Sensibilitate la gluten, alergie la grâu și intoleranță la gluten: cum să faci diferența între aceste trei boli

Sensibilitate la gluten, alergie la grâu și intoleranță la gluten: cum să faci diferența între aceste trei boli

Redactor Alexa Galgau

Faptul că apar tot mai multe produse fără gluten pe piață este una dintre consecințele creșterii numărului de cazuri de intoleranță la gluten, cea mai cunoscută formă de respingere a acestei proteine de către organism. Totuși această boală este adesea confundată cu sensibilitatea la gluten non-celiacă și cu alergia la grâu, boli care dau simptome similare, dar care au implicații diferite pentru sănătate. 

Află ce este sensibilitatea la gluten și cum o poți diferenția de intoleranța la gluten și de alergia la grâu, două afecțiuni care pot fi foarte periculoase!

Sensibilitatea la gluten, boala celiacă și alergia la grâu

Multe persoane au probleme digestive cauzate de consumul de gluten sau de grâu. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. Grâul se găsește în foarte multe alimente, precum pâine, cereale sau paste, dar și în supe, salate și dressinguri. Orzul este des întâlnit în bere și în alimente care conțin malț, iar secara este cel mai adesea întâlnită în pâine, bere de secară și în anumite cereale. După cum vezi, există o mulțime de alimente de care ar trebui să se ferească persoanele care nu digeră bine glutenul.

Înainte de a pune un diagnostic definitiv, medicul trebuie să afle dacă în spatele simptomelor se află intoleranța la gluten, sensibilitatea non-celiacă la gluten sau alergia la grâu. Sensibilitatea la gluten poate fi diagnosticată numai după ce sunt excluse celelalte două afecțiuni, care pot pune viața în pericol. 

Alergia la grâu

Grâul este ocupă locul opt în topul alimentelor care produc cel mai des alergii. Alergia la grâu este un răspuns al sistemului imunitar la orice proteină care se găsește în această cereală, inclusiv la gluten, dar nu limitat la acesta. Această formă de alergie se manifestă cel mai adesea în cazul copiilor și vestea bună este că trece de la sine, în timp: circa 65% dintre copii scapă de alergia la grâu până împlinesc 12 ani. 

Simptomele alergiei la grâu includ:

  • greață și vărsături;
  • diaree;
  • iritații la nivelul gurii și gâtului;
  • urticarie;
  • congestie nazală;
  • iritații oculare;
  • dificultăți respiratorii.

Simptomele alergiei la grâu încep adesea la doar câteva minute de când este consumat un aliment care conține grâu și pot varia ca intensitate, de la foarte ușoare până la foarte grave, având chiar potențial fatal. O persoană care este alergică la grâu poate sau nu să fie alergică și la alte cereale, precum secara sau orzul. 

Boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar reacționează anormal la gluten. Consumul de gluten în cazul celor care au această boală rezultă în distrugerea formațiunilor din intestin care sunt responsabile cu absorbția nutrienților. Fără acestea, organismul nu mai este hrănit corespunzător și, din acest motiv, boala celiacă poate să conducă la malnutriție și trebuie neapărat ținută sub control. 

Adulții și copiii au adesea simptome diferite ale intoleranței la gluten. Copiii au cel mai adesea simptome ce țin de sistemul digestiv:

  • balonare și acumulare de gaze;
  • diaree cronică;
  • constipație;
  • dureri de stomac;
  • scaun deschis la culoare;
  • greață și vărsături. 

Dacă în timpul copilăriei este afectată capacitatea intestinului de a absorbi nutrienții, în timp pot apărea alte probleme, cum ar fi:

  • pubertate întârziată;
  • înălțime mică;
  • dispoziție foarte iritabilă;
  • greutate anormală;
  • defecte dentare. 

Și adulții prezintă simptome digestive, precum și multe alte manifestări care nu țin de tractul digestiv:

  • oboseală;
  • anemie;
  • depresie și anxietate;
  • osteoporoză;
  • dureri articulare;
  • dureri de cap;
  • afte la nivelul gurii;
  • infertilitate;
  • ciclu menstrual neregulat;
  • senzația de furnicături în mâini și picioare.

Sensibilitatea non-celiacă la gluten

Există tot mai multe studii care atestă o sensibilitate la gluten a celor care nu suferă de boala celiacă sau de alergie la grâu, iar cercetătorii încearcă să identifice cauza acestei afecțiuni. Singurul lucru care se cunoaște este că există o legătură între sensibilitatea la gluten și bolile autoimune. Din păcate, nu există un test care să descopere exact această afecțiune, ci ea este diagnosticată atunci când pacienții au simptome după ce consumă alimente cu gluten. Aceste simptome includ:

  • oboseală mentală pronunțată;
  • balonare;
  • dureri abdominale;
  • dureri de cap.

Pentru a detecta această problemă, după ce ai exclus celelalte două afecțiuni periculoase, va trebui să ții un jurnal alimentar, pentru a verifica dacă glutenul este într-adevăr cel vinovat. Dacă se dovedește a fi problematic pentru tine, va trebui să urmezi o dietă fără gluten. 

Chiar dacă suspectezi că suferi de sensibilitate la gluten, boală celiacă sau de alergie la grâu, niciodată nu trebuie să îți pui singură un diagnostic, ci trebuie să mergi la medicul alergolog sau gastroenterolog. Boala celiacă și alergia la grâu sunt cu adevărat periculoase, așa că nu trebuie să îți asumi niciun risc!

Descoperă cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre pâinea fără gluten!

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Ar trebui să îți faci breton?
Incepe quiz
Ar trebui să îți faci breton?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.