Sindromul Reiter - simptome, diagnostic, tratament

Sindromul Reiter - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

In urma cu cateva saptamani ai avut o infectie genitala? Sau diaree? Acum te dor articulatiile si ti s-au inrosit ochii? E posibil sa ai o boala inflamatorie reumatismala.


Ce este sindromul Reiter?


   Bolile inflamatorii reumatismale afecteaza de obicei organismele predispuse genetic si prezinta manifestari articulare (artrite)si extra-articulare (pleurezie , rush cutanat, miozita reumatoida, polineuropatie etc.).
    Artrita reactiva  sau sindromul Reiter este o afectiune reumatismala inflamatorie care apare la un organism cu susceptibilitate genetica ca raspuns la o agresiune infectioasa si se caracterizeaza prin triada artrita , uretrita si conjunctivita.

   Responsabili de agresiunea infectioasa sunt germeni cu habitat intestinal (Salmonella, Yersinia, Shigella) si cei cu habitat urogenital (Chlamydia Trachomatis si Ureaplasma Urealyticum).
   Artrita apare de obicei la un interval de 1-4 sptamani dupa un episod infectios din sfera genitala sau digestiva. Afecteaza barbatii si femeile in aceleasi proportii, in special la varsta tanara.

Semnele si simptomele sindromului Reiter

Sindromul Reiter debuteaza cu o infectie in sfera urogenitala(uretrita, prostatita, cervicita , vaginita) sau digestiva (diaree)si la maxim o luna de la acest episod infectios apar semnele si simptomele specifice artritei reactive:
- artralgii (dureri articulare), frecvent la articulatiile genunchiului;
- mialgii (dureri musculare);
- poliartrita asimetrica;
- entezita (inflamatia insertiilor osoase ale tendoanelor si ligamentelor) manifestata prin durere persistenta a calcaiului;
- tumefierea (umflarea) unui deget secundata teno-sinovitei cu aspectul de „deget in carnat";
- ulceratii bucale, eritem nodos;
- lombo-sacralgia joasa;
- uretrita, epididimita, cervicita, vaginita ;
- diaree recurenta; 

 - conjunctivita bilaterala, recurenta care se manifesta prin inrosirea mucoasei conjunctivale, fotofobie (sensibilitate crescuta la lumina), vedere incetosata, lacrimare, prurit conjunctival;
- uveita anterioara, unilaterala, cu risc de cronicizare. Simptomele uveitei anterioare includ: vedere neclara, sensibilitate la lumina, lacrimare excesiva, durere locala.


Diagnosticul de sindrom Reiter


   Semnele clinice si simptomele prezente, suparatoare de multe ori, determina persoana afectata sa mearga la medic. Artrita, insotita de artraglii frecvente ale articulatiei genunchiului, miozita, entezita, orienteaza  diagnosticul de boala inflamatorie reumatismala.
   Pentru confirmarea diagnosticului de sindrom Reiter sunt necesare o serie de examene paraclinice:
- prezenta sindromului inflamator in puseele de activitate - VSH marit, proteina C rectiva crescuta, leucocitoza (marirea numarului de globule albe);
- titruri crescute ale anticorpilor anti-factor declansator al episodului infectios;
- culturi pozitive din urina, sange, materii fecale;
- analiza lichidului sinovial (lichid clar, transparent ce umecteaza suprafele mobile ale articulatiilor);
-este necesar si un examen oftalmologic pentru confirmarea conjunctivitei sterile, uveitei;
- examenul radiologic al articulatiilor afectate (se constata prezenta osteoporozei, periostitei, entezitei, in functie de etap evolutiva a artritei reactive).

Evolutia sindromului Reiter


   Artrita reactiva are de obicei evolutie auto-limitanta: mai mult de 50% din cei afectati inregistreaza remisiuni in primii doi ani de la debut.

Intr-un procent mult mai scazut din cazuri boala evolueaza cu recurente intermitente.
Un procent sub 10% din cei afectati evoluaza progresiv catre artrita cronica cu durere si redoare articulara matinala, uneori anchiloza care necesita tratament adecvat.

Tratamentul sindromului Reiter

   Pentru tratarea sindromului Reiter este necesar tratament farmacologic si tratament non-farmacologic.
Tratamentul farmacologic cuprinde:
- antibiotice pentru tratarea infectiei declansatoare, pe o perioada de pana la 3 luni. Cele mai utilizate antibiotice sunt Ciprofloxacin,Tetraciclina, Doxiciclina;
- anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) de tipul Ibuproben, Nurofen pentru ameliorarea durerii articulare si reducerea inflamatiei;
- corticoterapia orala timp de 10-15 zile utila pentru diminuarea inflamatiei;
- medicatie remisiva pentru tratarea artritei: Sulfasalazina, Metotrexat, Azatioprina.

   Tratamentul non-farmacologic vizeaza mentinerea mobilitatii articulatiei atat in timpul puseului cat si in perioadele dintre acutizari. In timpul puseului artritei acute se impune repaus la pat, cu mentinerea articulatiei in pozitie functionala.
   In perioadele dintre pusee este indicata mentinerea mobilitatii articulare si fortei musculare prin efectuarea exercitiilor fizice cat mai frecvent.



 

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.