Rosul unghiilor poate preveni alergiile

Rosul unghiilor poate preveni alergiile

Redactor Alexa Galgau

De fiecare dată când sunt publicate rezultatele unui studiu în medicină, ne dăm seama că nu știm prea multe despre corpul nostru și că încă ne mai poate surprinde în nenumărate moduri. Mai avem de descoperit multe relații de tipul cauză-efect în corpul nostru, însă trăim, din fericire, în vremuri în care tehnologia ne permite să ne înțelegem tot mai mult trupurile.

Un studiu recent a arătat că există o legătură între rosul unghiilor și alergii, la care probabil nu ne-am fi gândit niciodată! Iată care sunt rezultatele uimitoare ale unei cercetări realizate de curând!

Rosul unghiilor și alergiile

Mulți părinți sunt disperați din cauza faptului că micuții lor au obiceiul de a-și suge degetul sau de a-și roade unghiile, dar se pare că nu ar trebui să fie atât de alarmați.

Un studiu publicat în jurnalul American Academy of Pediatrics a arătat că rosul unghiilor este asociat cu o scădere a numărului de cazuri de alergii. Au fost observați mai mult de 1000 de participanți din copilărie până la maturitate, iar pentru jumătate dintre ei, părinții au raportat că obișnuiau să își sugă degetul sau să își roadă unghiile la vârste mai mari decât în mod normal: 5, 7, 9 și 11 ani.

La vârsta de 13 ani, 38% dintre copiii care aveau aceste obiceiuri erau alergici, spre deosebire de cei 49% care nu își rodeau unghiile și aveau alergii. Apoi, studiul a urmărit participanții până mai târziu în viață, iar rezultatele au fost similare până la vârsta de 32 de ani.

Încă nu există o explicație exactă pentru ciudata legătură dintre rosul unghiilor și scăderea numărului sau intensității alergiilor. Oamenii de știintă susțin că ar putea fi vorba despre faptul că respectivii copii introduc în organism diverse bacterii încă de la vârste fragede, iar sistemul imunitar devine mai rezistent sau, cel puțin, „învață” să nu mai reacționeze la fel de puternic la alergeni. 

Chit că este adevărată această teorie, nu este recomandat ca micuții să fie încurajați să își sugă degetul sau să își roadă unghiile, pentru că există multe efecte secundare nedorite.

Pericole ale rosului unghiilor

Copilul are un organism care încă nu se poate lupta cu toate bacteriile care pot fi luate din mediul înconjurător pe mâini. Există mai multe pericole ale rosului unghiilor pe care trebuie să le știi:

  • unghiile sunt un mediu foarte bun pentru bacterii, pentru că mâinile noastre ating foarte multe obiecte infectate. De exemplu, pe unghii poți găsi chiar și E.coli sau Salmonella. Unghiile sunt de două ori mai murdare decât degetele, pentru că se adună sub ele multă mizerie care este greu de curățat complet. Chiar dacă rosul unghiilor ar putea întări sistemul imunitar al celor mici, riscul de a contacta și ingera bacterii puternice este prea mare.

  • copiii care își rod unghiile se expun la infecții ale acestora, care sunt foarte dureroase și se pot agrava ușor, având în vedere cât de expusă este mâna la tot felul de bacterii. Uneori, infecțiile la nivelul unghiilor necesită operații.

  • o problemă foarte serioasă în cazul copiilor este faptul că rosul unghiilor poate să intervină în procesul de creștere normală a dinților. Dinții pot ajunge să aibă o formă sau o poziție anormală. În plus, dacă rosul unghiilor continuă și după adolescență, dinții se pot degrada cu ușurință.

  • rosul unghiilor poate să conducă la instalarea infecțiilor la nivelul gurii, precum stomatita. Aceasta se întâmplă tot din cauza faptului că unghiile sunt foarte murdare și, prin intermediul lor, ajung în gură foarte multe bacterii, care pot infecta mici leziuni sau răni, ducând la ulcerații mult mai dureroase.

Nu este ușor să îti obișnuiești copilul să nu își mai roadă unghiile. De fapt, dacă și tu ai acest obicei, știi deja cât de greu este să te abții. Există câteva soluții simple și eficiente pentru unghii roase, precum praful de boia pe degete, bandajele sau datul degetelor cu usturoi sau oțet.

Chiar dacă rosul unghiilor a fost asociat cu mai puține alergii, adevărul este că pericolele la care ne expune sunt mult prea mari ca să fie considerat un obicei bun.

Iată șapte lucruri pe care le dezvăluie aspectul unghiilor despre sănătatea ta!

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce te poate omori?
Incepe quiz
Ce te poate omori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.