Artrita cronica juvenila - simptome, diagnostic, tratament

Artrita cronica juvenila - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Bolile de colagen sunt afectiuni autoimune, de cauza necunoscuta care afecteaza simultan mai multe organe si se pot manifesta inca din perioada copilariei.

Ce este artrita cronica juvenila?

Artrita cronica juvenila este o boala cronica a tesutului conjunctiv, afecteaza copiii inaintea varstei de 16 ani, cuprinde 4 sau mai multe articulatii si dureaza cel putin 3 luni.

Se manifesta prin simptome si semne articulare: tumefactia (marirea de volum) articulatiei, durere , limitarea miscarilor articulare precum si extra-articulare (febra,dureri abdominale, mialgii etc.).

Cauza
aparitiei artritei cronice juvenile nu este cunoscuta, insa s-a demonstrat ca sunt implicati o serie de factori genetici care ar contribui la dezvoltarea acesteia (factorul reumatoid, HLA B27).

In functie de manifestarile clinice, artrita cronica juvenila prezinta trei forme:

- forma sistemica, apare la copii cu varsta mai mica de 6 ani;

- forma pauci-articulara (manifestarile articulare sunt reduse si asimetrice);

- forma poliarticulara, apare mai frecvent la fete (cuprinde prima data articulatiile simetrice).

Semnele si simptomele artritei cronice juvenile

Artrita cronica juvenila - forma sistemica prezinta urmatoarele semne si simptome:

- febra, care este si simptomul dominant, este intermitenta, predominant nocturna si dureaza saptamani sau luni de zile; nu raspunde la tratament anti-termic obisnui,t insa cedeaza la administrarea de cortizon;
- rush cutanat, afecteaza intregul corp, cu exceptia fetei si a mucoaselor, avand aspectul unei boli contagioase, poate fi insotit de prurit;
- hepatosplenomegalie (marirea de volum a splinei si a ficatului);
- adenopatii (marirea de volum a ganglionilor) latero-cervicale sau inghinale;
- dureri abdominale;
- mialgii (dureri musculare).

 artrita cronica juvenila

Manifestarile articulare apar la aproximativ 6 luni dupa manifestarile extra-articulare (febra, rush, adenopatii, mialgii).

Forma pauciarticulara in care gradul afectarii articulatiilor este mai redus, predomina afectarea oculara (iridociclita), manifestata prin fotofobie, dureri oculare, scaderea acuitatii vizuale, sau afectarea articulatiilor vertebrale (spondilita) cu reducerea mobilitatii coloanei vertebrale.

Forma poliarticulara prezinta manifestarile articulare pe primul loc si se caracterizeaza prin tumefactie (marirea de volum) articulatiei, durere articulara predominant matinala si imposibilitatea de a efectua miscari din articulatia respectiva diminata.

Artrita apare la articulatii simetrice (genunchi, coate, articulatiile radiocarpiene, tibiotarsiene, articulatiile mici ale falangelor), dar niciodata la coloana toracica si lombara. Coloana cervicala poate fi afectata, simptomul dominant fiind redoarea cefei.

Diagnosticul de artrita cronica juvenila

Semnele si simptomele articulare (artrita cu durere, reodare, tumefactie) persistente o perioada mai mare de 3 luni, precum si manifestarile generale (febra, rush, hepatosplenomegalie) sunt cele care orienteaza diagnosticul  de artrita juvenila. Pentru sustinerea diagnosticului sunt necesare o serie de analize de laborator:

- examenul sangelui (hemoleucograma) evidentiaza anemie, uneori leucocitoza (cresterea numarului de globule albe);

- reactantii de faza acuta (PCR-proteina C reactiva, VSH, fibrinogen) sunt semnificativ crescuti ;

- teste serologice (sunt dozati factorul rheumatoid, anticorpianti-nucleari);

- biopsia sinoviala, examen care are ca rezultat demonstrarea prezentei inflamatiei nespecifice;

- examenul radiologic (releva prezenta tumefactiei tesuturilor moi periarticulare, osteoporoza juxta-articulara, neoformarea osoasa).

Evolutia artritei cronice juvenile

Afectiunea evolueaza ani la rand cu artrita minima, in pusee cu exacerbari si remisiuni. Prognosticul este bun, doua treimi dintre cei afectati intra in remisiune clinica de lunga durata, fara modificari reziduale ale articulatiilor, fara deformari si fara semne de boala la varsta adulta.

Specific acestei afectiuni este intarzierea in crestere, datorata inchiderii premature a cartilajelor de crestere la copii.

Tratamentul artritei cronice juvenile

Artrita juvenila este o afectiune cronica, care debuteaza la copil pana la varsta de 16 ani si care se manifesta in pusee pe intreg parcursul vietii.

Terapia acestei boli include, pe langa tratarea semnelor si simptomelor in pusee, intretinerea articulatiilor intre acestea si terapia psihologica adresata atat parintilor cat si copiilor afectati.

Medicamentele utilizate in tratarea artritei cronice juvenile includ: antiinflamatorii nesteroidine (Ibuprofen), antiinflamatorii steroidiene/corticoterapie, saruri de Aur, imunosupresoare, terapia biologica, toate administrate la indicatia medicului.

Intarirea si sustinerea articulatiilor intre pusee se realizeaza prin balneofizioterapie, masaj si fizioterapie.

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.