Emotiile negative sunt mai bune decat crezi

Emotiile negative sunt mai bune decat crezi

Redactor Alexa Galgau

Pentru cei mai multi dintre noi, fericirea inseamna o stare permanenta de multumire, neintrerupta de disconfort si neplaceri. Insa, daca pornim cu aceasta idee la drum, nici nu este de mirare ca nu reusim niciodata sa fim fericiti, ci tot mai frustrati de cursul pe care viata il urmeaza. Prima noastra greseala este ca ne dorim sa eliminam emotiile negative, o tendinta toxica, care nu poate sa ne apropie de fericire. Sentimentele pe care nu ni le dorim sunt si ele foarte importante pentru psihicul nostru.

Iata de ce!

De ce sunt pozitive pentru noi emotiile negative

Vrem sa ne simtim bine mereu. Acesta este un fapt de netagaduit, care se aplica tuturor oamenilor. Atunci, daca este normala, de ce este gresita aceasta idee? Problema este ca ne facem iluzii despre fericire si viata care nu pot fi niciodata implinite, de fapt. Astfel, apar, dezamagirea, tristetea, furia si o gama larga de alte emotii negative.

Avand in vedere cultura care s-a format in jurul ideii de atitudine pozitiva, este foarte usor sa uitam importanta sentimentelor negative. Numai prin experimentarea intregului spectru de emotii umane putem aprecia viata la adevarata ei valoare. Atunci cand ne reprimam sentimentele si incercam sa ascundem anxietatea pe care o simtim, adevarul este ca aceste emotii nu dispar, ci devin chiar mai pregnante. Faptul ca nu cautam decat confortul si fugim de orice inseamna disconfort ne face mai slabi din punct de vedere psihologic, sunt de parere specialistii.

Asadar, care este atitudinea corecta fata de viata, pentru ca fericirea sa nu fie un obiectiv atat de greu de atins? Un prim pas, sustin psihologii, este sa acceptam si chiar sa apreciem emotiile negative, privindu-le ca pe niste componente importante ale vietii noastre de zi cu zi, dar si ale evolutiei noastre ca oameni. In acelasi timp, trebuie sa ne dezvoltam "agilitatea emotionala", adica abilitatea de a recunoaste si exploata reactiile emotionale, fie ele pozitive sau negative, adaptandu-ne la situatie.

Suna nerealizabil, nu? Iata cateva idei care sa te ajute in acest sens!

1. Vinovatia ne face oameni mai buni

Una dintre emotiile negative este vinovatia. Cum ar putea ea sa ne ajute? Ei bine, vina intra in componenta fibrei noastre morale si ne poate face sa fim oameni mai buni decat am fi daca nu am putea trai acest sentiment. Imagineaza-ti doar ce s-ar intampla daca nu ne-ar apasa niciodata constiinta! Ar fi mai multi oameni care ar face rau fara ca macar remuscarile sa rasara in mintea lor. Vinovatia este una dintre pietrele de temelie ale caracterului uman si, desi este o emotie neplacuta, ne ajuta sa fim integri.

2. Indoiala de sine imbunatateste performantele personale

Oricat de buna ai fi intr-un domeniu, nu se poate sa nu ai din cand in cand indoieli legate de abilitatile tale. Increderea in sine este foarte importanta pentru fericire, dar aceasta nu inseamna ca indoiala este exclusa din ecuatie. Atunci cand apare in mod rezonabil, nu foarte des, aceasta emotie negativa ne determina sa incercam sa ne perfectionam acolo unde avem lipsuri. Atunci cand sovaim, ne putem deschide mintea si ajungem sa colaboram cu altii, dezvoltandu-ne. Cei care sunt 100% sigur de succes intotdeauna rateaza ocazia de a invata lucruri noi, spre deosebire de cei care stiu ca pot gresi si vor sa fie mai buni decat sunt in prezent.

3. Anxietatea ne ajuta sa rezolvam probleme

In situatii-limita sau, cel putin, neplacute, anxietatea ajuta mai mult decat optimismul sau pozitivismul exagerat. Atunci cand suntem in pericol, acest mecanism de supravietuire intra in functiune si ne ajuta sa gasim solutii rapide. Nu ti s-a intamplat pana acum sa se apropie un deadline pentru munca si sa reusesti sa gasesti o solutie excelenta in ultimul moment, mai mult din disperare decat din alte motive? In acel caz, anxietatea te-a ajutat, iar daca ai fi fost prea relaxata, probabil ca nu ti-ar fi venit ideea salvatoare.

4. Tristetea ne ajuta mai mult decat ne face rau

In vreme ce nimic bun nu poate iesi din starea de depresie, tristetea este o emotie negativa care ne poate aduce multe beneficii daca nu o mai respingem mereu. Ea ne poate ajuta sa apreciem mai mult ceea ce am pierdut si sa pretuim mai mult ceea ce inca mai avem. Tristetea ne face mai umani, mai sensibili si ne creste empatia si compasiunea fata de cei care trec prin aceleasi stari sau situatii. Sa nu uitam si alt aspect important: acest sentiment ne apropie de altii atunci cand cerem ajutorul lor sau, dimpotriva, cand le oferim ajutor. Si, nu in ultimul rand, tristetea este o componenta de baza a starii de bine. Cum am putea fi vreodata cu adevarat veseli sau fericiti daca nu am sti cu ce sa comparam sentimentele acestea? La fel cum lumina si umbra sunt strans legate, tristetea si fericirea sunt ca doua fatete ale aceleiasi monede.

Acestea sunt doar cateva exemple despre cum emotiile negative sunt mai bune decat ai fi crezut vreodata. Ca sa te convingi si singura, priveste in trecut si analizeaza in perspectiva toate sentimentele neplacute care s-au dovedit a fi benefice in cele din urma. Expresia "Tot raul spre bine" este plina de adevar!

Sursa: huffingtonpost.com

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?
Incepe quiz
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (515 vizite)