Trei metode de manipulare psihologică: funcționează de fiecare dată!

Trei metode de manipulare psihologică: funcționează de fiecare dată!

Redactor Alexa Galgau

Cea mai onestă metodă de a convinge pe cineva de ceva este să înveți să comunici mai eficient, astfel încât să îți argumentezi cât mai bine punctul de vedere. Însă, adesea apelăm, chiar și inconștient, la manipulare, pentru că funcționează aproape garantat. Chiar dacă nu este etic să manipulezi, este bine să știi care sunt metodele care nu dau greș niciodată, nu neapărat ca să le folosești, ci ca să le identifici atunci când sunt folosite asupra ta.

Iată trei dintre cele mai eficiente tehnici de manipulare psihologică, folosite frecvent de cei din jur!

Manipulare psihologică: trei metode care nu dau greș

Metoda 1: bad cop, good cop

Una dintre cele mai eficiente tehnici de manipulare psihologică implică stârnirea fricii sau stresului celeilalte persoane, pentru ca mai apoi acestea să fie calmate brusc de cel care manipulează. După un astfel de șoc emotional, persoana manipulată este pur și simplu dezarmată și nu mai gândește cu luciditate, fiind mult mai predispusă la decizii emoționale și la a răspunde pozitiv la anumite cereri. Este o tehnică de manipulare folosită inclusiv de polițiști: poate ai văzut în filme tehnica „bad cop, good cop”, în care unul dintre polițiști este extrem de dur, pentru ca imediat să intervină cel „bun”, de care cel arestat se agață ca de o salvare și căruia îi mărturisește tot.

În viața de zi cu zi, această tehnică poate că nu este atât de evidentă, dar este foarte eficientă. De la agenții de asigurări, care le prezintă cele mai teribile scenarii potențialilor clienți, pentru ca apoi să le ofere „salvarea”, până la manageri care îi sugerează angajatului că slujba lui atârnă de un fir de ață, pentru ca mai apoi să îi ceară să stea peste program, această tehnică poate face pe oricine să acționeze într-o anumită direcție.

Metoda 2: schimbul social și vinovăția

O tehnică de manipulare psihologică folosită de oameni de marketing, escroci și, mai mult ca sigur, de mulți oameni din jurul nostru este cea a schimbului social. Aceasta este foarte simplă și are rezultate incredibile: o persoană îi oferă alteia o recompensă psihologică sau îi face un favor, pentru ca mai târziu să îi ceară la rândul ei o favoare. Indiferent de ce îi cere, persoana „manipulată” mai mult ca sigur va accepta, pentru că se va simți obligată și va fi cuprinsă de vinovăție dacă va refuza. Favoarea inițială poate să fie una destul de mică în comparație cu ceea ce va cere mai târziu manipulatorul, dar de obicei nu reținem decât că îi suntem datori.

Cu această situație ne înfruntăm mai des decât ar trebui, ceea ce ne arată că foarte multe persoane din jurul nostru vor să ne manipulze. De exemplu, cineva care te-a ajutat în trecut sau căruia îi datorezi bani te manipulează dacă îți aduce aminte despre acest lucru înainte de a-ți cere ceva. Probabil că multi oameni aplică inconștient această tehnică simplă și eficientă de manipulare psihologică, fără a avea neapărat intenții rele. Până și părinții folosesc această formă de manipulare pentru a-și convinge copiii să facă ceva.

Metoda 3: tehnica piciorului în ușă

Pe cât de simplă e, pe atât de bine funcționează această metodă de manipulare psihologică: o persoană te roagă să faci ceva foarte ușor și mărunt pentru ea, pentru ca mai apoi să vină cu adevărata rugăminte. Este dovedit științific că dacă acceptăm să facem ceva, oricât de mic pentru cineva, suntem apoi mult mai dispuși să o ajutăm și să acceptăm ce ne cere pe viitor. Aceasta este și una dintre cele mai folosite tehnici de manipulare în vânzări, când inițial accepți să cumperi ceva mărunt, după care ești convins să investești mult mai mulți bani pe ceva mai substanțial.

Ca să eviți aceste tehnici de manipulare psihologică, este de ajuns să poți să le identifici. În cazul primei metode, observă oamenii care vor să te sperie sau să te panicheze cu ceva, pentru ca mai apoi să îți prezinte soluția. A doua tehnică este mai greu de evitat pentru că nu ai de unde să știi că o personă care îți face o favoare îți va aminti constant de ea pentru a obține ceva de la tine. Cât despre a treia metodă, trebuie doar să înveți să spui „nu” atunci când e cazul! 

Descoperă și 10 trucuri psihologice prin care îi poți influența pe ceilalți!

Articolul urmator
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
Test varsta psihologica: cati ani ai, de fapt?
Incepe quiz
Test varsta psihologica: cati ani ai, de fapt?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (54)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (547 vizite)