Somn agitat: cele 5 posibile cauze

Somn agitat: cele 5 posibile cauze

Redactor Alexa Galgau

Daca nu reusesti deloc sa dormi, imediat iti pui intrebari si te gandesti ca este vorba despre ceva serios. Poti spune acelasi lucru si despre un somn agitat? Oricat de prost ne-am odihni, atata timp cat reusim sa adormim macar putin, ni se pare ca nu avem de-a face cu o tulburare de somn. Din pacate, nu toate afectiunile care iti strica odihna au ca simptom principal imposibilitatea de a adormi. 

Iata cele 5 cauze posibile si foarte periculoase ale unui somn agitat!

5 afectiuni care provoaca un somn agitat

1. Insomnia

Insomnia este una dintre cele mai comune cauze ale somnului agitat, fiind in directa legatura cu stresul, care afecteaza cea mai mare parte a populatiei. Anumite medicamente, anxietatea, depresia, alcoolul si alte substante intoxicante sunt de asemenea printre cauzele acestei tulburari de somn periculoase, care poate conduce la probleme grave de sanatate. Contrar conceptiei populare, insomnia nu inseamna doar sa nu reusesti sa adormi si sa te uiti la pereti toata noaptea.  O alta manifestare la fel de comuna a acestei afectiuni este trezitul des si intrarea intr-un fel de atipeala in locul unui somn adanc. Dimineata te simti ca si cum nu ai fi dormit deloc.

Insomnia este o boala cronica, nu una acuta, iar diagnosticul se pune dupa cel putin 3 luni in care sunt prezente simptomele. Daca ai o saptamana mai stresanta si nu reusesti sa dormi bine nu inseamna ca ai insomnie, inseamna doar ca trebuie sa aplici niste tehnici de relaxare si, eventual, sa iti schimbi putin stilul de viata. Tratamentul va fi stabilit dupa o serie de analize si consta in terapie cognitiv-comportamentala si in medicatie, in cazurile grave, care afecteaza complet calitatea vietii pacientului. 

2. Apneea

Apneea este o afectiune care iti da senzatia de sufocare in timp ce dormi si iti intrerupe odihna. Ea consta in blocarea partiala sau totala a gatului, impiedicand astfel respiratia corecta. Culmea este ca oamenii care sufera de aceasta afectiune nici nu devin constienti de ea pana cand nu li se atrage atentia ca sforaie foarte zgomotos sau ca se trezesc noaptea pentru ca nu pot respira, pentru ca mai apoi sa adoarma imediat. Aproximativ 1 din 5 adulti sufera de o forma mai mult sau mai putin severa de apnee, iar multi dintre ei probabil ca nu afla prea repede de ce sunt atat de obositi.

Apneea cauzeaza somnolenta profunda in timpul zilei, dureri de cap matinale si o stare generala foarte proasta. Tratamentul pentru apnee consta in folosirea unui aparat care, printr-un curent continuu de aer, mentine deschise caile respiratorii ale pacientului. 

3. Teroarea nocturna

Una dintre cauzele cele mai infricosatoare ale unui somn agitat este teroarea noctura, care poate fi cauzata de oboseala cronica, afectiuni mentale, anumite medicamente sau de traume din trecut (in cazurile de stres post-traumatic). Bolnavii sunt cuprinsi de o senzatie foarte puternica de teama si au senzatia unei amenintari cumplite in timp ce dorm. Manifestarile sunt violente, in general fiind vorba despre urlete si lovituri scurte din maini si din picioare. Pentru ca nu sunt constienti decat pe jumatate cand se instaleaza teroarea nocturna, pacientii nu pot fi calmati cu usurinta nici macar atunci cand se trezesc complet. 

Teroarea nocturna este diferita de cosmar, pentru ca acesta din urma implica o poveste care te marcheaza emotional, in vreme ce afectiunea in discutie iti genereaza pur si simplu niste sentimente cumplite. Adesea, aceasta problema se poate rezolva prin imbunatatirea mediului in care bolnavul doarme, dar, in cazuri extreme, se pot prescrie medicamente. 

4. Narcolepsia

Narcolepsia este o boala destul de grava, care poate fi confundata usor cu insomnia. Ea este cauzata de o dereglare a partii din creier care controleaza faza REM (rapid eye movement) a somnului. Narcolepticii nu reusesc sa aiba un orar de somn normal, iar din aceasta cauza, sunt predispusi la a adormi in cele mai nepotrivite situatii. De cele mai multe ori, nu este vorba despre un somn profund, ci despre o stare de semi-adormire de care nici nu sunt constienti. Pacientii care sufera de narcolepsie nu pot avea o viata normala fara tratament si, in cazuri nefericite, pot suferi si de cataplexie, o afectiune care provoaca episoade de lesin in momentul cand apar reactii emotionale puternice la o anumita situatie. Tratamentul pentru narcolepsie este medicamentos, avand in vedere gravitatea afectiunii. Din fericire, sunt putine cazuri in comparatie cu alte tulburari de somn: doar 1 din 2000 de persoane are aceasta boala. 

5. Bruxismul

Atunci cand esti stresata si simti mereu anxietate, strangi din dinti. Si se pare ca o faci si noaptea, in mod inconstient. Desigur, in conditiile in care scrasnesti din dinti, nici tu, nici partenerul tau nu puteti dormi cum trebuie. Dimineata te trezesti cu dureri de cap si de maxilar. Tratamentul pentru aceasta afectiune care sta la baza unui somn agitat si a unei danturi distruse este foarte simplu: un "scut" care se pune pe dinti si poate fi obtinut de la medicul dentist. 

Nu este de glumit atunci cand ai un somn agitat, pentru ca, desi poate nu simti imediat efectele lipsei de odihna corespunzatoare, pe termen lung oboseala iti distruge organismul si de cele mai multe ori primul care se imbolnaveste este sistemul cardiovascular. 

Articolul urmator
De ce ard tălpile: cauze și remedii
De ce ard tălpile: cauze și remedii
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.