Sfaturi de la stoici ca să fii fericit

Sfaturi de la stoici ca să fii fericit

Viorica Ghinea, redactor

Oamenii ar trebui să se ghideze mai mult după principiile pe care le respectau oamenii în Antichitate. Printre ele poți să descoperi o mulțime de idei valoroase care pot fi aplicate cu succes și în zilele noastre. Filosofii din acea perioadă erau preocupați în mod deosebit de secretul fericirii și de cel al împlinirii sufletești. Viziunea stoicilor, adepții celui mai influent curent în filosofie din perioada Imperiului Roman, se remarcă în mod deosebit în acest sens.

Urmează sfaturile de la ei și vei reuși să te bucuri mai mult de viața pe care o ai!

Nu ești afectată de evenimente, ci de opinia ta

Stoicii considerau că nu există evenimente bune ori rele, ci că este vorba doar despre modul în care oamenii le percep. Tu ești cea care poate să schimbe sensul vieții prin modificarea percepției, a gândurilor care te macină. Vei reuși astfel să îți rezolvi multe dintre obișnuințele emoționale cu impact negativ. De exemplu, nu te mai gândi că s-a sfârșit lumea pentru că ai fost părăsită ori pentru că ți-ai pierdut locul de muncă, ci privește aceste evenimente ca pe un nou început. Starea ta interioară se va schimba instant.

Controlează doar ceea ce poți schimba

Ai curaj să schimbi lucrurile asupra cărora chiar poți interveni! În schimb, ignoră-le ori acceptă-le pe cele asupra cărora nu ai nicio putere să le influențezi. Îți faci griji în mod inutil în privința lor, ceea ce nu va face altceva decât să îți provoace frustrare și dezamăgire. Stoicii puneau accent pe control, însă numai în cazul în care puterea le stătea în propriile mâini. Restul sunt doar griji care îți vor umple viața de stres și de nefericire. Bineînțeles, nici în cazul în care poți să acționezi nu ar trebui să te stresezi, ci pur și simplu să te concentrezi asupra unei soluții salvatoare.

Acceptă totul, dar nu fi pasivă

Acceptă realitatea, dar nu lua totul ca atare, ci încearcă să îmbunătățești ceva în viața ta. De exemplu, atunci când plouă afară, nu ieși pur și simplu dezamăgită în ploaie, ci ia-ți o umbrelă ori acoperă-ți capul cu un obiect aflat la îndemână. Fă același lucru și în alte situații cu care te confrunți în viață. Stoicii ne învață că acceptarea lucrurilor nu înseamnă neapărat resemnare în fața lor. Problema apare în momentul în care ai prea multe așteptări, iar acceptarea situației îți oferă impresia că stagnezi. Nu îți consuma energia stresându-te, ci acceptă ceea ce ți se întâmplă și încearcă să realizezi ce poți să faci în privința respectivă. Vei descoperi că în acest mod îți este mult mai ușor să găsești o cale bună de urmat, una pe care până atunci nu o vedeai pentru că gândurile tale erau întunecate de griji.

Găsește-ți un model demn de urmat

În zilele noastre nu mai este la fel de ușor precum era pentru stoici să găsești un mentor bun, dar nu înseamnă că trebuie să îți pierzi speranța. Alege o persoană cu experiență de viață, care să identifice la tine lucrurile pe care ar trebui să le schimbi. Nu îți trece nimeni prin minte? Atunci gândește-te la o persoană pe care o admiri. Discută deschis cu ea și cere-i să te ajute, să îți ofere niște sfaturi de viață.

Urmează ritualuri de dimineață și de seară

Stoicii considerau că trebuie să începi ziua cu un ritual care să îți aducă aminte cu ce te confrunți. Listează fiecare energie negativă cu care consideri că te vei întâlni de-a lungul zilei. Încearcă să nu mai privești situația pesimist, ci să accepți realitatea și să vezi și partea plină a paharului. Urmează exemplul stoicilor: începe-ți ziua cu meditație și reflectă la sfârșitul ei asupra lucrurilor care ți s-au întâmplat. Gândește-te cum ai putea să le îmbunătățești pe viitor. Stoicii nu credeau în perfecțiune, însă considerau că poți să progresezi mereu și să devii o versiune mai bună a ta.

Urmează și tu principiile stoicilor și te vei bucura de schimbări mari. Învinge gândurile negative și viața ta va căpăta o altă culoare, una mai intensă și mai frumoasă.

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?
Incepe quiz
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (562 vizite)