Pregateste-te pentru jobul mult visat: cele mai frecvente 10 intrebari dintr-un interviu de angajare

Pregateste-te pentru jobul mult visat: cele mai frecvente 10 intrebari dintr-un interviu de angajare

Redactor Andreea Baluteanu

Tocmai ai descoperit ca jobul mult visat, la compania pentru care iti doresti de mica sa lucrezi, este liber si te asteapta cu drag. Sau simti ca nu te mai regasesti si nu mai ai nicio satisfactie de la actualul loc de munca. In ambele cazuri, pentru a atinge fericirea, va trebui sa treci cu bine peste discutia cu viitorul angajator!

Ca sa iti usuram eforturile de pregatire, iti oferim trucuri pretioase pentru a raspunde la obiect la cele mai frecvente 10 intrebari din interviul de angajare!

1. De ce iti doresti acest post?

Nici nu te-ai asezat bine pe „scaunul torturii", ca intervievatorul te si loveste cu una dintre cele mai puternice arme! Simti ca palmele incep sa iti transpire, iar singurul lucru care iti trece prin cap este „cum sa dau bir cu fugitii". Pregateste-te insa pentru aceasta intrebare din interviu si vei zambi cu gura pana la urechi la auzul sau!



In primul rand, raspunsul ideal trebuie sa se bazeze pe o cercetare facuta anterior. In cazul in care nu esti inca la curent cu ceea ce ofera compania pentru care aplici, pune-te pe treaba si studiaza-i profilul online sau citeste despre activitatea sa. Aceasta intrebare de interviu va fi „rezolvata" in mod exemplar, daca vei vorbi despre valorile si politica firmei. Fii sincera, foloseste un ton laudativ si nu te teme sa flatezi!

Un mare „asa nu" este insa sa discuti in acest moment despre salariu. Da, poate ca iti doresti sa te angajezi ca sa iti imbogatesti colectia de haine, dar angajatorul tau, chiar daca banuieste, nu poate sti niciodata ca acesta este adevaratul tau motiv!

2. De ce ar trebui sa te angajam?

O alta intrebare frecventa in cadrul unui interviu este „de ce ar trebui sa te angajam?". Se afla intr-o relatie apropiata cu cea de sus: daca inainte ai laudat compania, acum este momentul sa te „vinzi" pe tine. Este vital in acest moment sa faci o cercetare amanuntita despre profilul candidatului ideal pentru postul pe care il vanezi. Insoteste-ti raspunsul de exemple practice din cariera ta, care sa aiba insa legatura cu cerintele specifice ale jobului.

De exemplu, daca aplici pentru un post in vanzari, vorbeste despre un produs nou pe care l-ai facut popular intre clienti, gratie abilitatilor tale de convingere. Nu fi modesta, dar nici prea aroganta si nu confunda aceasta intrebare de interviu cu cea precedenta, lasandu-te purtata de val si explicand din nou de ce iti doresti jobul!

3. Care sunt calitatile care te recomanda pentru acest job?

Acum este momentul sa te lauzi! Vorbeste insa intotdeauna despre punctele forte care au legatura cu domeniul de activitate al companiei. Pe angajator nu il va interesa ca ai o imaginatie debordanta, daca vizezi un post in IT! Insoteste intotdeauna descrierea „roz" de experiente prin care ai trecut si care o motiveaza, nu insira pur si simplu calitati pe banda rulanta, pentru ca nu vei fi considerata o Superwoman, dimpotriva!



4. Care sunt defectele/cele mai mari slabiciuni ale tale?


Cheia succesului atunci cand raspunzi la aceasta intrebare din interviu este echilibrul perfect dintre sinceritate si diplomatie. Nu oferi niciodata de buna voie o marturisire care poate fi folosita impotriva ta! Dezvaluie defecte care nu au nicio legatura cu cerintele postului si intotdeauna specifica faptul ca incerci sa le depasesti.

Din domeniul „asa nu": sub nicio forma nu apela la cliseul „sunt o perfectionista", angajatorii s-au saturat de el. Nici nu incerca sa eviti intrebarea, zambind stangace sau, mai rau, prefacandu-te ca nu ai auzit. Este calea cea mai sigura spre...usa din spate.

5. Ce imi (mai) poti spune despre tine?

Aceasta intrebare de interviu poate aparea atat la debutul conversatiei, ca forma de introducere, dar si spre final. Este din nou o ocazie excelenta de a-ti ilustra calitatile cu exemple si de a-i „servi" angajatorului povestea ta de succes. Ai grija insa, daca intervievatorul te provoaca la finalul discutiei sa ii mai povestesti ceva despre tine si tu ti-ai expus deja cele mai mari realizari, nu le repeta, ci incearca sa gasesti cateva experienta distractive de la fostul loc de munca. Arata ca esti un bun membru al echipei si ca te incadrezi usor in colectiv: de exemplu, poti povesti despre cum ai fost descrisa drept cel mai popular team player sau cum ai fost medaliata pentru empatia ta.

