Trei mituri despre motivatie si performanta care te impiedica sa ai succes

Trei mituri despre motivatie si performanta care te impiedica sa ai succes

Redactor Alexa Galgau

Oricine isi doreste sa aiba succes, insa putini oameni reusesc sa isi atinga scopurile. De ce se intampla acest lucru? Sa fie oare din cauza lipsei de motivatie, despre care toata lumea spune ca este un ingredient principal al reusitei? Literatura si discursurile motivationale au devenit o adevarata industrie si in noianul de informatii si sfaturi, exista si cateva care nu te ajuta, ci iti creeaza sperante false, care mai degraba te conduc catre esec. Totodata, solutia ar putea sa nu stea in motivatie, ci intr-un alt ingredient al succesului. 

Citeste despre cele mai raspandite trei mituri despre motivatie si performanta si descopera care este de fapt cheia succesului!

Mituri despre motivatie si performanta

1. Noteaza-ti telurile si succesul e garantat

Sigur ai mai auzit acest sfat pentru succes si se pare ca este foarte popular printre speakerii motivationali. Totul a pornit de la un asa-zis studiu realizat la Universitatea Yale, in care viitorii absolventi erau intrebati daca au teluri specifice in viata, pe care doreau sa le atinga in viitor si pe care le-au notat in scris. Douazeci de ani mai tarziu, s-a descoperit ca cei 3% dintre respondenti care isi pusesera pe hartie telurile erau mai bogati decat ceilalti 97% care nu o facusera. Suna prea bine ca sa fie adevarat, nu? Ei bine, chiar este, iar povestea aceasta s-a dovedit a nu fi adevarata, ci este doar un mit pe care speakerii motivationali il exploateaza pentru a avea succes.

Ar fi frumos sa fie atat de simplu, insa din pacate, nu este. Intr-adevar, este foarte important sa stii cat mai precis ce anume vrei sa obtii, altfel este posibil sa te pierzi pe drum. Insa cu siguranta faptul ca iti notezi pe o hartie nu iti garanteaza in niciun fel succesul. Daca pe tine te ajuta sa ai o lista cu obiective, atunci este in regula sa o faci. Esential este sa nu ajungi sa crezi, ca multi altii, ca acesta este un pas decisiv spre glorie.  

2. Fa ceea ce poti

Iata un alt sfat care ar trebui sa te motiveze, insa se pare ca nu este chiar asa eficient pe cat se crede. "Incearca sa faci tot ceea ce poti" este o incurajare relaxata, care totusi nu pune prea multa presiune pe cineva, insa, in mod ironic, conduce mai degraba la mediocritate decat la performanta.

Doi psihologi organizationali, Edwin Locke si Gary Latham, au petrecut decenii studiind diferenta dintre obiectivele de tipul "fac ce pot" si cele specifice, dificile. Peste o mie de studii realizate peste tot pe glob au aratat ca telurile care te provoaca sa iti depasesti limitele sunt cele care conduc la performanta reala si sunt superioare celor care presupun doar sa te straduiesti si sa faci ce poti. Cu cat un obiectiv este mai dificil, cu atat vei fi mai focusata pe el si vei ajunge sa dezvolti strategii complexe, care iti vor aduce succes si recunoastere. Ideea este, deci, sa nu te plafonezi si sa nu te multumesti cu doar a face ceea ce poti. Dimpotriva, atunci cand ai ocazia, accepta provocarile, ia taurul de coarne si autodepaseste-te mereu. Iesi din zona de confort si vei face performanta!

3. Vizualizeaza succesul

Aceasta este aproape o superstitie promovata in cartile si discursurile motivationale. Cei care promoveaza gandirea pozitiva sunt foarte incantati sa le explice ascultatorilor ca este de ajuns sa vizualizeze succesul si acesta va veni garantat. Problema este ca aproape intotdeauna este vizualizata o izbanda lipsita de efort, aproape ca un miracol, ceea ce te poate duce exact in directia opusa: spre esec. Exista o diferenta enorma intre a crede ca vei avea succes si a crede ca vei avea succes cu usurinta, ca iti va pune Dumnezeu mana in cap.

Optimistii realisti au aceasta credinta ca vor reusi, dar in acelasi timp, inteleg ca ei sunt cei care pun rotile in miscare, prin eforturile lor. Ei nu elimina gandurile negative, pentru ca acestea ii ajuta sa se gandeasca la posibile obstacole si la metode de a le depasi. Optimistii nerealisti, pe de alta parte, cred cu tarie ca succesul va veni singur la ei daca pur si simplu il vizualizeaza. Exista chiar si studii care arata ca aceasta practica poate fi atat de solicitanta, incat ne lasa fara energia necesara pentru a reusi, de fapt. Atunci cand iti petreci o mare parte din timp visand la reusite marete, ajungi sa nu mai ai suficient combustibil pentru a le si implini. Asadar, nu vizualiza rezultatul minunat la care vrei sa ajungi, ci vizualizeaza fiecare treapta pe care trebuie sa o urci pentru a ajunge acolo.

Un sfat pentru succes pe care nimeni nu ti-l da

Auzi mereu, de la toata lumea, ca ceea ce iti trebuie pentru a avea succes este sa te motivezi. Cu alte cuvinte, sa te autosugestionezi si sa iti induci stari care sa iti permita sa obtii rezultate optime. Totusi, este intr-adevar nevoie sa ai o anumita dispozitie sufleteasca pentru a-ti duce la bun sfarsit taskurile? Desi ti s-ar putea parea ciudat, cheia succesului ar putea consta nu in motivatie, ci in disciplina. Aceasta presupune o separare a functionarii exterioare de sentimente si stari, ceea ce ajuta enorm in rezolvarea unei probleme. Apoi, cand reusesti sa ii dai de capat, ajungi la acea stare interioara pe care ar trebui sa o ai prin motivatie, dar care nu poate fi indusa fortat. Altfel spus, nu astepti sa fii sportiv de performanta pentru a te apuca de un antrenament, ci te antrenezi pentru a deveni sportiv de performanta. 

Daca tot ceea ce faci depinde de dispozitie, momentul potrivit pentru a actiona ar putea rasari foarte tarziu, iar tu te-ai putea trezi ca de fapt pierzi vremea in asteptarea starii optime. A goni dupa motivatie inseamna a trai cu ideea ca trebuie sa facem doar ceea ce simtim ca vrem sa facem. Adevarul crud este ca, de cele mai multe ori, nu facem lucruri in legatura cu care sa putem fi extrem de entuziasmati. Asadar, incercam sa ne programam artificial sa ne placa. Disciplina, pe de alta parte, este un motor care, odata pornit, se suplimenteaza singur cu energie. Productivitatea nu are nevoie de o stare mentala, ci de eforturi constante, regulate. Disciplina tine de autoeducare. Trebuie sa incerci sa te ocupi zilnic de ceva, exact ca atunci cand faci sport regulat, obtii rezultate si abia atunci incepi sa te simti cu adevarat motivata.

Asadar, in loc sa astepti sa gasesti motivatia pentru a face performanta, mai degraba propune-ti sa te disciplinezi si sa fii capabila sa iti atingi scopurile prin efort sustinut si constant!

Citeste si 10 citate inspirationale de la femei care au reusit in viata !

Articolul urmator
Alimente care scad potasiul
Alimente care scad potasiul
Ce te impiedica sa fii fericita?
Incepe quiz
Ce te impiedica sa fii fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (565 vizite)