când prietenii tăi făceau asta, verificai imediat dacă i-a auzit vreun adult care ar putea să le spună părinților tăi despre „colectivul” cu care umbli.

  1. Părinții te însoțeau la majoritatea activităților extrașcolare

Chiar dacă nu era necesar, ai tăi veneau cu tine în excursii, în tabere, la repetițiile la meciurile de handbal sau chiar la cele de teatru, doar pentru a se asigura că „totul e în regulă”.

  1. Plecai întotdeauna prima de la orice petrecere

Chiar dacă mergeai la ziua de naștere a vecinei de scară, tot nu aveai voie să vii mai târziu de ora stabilită. Iar dacă întârziai chiar și cinci minute, știai că nu o să mai ai curând parte de prea multă „libertate”.

  1. Ai devenit cea mai bună mincionoasă

Chiar dacă nu ți-ai propus asta, ai început să îți minți părinții tot mai des, iar asta nu se întâmpla fiindcă voiai să te revolți, ci pur și simplu pentru că doreai să te bucuri de copilărie sau de adolescență așa cum o făceau și prietenii tăi.

Totuși, oricât de duri ar fi fost părinții tăi, știi că interesul lor cel mai mare a fost dintotdeauna siguranța ta. În fond, nici tu, ca părinte, nu ai vrea ca propriul copil să o ia pe un drum greșit, așa că, din tendința de a-l proteja, vei putea cădea, la fel ca ai tăi, în capcana de a fi mult prea strictă.

Tu te-ai regăsit în situațiile prezentate mai sus? Consideri că părinții tăi au fost poate un pic prea duri cu tine sau că educația în familie și-a pus accentul asupra ta?

Articolul urmator
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Ce fel de de familie vei forma?
Incepe quiz
Ce fel de de familie vei forma?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (551 vizite)