Resveratrolul din struguri diminuează efectele bolii Alzheimer

Resveratrolul din struguri diminuează efectele bolii Alzheimer

Paula Rotaru

Cercetătorii au numai cuvinte de laudă pentru minunatul resveratrol din struguri! Ei sunt de părere că acest antioxidant puternic care se găsește în sâmburii strugurilor roșii, dar nu numai, este cheia longevității. În plus, efectele benefice ale acestui compus miraculos îți asigură o sănătate de invidiat, chiar și la vârste înaintate.

Descoperă beneficiile resveratrolului, supranumit și „elixirul tinereții”!

Ce este resveratrolul

Ai auzit vreodată de „paradoxul francez”? Acesta ascunde secretul francezilor pentru o viață îndelungată și fără probleme de sănătate: resveratrolul din vinul roșu. Deși au o dietă bogată în grăsimi (brânza franțuzească nu e tocmai low-calorie) și produse de patiserie (cine ar putea refuza un croissant cu unt fraged și parfumat), consumul de vin roșu e la ordinea zilei în patria lui Voltaire, și tocmai acesta este ingredientul care le asigură francezilor o greutate normală și vizite rare la medic.

Dar ce este mai exact acest resveratrol din struguri care își revendică titulatura de „miracol pentru sănătate”? Potrivit medicului Julian Whitaker, un faimos terapeut homeopat, resveratrolul reprezintă un antioxidant aparte conținut de pielița și sâmburii strugurilor roșii, dar și de zmeură și ciocolata neagră.

Zmeura, de exemplu, pe lângă faptul că îți asigură o binemeritată doză de resveratrol, este bogată în fibre, calciu, magneziu, fosfor, potasiu și vitaminele A, B, K. Prin urmare, profită de sezonul cald și consumă aceste minuni ale naturii, despre care studiile afirmă că ar distruge celulele canceroase și ar încetini evoluția afecțiunilor osoase. 

Pe de altă parte, ciocolata negră este un deliciu cu care te poți delecta fără grija caloriilor, atâta vreme cât nu o consumi excesiv. Două pătrățele de ciocolată cu conținut ridicat de cacao îți asigură o însemnată doză de resveratrol, dar și alți nutrienți benefici: proteine, fibre, potasiu, magneziu, zinc, fier, fosfor și mangan.  

Resveratrolul este sintetizat în plante ca un „agent de protecție” împotriva dăunătorilor, iar studiile au demonstrat că acest efect protector se manifestă și în cazul oamenilor. Antioxidanții previn oxidarea celulelor și promovează regenerarea acestora, acest lucru însemnând un răspuns inflamator mai eficient al organismului, deci mai puține inflamații – cauza principală a numeroase boli, între care și cancerul.

Efectele bolii Alzheimer, ameliorate cu ajutorul resveratrolului din struguri

Persoanele care suferă de Alzheimer primesc o veste bună din partea cercetătorilor. Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Georgetown, suplimentele cu resveratrol din struguri ar putea reduce la jumătate efectele negative ale acestei maladii. Se pare că acest compus blochează acțiunea moleculelor nocive asupra creierului, ceea ce se traduce în ameliorarea memoriei persoanelor în cauză. Boala Alzheimer constă în inflamarea anumitor zone ale creierului, cauzând astfel distrugerea depozitelor de proteine din țesuturi și lezarea neuronilor.

Studiul a constat în examinarea mostrelor de fluid cerebrospinal extrase din creierele a 38 de subiecți. Grupul a fost împărțit în două categorii: 19 voluntari au primit suplimente placebo, deci fără acțiune terapeutică, iar ceilalți 19 participanți au primit zilnic, pe parcursul unui an, suplimente cu resveratrol din struguri cu concentrație ridicată (echivalentul a 1 000 de sticle cu vin roșu). Rezultatele analizelor au arătat că participanții „tratați” cu resveratrol din struguri au prezentat o îmbunătățire semnificativă la nivel cerebral. 

Doctorul Charbel Noussa, autorul principal al studiului, a declarat pentru dailymail.co.uk că „această descoperire este extrem de importantă și de utilă pentru pacienții cu Alzheimer, deoarece ar putea duce la crearea unui tratament revoluționar și eficient împotriva acestei boli neurodegenerative”.

Concluziile oamenilor de știință au fost prezentate recent în cadrul Conferinței Internaționale a Asociației Alzheimer, care a avut loc în Toronto.

Cum se administrează suplimentele cu resveratrol din struguri

Doza zilnică recomandată de resveratrol este de 30 de miligrame și nu trebuie să depășească 250  de miligrame. În caz contrar, efectele benefice ale resveratrolului se vor transforma în dușmani ai sănătății tale.

Și pentru că am amintit de beneficiile resveratrolului, iată câteva efecte pozitive ale acestui antioxidant puternic:

- protejează celulele de stresul oxidativ, principal cauză a îmbătrânirii premature;

- îmbunătățește circulația sanguină, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge și apariția infarctului sau a accidentului vascular cerebral;

- stimulează producția de oxid nitric, o substanță chimică produsă de endoteliu, mușchiul care menține sănătatea vaselor de sânge ale inimii;

- reduce producția unui compus inflamator nociv pentru celule, numit „nf kappa b”;

- ameliorează capacitatea mintală și încetinește procesul de îmbătrânire a structurilor cerebrale;

- susține buna funcționare a sistemului muscular;

- previne instalarea diabetului: studiile au demonstrat că resveratrolul poate stabiliza nivelul enzimelor în țesuturile ficatului și pancreasului, sprijinind astfel valorile normale ale zahărului din sânge;

- menține sănătatea cavității orale;

- favorizează producția de spermă și blochează estrogenul, aspect care contribuie la obținerea unei sarcini;

- întărește sistemul imunitar și asigură o doză mare de energie pe parcursul zilei;

- previne instalarea afecțiunilor renale: resveratrolul încurajează producția de enzime benefice, scăzând astfel riscul de insuficiență renală și alte leziuni la nivelul rinichilor; 

- te ajută să slăbești: resveratrolul activează gena SIRT1, care inhibă stocarea grăsimii și accelerează metabolismul;

- reduce riscul de cancer și previne dezvoltarea tumorilor deja apărute în organism.

Așadar, resveratrolul din struguri pare să fie panaceul bolilor moderne. Înainte de a lua suplimente de acest gen, cere opinia medicului și asigură-te că acestea nu prezintă niciun pericol pentru starea ta de sănătate, mai ales dacă urmezi în paralel alte tratamente pentru diverse afecțiuni.

Articolul urmator
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Ce blestem te urmareste?
Incepe quiz
Ce blestem te urmareste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.