Frica de oameni sau antropofobia: cum sa o invingi

Frica de oameni sau antropofobia: cum sa o invingi

Redactor Alexa Galgau

Pentru o persoana sociabila, pare de neconceput ca cineva sa poata trai fara a interactiona cu alti indivizi mereu. Totusi, printre numeroasele fobii, exista si una care provoaca o frica de oameni incontrolabila. Bineinteles, aceasta afectiune deterioreaza sever viata celui bolnav si o transforma intr-un adevarat iad.

Afla care sunt simptomele antropofobiei si cum o poti invinge!

Ce este antropofobia si ce o cauzeaza?

Antropofobia, dupa cum sugereaza si numele, este o teama persistenta si coplesitoare fata de oameni si societate, in general. Cei afectati de aceasta boala nu suporta sa interactioneze cu alti indivizi sau sa fie in centrul atentiei.

Uneori, antropofobia mai este numita si fobie sociala si pare sa fie o problema mai raspandita in China si Japonia, tari in care un numar mare de indivizi sunt introvertiti si se tin cat mai departe de societate.

Nu se stiu exact cauzele acestei fobii, insa specialistii sunt de parere ca ea este declansata de o timiditate excesiva. Cei care dezvolta aceasta afectiune sunt permanent macinati de parerea pe care ceilalti si-o fac despre ei si se simt in permanenta constransi, lipsiti de curajul de a actiona si a vorbi liber. Acest exces de timiditate poate fi cauzat de o experienta traumatizanta din trecut. De exemplu, cei care in copilarie au fost tratati cu cruzime la scoala, acasa sau in societate, prezinta risc ridicat de a dezvolta antropofobie la un moment dat in viata lor. Suferinta pe care trebuie sa o indure din aceasta cauza conduce adesea la depresii si, in cele mai grave cazuri, la sinucidere. De aceea, frica de oameni trebuie tratata prin orice metoda posibila, pentru ca persoana respectiva sa poate sa aiba o viata normala.

Simptomele antropofobiei sunt destul de evidente. Nu poate intra in aceasta categorie un om care se simte doar inconfortabil in aglomeratii. Mai degraba, frica de oameni poate avea reactii fizice puternice, precum: tremurat, incapacitatea de a respira, amorteala, panica , greata si dorinta intensa de a fugi din locul respectiv. Pana si simplul act de a da un telefon poate reprezenta o problema pentru o persoana care sufera de antropofobie.

Cum sa invingi frica de oameni

Exista mai multe metode de a invinge antropofobia. Daca suspectezi ca suferi de aceasta afectiune, nu ezita sa discuti cu un psiholog, care te poate indruma spre vindecare. Una dintre cele mai folosite forme de terapii pentru combaterea fobiilor este cea prin expunere la factorul de stres. Prin intermediul ei, pacientul este pus in situatii din ce in ce mai stresante care implica teama respectiva. Procedura consta in cinci pasi:

- evaluare: ii descrii terapeutului frica pe care o ai si incerci sa iti amintesti ce anume din trecut a declansat-o.

- feedback: psihologul iti prezinta o evaluare si iti propune un tratament.

- dezvoltarea unei ierarhii a temerilor: tu si terapeutul creati impreuna o lista cu diferita scenarii care implica fobia ta, fiecare mai intens decat cel precedent.

- expunere: incepi sa te pui in situatiile respective, incepand cu cea mai putin infricosatoare dintre ele. Astfel, incepi sa observi ca panica scade pe parcursul catorva minute dupa ce ai intrat in contact cu factorul de stres.

- consolidarea: pe masura ce te adaptezi situatiei, treci la "urmatorul nivel" si te expui progresiv la scenarii mai intense.

Vestea buna este ca acest tip de terapie functioneaza foarte bine in cele mai multe cazuri de fobie, insa implica gasirea unui terapeut de incredere, capabil sa ghideze un antropofob prin niste situatii extrem de dificile. Desigur, pot fi folosite si alte tehnici cognitiv-comportamentale suplimentare. De exemplu, terapeutul isi poate ajuta pacientul sa constientizeze ca are o viziune distorsionata si sa il incurajeze sa gandeasca mai realist. Diverse tehnici de relaxare, precum meditatia sau yoga, pot fi recomandate de specialist pentru a complementa terapia prin expunere.

Alte tratamente folosite pentru a vindeca frica de oameni sunt hipnoza, psihoterapia, medicatia sau terapia de grup. Cea mai putin recomandata este cea prin medicamente, deoarece nu trateaza intr-adevar fobia, ci doar ii amelioreaza simptomele. In plus, acestea pot avea efecte secundare neplacute, care sa genereze alte probleme de sanatate.

In definitiv, antropofobia, sau frica de oameni, este o afectiune a carei vindecare depinde cel mai mult de vointa pacientului. Insa, in nicio circumstanta nu trebuie ca ea sa ramana neinvestigata, deoarece poate conduce la cele mai grave reactii din partea bolnavului, care trebuie sa indure o suferinta enorma in fiecare zi.

Articolul urmator
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Care este frica ta?
Incepe quiz
Care este frica ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (628 vizite)