Terapia prin ras sau ce se intampla in corpul tau atunci cand razi

Terapia prin ras sau ce se intampla in corpul tau atunci cand razi

Redactor Alexa Galgau

Te-ai fi gandit vreodata ca atunci cand ai parte de o portie zdravana de ras, aceasta nu se numeste degeaba "sanatoasa"? Rasul este folosit ca forma de terapie deoarece detensioneaza corpul, elimina anxietatea si stresul, amelioreaza durerea si chiar imbunatateste sistemul imunitar.

Cu siguranta ca aceasta forma de tratare a bolilor iti surade, asa ca iti vom prezenta mai multe informatii despre terapia prin ras si ce se intampla cu corpul tau atunci cand este "zguduit" de hohote de ras!

Terapia prin ras, o metoda de vindecare pe placul oricui

Poate ai vazut in filme sau ai auzit faptul ca, in anumite tari straine, in special in America, clovnii sunt angajati pentru a vizita pacientii din spitale. Daca pana acum ti s-a parut un gest caraghios sau destinat doar celor mici, afla ca acest obicei nu este intamplator, ci se leaga strans de terapia prin ras. Pentru ca oamenii au inteles de curand cat de important este sa ne amuzam, au aparut inclusiv "antrenori" in acest sens, care incearca sa ii faca pe ceilalti sa rada, pentru a scoate la iveala tot ce e mai bun din ei sau pentru a le grabi insanatosirea. Desigur, acest tratament placut nu poate inlocui cu totul vechea aspirina sau orice alta medicatie, insa poate contribui la o vindecare mai rapida.

Nu este numai o speranta desarta oferita celor aflati in durere. Rasul chiar poate fi sanatos, iar acest fapt este sustinut de numeroase studii. La Universitatea din California, cercetarile au aratat ca este mai usor pentru copii sa faca fata durerii cauzate de o procedura medicala daca sunt lasati sa se uite la emisiuni, seriale sau desene amuzante. De asemenea, studiile au indicat si ca pacientii care au urmarit filme amuzante s-au ales cu o circulatie mai buna decat cei care au urmarit drame.

Iata o lista cu beneficiile fiziologice ale rasului:

- amelioreaza durerea (o face mai suportabila);
- scade nivelul de hormon al stresului;
- previne bolile de inima;
- imbunatateste imunitatea;
- relaxeaza muschii.

O explicatie pentru efectele terapeutice ale rasului este ca se stimuleaza hormonul numit catecolamina, care, in schimb, elibereaza endorfine. Asadar, cu fiecare portie sincera de ras, scapam de stres, reducem anxietatea si ne facem o rezerva de energie in corp. Rasul devine, astfel, un minunat instrument pentru inlesnirea vindecarii, atat in spitale, cat si acasa. Mai mult, aceasta terapie a devenit o practica si in corporatii, unde creeaza legaturi interumane mai bune si ii ajuta pe angajati sa se destinda si sa lucreze cu placere, la un randament mai mare.

Exista o stransa legatura intre ras si sanatate mentala. In afara de eliminarea stresului si a anxietatii, rasul mai are un efect minunat: schimbarea perspectivei. Atunci cand reusesti sa gasesti o sursa de umor chiar si in situatii care nu sunt tocmai amuzante, vezi lucrurile intr-o lumina mai realista si mai putin amenintatoare. O perspectiva care include si putin umor te ajuta sa mentii o distanta psihologica fata de problema si sa nu ajungi sa te simti coplesita de aceasta.

Cum sa iti dezvolti simtul umorului

Exista o reteta simpla pentru a deveni un om cu simt al umorului dezvoltat: tratarea evenimentelor cu mai putina seriozitate. Nu trebuie sa intelegi gresit - nu spune nimeni ca nu mai acorzi importanta lucrurilor grave. Ceea ce poti face, insa, este sa profiti de faptul ca cele mai multe intamplari in viata sunt mundane. Si pentru ca ele sunt in aceasta sfera neutra, iti poti permite sa le privesti cu umor.

Totodata, este important sa nu te mai iei in serios chiar 100% din timp. Invata sa razi si de tine atunci cand ti se intampla ceva stanjenitor, pentru ca nimeni nu este perfect si toata lumea greseste. Chiar daca o situatie este neplacuta, atata timp cat nu este foarte grava, ea poate fi privita si cu putin umor, chiar daca acesta este negru sau aduce a cinism. Pana la urma, fie ca alegi sa te incrunti sau sa zambesti, lucrurile nu mai pot fi schimbate. Asadar, de ce sa nu treci mai senina prin viata?

Concluzionand, terapia prin ras este accesibila oricui este dispus sa nu se mai supere chiar mereu pe viata si sa se simta nedreptatit. Atunci cand poti avea o perspectiva amuzanta asupra lucrurilor, mintea si corpul iti vor raspunde prin cel mai de pret dar: sanatatea.

Incepe terapia prin ras chiar acum, cu ajutorul unui videoclip cu caini si pisici si al unuia cu un pudel si un bebelus !

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (269 vizite)