NU incepe sa iti povestesti viata cat mai detaliat, nu il chinui pe intervievator cu o istorie a tuturor diplomelor pe care le-ai agonisit si nu incerca sa il impresionezi cu cunostintele tale avansate despre seriale. Nu e ceea ce isi doreste sa auda de la tine!



6. Vorbeste-mi despre o situatie stresanta/dificila pe care ai depasit-o!

Aceasta este una dintre intrebarile capcana ale unui interviu! Nu, angajatorul nu isi doreste sa simpatizeze cu tine si sa iti ofere cheia jobului, ci vrea sa vada cum vei reactiona in viitor, atunci cand te vei afla in pozitia pe care ti-o doresti. Este bine sa ai deja un raspuns pregatit, care sa evidentieze o calitate a ta, fundamentala pentru compania la care visezi sa te angajezi.

NU te plange insa si tine-te departe de orice acuzatii la adresa sefului sau a colegilor. Nu te pierde in detalii si nici nu incerca sa iti faci povestea mai impresionanta decat este, pentru ca ai in fata un om experimentat, care „miroase de la o posta" exagerarile.

7. Care a fost cea mai mare realizare a ta?

Chiar daca ai specificat deja „success story"-ul tau, este momentul sa intri in amanunte. Ar fi ideal ca cea mai mare realizarea profesionala pe care ai avut-o sa se plieze pe cerintele postului actual, dar este in regula sa povestesti si despre o provocare dintr-un domeniu diferit. Important este sa arati pasiune si entuziasm si sa ilustrezi in peroratia ta traseul pe care l-ai parcurs pentru a ajunge la succes: pentru angajator, este foarte important sa stie cum gandesti.

Din nou, nu fi modesta si rezervata, considerand ca nu ai facut pana acum nimic care sa merite amintit macar. Foarte putini dintre candidati chiar se pot lauda cu realizari marete, care sa ii impresioneze pana la lacrimi pe sefi sau pe oamenii de la HR.

8. De ce vrei sa iti parasesti/ti-ai parasit locul de munca?

Este una dintre intrebarile de interviu cu cea mai mare greutate. Atunci cand raspunzi, fii diplomata, dar da dovada si de sinceritate. Daca pur si simplu te afli in cautarea unui loc de munca mai bun sau iti doresti ceva nou, expune-ti pe larg motivele, folosind insa termeni pozitivi si accentuand cat de importanta este evolutia pe plan profesional. Nu iti vorbi de rau fostul sef sau colegii; exista o solidaritate tacita intre angajatori, iar intervievatatorul tau va ajunge la concluzia ca tu esti cea care a gresit.



Daca ai fost data afara, fii sincera si recunoaste-ti greselile, insistand asupra faptului ca ai invatat o lectie esentiala. Persoana din fata ta nu este un „capcaun", stie ca oamenii nu sunt perfecti si iti va admira taria de caracter.

9. Unde te vezi peste cinci ani?

Da, suntem de acord cu tine, aceasta intrebare a devenit un cliseu al interviurilor, si multi recrutori o inlocuiesc cu varianta moderna, „care sunt obiectivele tale pe termen lung?". Raspunsul excelent contine un plan realizabil de ascensiune profesionala, care trebuie sa aiba insa loc in cadrul companiei la care ai aplicat. Subliniaza de cate ori poti dorinta ta de a ramane in firma si hotararea de a incheia o relatie pe termen lung.

NU povesti despre cursurile pe care doresti sa le urmezi sau despre faptul ca ai de gand sa iti incepi propria afacere. Oricat de incredibil ar suna, multi candidati cad in aceasta capcana. Nu incerca nici sa fii amuzanta si sa raspunzi astfel la aceasta intrebare de interviu: „unde ma vad peste cinci ani? In locul tau"! Iti este permis doar daca aplici pentru un post de stand-up comedy!

10. Ai vreo intrebare pentru mine?

Felicitari, tocmai ai trecut cu brio peste testul de angajare, pozitia e a ta! Sau nu? Majoritatea covarsitoare a candidatilor, fericiti ca au reusit sa parcurga toate intrebarile din interviu, se grabesc sa raspunda „nu" si sa paraseasca „camera torturii". Recrutorii pun insa pret pe acest punct din discutie, mai ales ca iti pot masura entuziasmul si implicarea.



Asa ca da, adreseaza o intrebare, dar una care sa aiba legatura cu activitatea companiei. Din nou, ar fi ideal sa fie vorba de o chestiune pe care ai intalnit-o in cercetarile tale despre profilul firmei, dar nu una la care sa poti gasi singura raspunsul. Poti plusa si cu un „care ar fi motivul pentru care nu m-ati angaja?", pentru ca astfel ai ocazia de a-l testa la randul tau pe angajator si de a primi un feed-back sincer.

Nu intreba despre ce beneficii mai ofera postul sau despre posibilitatile de crestere salariala, pentru ca este prea curand pentru ele.

Tu cunosteai raspunsul la aceste intrebari de interviu? Ca sa iti cresti sansele de reusita, citeste si despre ce sa nu spui la un interviu si ce tinute sa abordezi.
Articolul urmator
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (268 vizite)