Remedii naturale pentru sughit

Remedii naturale pentru sughit

Ioana Dinu

Sughitul este mai mult decat un reflex, este un spasm al diafragmei. Aceasta sta la baza plamanilor, care te determina sa iei o gura de aer in momentul in care sughiti. Asa se produce sunetul specific care adesea ne amuza pe noi si pe cei din jur.

Desi de obicei trece in doar cateva minute, acest spasm se poate prelungi pe perioade mai lungi, devenind extrem de neplacut. Iata cateva remedii naturiste pentru sughit, care te pot scapa rapid de aceasta problema!

Cand nu te poti opri din sughitat

Desi cazurile sunt rare, sughitatul cronic poate fi un simptom al unor probleme mai grave de sanatate: diferite infectii, insuficienta renala, boli ale ficatului, probleme ale sistemului nervos sau chiar ulcer. Pe scurt, tot ceea ce implica pieptul, abdomenul si capul.

In general, o criza de sughit nu dureaza mai mult de o ora, spasmele aparand la un interval de aproximativ 30 de secunde.

In cazul in care sughitatul depaseste o ora, nu raspunde remediilor naturale si te tine treaza noaptea, trebuie sa mergi la un medic. Acesta iti poate prescrie un sedativ sau medicamente ce neutralizeaza aciditatea gastrica.



De cele mai multe ori, sughitul este o reactie la tulburarile digestive, dar ce se intampla cu momentele in care sughiti fara motiv, nu se stie.

Remediile naturale pentru sughit pot actiona in baza a doua principii. Unele se bazeaza pe suprastimularea nervului vag, care prelucreaza o varietate de senzatii, de la gust la temperatura.
Astfel, o modalitate de a potoli sughitul este aceea de a „pacali" nervul vag cu o alta senzatie. La randul sau, acesta va trimite creierului semnale ca au aparut probleme mai importante, potolind sughitul.

Celelalt principiu, se axeaza pe cresterea cantitatii de dioxid de carbon din sange. Acest lucru determina organismul sa ia masuri pentru a scapa de dioxidul de carbon, asa incat sughitul este abandonat.

Iata o lista de remedii naturale pentru sughit:


1. Mananca putin zahar

O lingurita de zahar poate sa tempereze sughitul, deoarece senzatia de dulce supraincarca terminatiile nervoase din gura. Daca poti, incearca sa tii zaharul pe partea din spate a limbii, acolo unde se simte gustul acru de obicei. Va avea un efect mai rapid. Acelasi efect il are si mierea.

2. Incearca ceva acru

Daca zaharul nu-ti place, poti incerca sa iei o lingurita de otet, deoarece are acelasi efect. Lamaia, de asemenea, este un bun remediu natural impotriva sughitului.

3. Mananca ceva picant

Ketchupul picant este cu siguranta un remediu eficient. Caldura si arsurile create de sosul picant fac corpul tau sa se concentreze pe acestea, iar sughitul tau va fi dat uitarii.

4. Respira intr-o punga

Suna ciudat, dar respiratul lent si profund intr-o punga poate sa-ti opreasca spasmele. Acest lucru se datoreaza cresterii nivelului de dioxid de carbon din sange, facand diafragma sa se contracte mai mult, pentru a inspira mai mult oxigen.

5. Acopera paharul cu hartie

Acopera un pahar cu apa cu un strat de hartie dintr-o rola de bucatarie. Apoi bea apa prin acest strat, deoarece diafragma ta se va concentra pe inghititul greoi, contracarand miscarile musculare spasmodice.

6. Acopera-ti urechile

Incearca sa iti acoperi urechile cu palmele. Ramurile nervului vag despre care iti vorbeam ajung si in sistemul auditiv si, daca stimulezi terminatiile nervoase de aici, acesta intra in actiune.

7. Pune pe cineva sa te sperie

Probabil aceasta este cea mai renumita si practicata metoda naturala de a opri sughitul. Sperietura poate coplesi nervul vag, punand astfel capat sughitului.

8. Tine-ti respiratia

Un alt remediu natural pentru sughit presupune tinerea respiratiei. Tine-te de nas si inchide gura, exact ca atunci cand te pregatesti sa sari intr-un bazin. Tine-ti respiratia cat de mult poti, pana cand scapi de problema.

Desigur, aceste remedii naturale pe sughit sunt recomandate doar in prima ora a unei crize de sughit. Daca aceasta se prelungeste si intervaul dintre sughituri devine mai mic de 30 de secunde, e cazul sa te vada un medic.

Articolul urmator
Puls în ureche: cauze și remedii
Puls în ureche: cauze și remedii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.