Șase boli provocate de nervi și supărare

Șase boli provocate de nervi și supărare

Viorica Ghinea, redactor

Stresul, supărarea și grijile constante au un impact mare asupra corpului. Toate emoțiile negative cu care te confrunți pe parcursul zilei se răsfrâng asupra organismului tău și îți pot afecta starea de sănătate mai mult decât crezi.

Citește ce afecțiuni poți să dezvolți din cauza nervilor și supărării!

femeie stresată

Ce probleme de sănătate sunt cauzate de supărare?

Boli de inimă

Sănătatea inimii tale este pusă în pericol de fiecare dată când te enervezi. Emoțiile negative afectează atât funcțiile inimii, cât și activitatea vaselor de sânge. Dr. Aiken consideră că și reprimarea furiei este o cauză pentru afecțiunile cardiovasculare.

Atac cerebral

Stresul crește de trei ori riscul de a face un atac cerebral, iar specialiștii îl consideră factor principal al declașării acestei afecțiuni. Neurologii ne avertizează că, pe măsură ce ne enervăm mai des, cu atât suntem mai predispuși la un atac cerebral.

Ulcer

Grijile pe care le purtăm zilnic pe umeri ne conduc încet, dar sigur spre afecțiuni gastrice. Printre acestea se numără ulcerul, care este mai întâlnit la bărbați decât la femei. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani sunt mai predispuse la această afecțiune.

Anxietate

Un studiu publicat în 2012 în revista Cognitive Behavior Therapy arată că furia accentuează simptomele anxietății. Oamenii care suferă de această afecțiune ajung să se îngrijoreze excesiv și incontrolabil în privința anumitor evenimente din viața lor.

Depresie

Supărarea este în strânsă legătură cu depresia, iar acest fapt s-a regăsit în concluziile mai multor studii de specialitate. Psihicul celor afectați acționează întocmai ca un burete atunci când vine vorba de evenimente negative. Aceștia nu se mai pot bucura de lucrurile frumoase, ci se concentrează doar asupra celor urâte și stresante.

Afecțiuni la nivelul plămânilor

Stresul cronic afectează și sănătatea plămânilor, spun studiile. Un grup de cercetători de la Universitatea Harvard a studiat comportamentul a 670 de bărbați timp de opt ani. Aceștia s-au concentrat asupra gradului de stres din viața lor și la modul în care au fost afectate funcțiile plămânilor în perioada respectivă. Cei mai stresați bărbați din grup au înregistrat probleme la nivelul plămânilor. Mulți dintre aceștia s-au plâns de afecțiuni respiratorii în perioada respectivă. Concluzia a fost că stresul conduce către inflamații la nivelul căilor respiratorii.

Supărarea și furia afectează și sistemul imunitar, astfel că riscul de a te îmbolnăvi mai des este în creștere. Într-un studiu realizat la Universitatea Harvard, specialiștii au descoperit că oamenii mai calmi sunt mai sănătoși. De asemenea, stresul are o influență majoră și asupra duratei de viață, scurtând-o în mod îngrijorător. O cercetare realizată de specialiștii de la Universitatea din Michigan a scos la iveală că acele cupluri care nu își exprimă frustrările au o viață mai scurtă decât cele care vorbesc periodic despre ceea ce le nemulțumește.

Cum poți să te calmezi când ești furioasă

Nu este ușor să ții sub control stresul și supărarea, dar trebuie să încerci în fiecare zi să privești viața altfel. Totul stă în atitudinea pe care o ai, astfel că trebuie să înveți treptat, pas cu pas, cum să alungi emoțiile negative din sufletul tău.

femeie calma

De fiecare dată când simți că stresul pune stăpânire pe tine, gândește-te la următoarele lucruri:

- „Nu rezolv nimic dacă arunc vina pe cei din jur, chiar dacă ei sunt responsabili câteodată de problemă. Trebuie să privesc situația din alt unghi.”

- „Cât de mult va mai conta peste cinci ani ceea ce mă supără acum?”

- „Dacă voi mai fi și mâine supărată, voi încerca să găsesc o soluție. Până atunci voi încerca să mă calmez și să mă bucur de ceea ce am.”

- „Dacă mă înfurii, nu arăt că îmi pasă mai mult.”

Urmărește videoclipul de mai jos și pune în practică tehnicile de gestionare a furiei pe care le prezintă. La finalul ședințelor te vei simți mai calmă, mai liniștită și mai optimistă.

Pune mai mult accent pe emoțiile pozitive și mai puțin pe cele negative și vei reuși să îți protejezi corpul de boli. Nu lăsa stresul să îți invadeze viața, ci învață să îți controlezi reacțiile pe care le ai la ceea ce se întâmplă în jurul tău!

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ce trasatura de caracter te domina cand esti nervoasa?
Incepe quiz
Ce trasatura de caracter te domina cand esti nervoasa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.