Studiu: Consumul de alcool crește riscul îmbolnăvirii de cancer bucal

Studiu: Consumul de alcool crește riscul îmbolnăvirii de cancer bucal

Redactor Alexa Galgau

Cancerul este în continuare o boală care terorizează omenirea și, din păcate, încă nu avem un tratament care să ne scape și să ne protejeze pentru totdeauna de această maladie. În schimb, putem să prevenim instalarea cancerului printr-un stil de viață sănătos, adică o alimentație corectă, eliminarea sedentarismului și renunțarea la vicii și obiceiuri care ne fac rău. După cum știi, consumul de alcool și fumatul cresc simțitor riscul de a face cancer, în special cancer bucal.

Află care este legătura între alcool și acest tip de cancer și cât să bei pentru a nu te expune riscului!

 

Legătura dintre cancer bucal și alcool

Cancerul bucal sau oral este cel care se dezvoltă la nivelul gurii, gingiilor, buzelor sau limbii. În cazuri mai rare, tumorile pot apărea pe amigdale, pe corzile vocale sau pe glandele salivare.

Cancerul bucal nu este întotdeauna ușor de identificat, mai ales în fazele incipiente. Localizarea lui este foarte importantă, pentru că este mai ușor să descoperi o formațiune ciudată pe limbă decât pe gingii sau, cu atât mai mult, pe glandele salivare ori amigdale. De obicei, cancerul oral vine cu un oarecare disconfort, dar poate fi ușor confundat cu alte afecțiuni comune ale gurii. Cel mai adesea se manifestă prin apariția unor ulcerații mai mult sau mai puțin dureroase, prin zone roșii sau albe pe limbă (care sunt totodată simptome pentru candidoza bucală, de exemplu) ori prin umflături care persistă o perioadă îndelungată. 

Vestea bună este că acest tip de cancer este destul de rar întâlnit, în doar 2% din cazuri fiind vorba despre cancer bucal. Vestea proastă este că numărul cazurilor a început să crească, pentru că tot mai mulți oameni au vicii precum fumatul sau băutul. Cele mai multe cazuri de cancer bucal apar la indivizii cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani. În aceste cazuri, alcoolul si tutunul sunt principalele cauze ale apariției acestei maladii. Cancerul bucal poate afecta și tineri adulți, iar în acest caz este cel mai probabil vorba despre infectarea orală cu virusul HPV, cel care cauzează negi genitali.

Alcoolul, un pericol pentru sănătatea noastră

Știai deja că alcoolul face rău la ficat și stomac, fiind o adevărată otravă pentru organismul nostru. Însă studiile din ultimii ani arată o legătură strânsă între consumul de alcool si diferite tipuri de cancer. Consumul excesiv de alcool crește substanțial riscul de a face cancer bucal, dar pericolul este și mai mare atunci când persoana care bea este și fumătoare, pentru că aceste două vicii, combinate, distrug efectiv țesuturile sănătoase ale gurii.

Cercetătorii de la diferite instituții din lume au descoperit de ce alcoolul conduce la cancer bucal și alte tipuri de cancer:

- metabolizarea etanolului din alcool în acetaldehidă, o substanță toxică și cancerigenă, care afectează atât ADN-ul, cât și proteinele din corp;

- generarea speciilor de oxigen reactive (substanțe chimice care conțin oxigen), care afectează ADN-ul, proteinele și lipidele printr-un proces numit „oxidare”;

- blocarea capacității corpului de a asimila nutrienți care, de fapt, se luptă cu cancerul, precum vitaminele A, B, C, D și E, carotenoizi etc.;

- creșterea nivelului de estrogen din corp, asociat cu instalarea cancerului bucal.

Studiile arată că riscul de a face cancer bucal se dublează dacă persoana în cauză consumă alcool si fumează în același timp, aceasta fiind epusă totodată și la cancerul în gât, care este chiar mai frecvent decât cel oral. Totodată, este bine de știut că și genele individului joacă un rol important în acest sens, în special când este vorba de metabolizarea alcoolului. Există persoane purtătoare a unei gene care grăbește conversia alcoolului în acetaldehidă, iar aceasta ajunge să se acumuleze în corp. Acești oameni sunt mult mai expuși la riscul de a face cancer în urma consumului de alcool.

Așadar, având în vedere riscul crescut de a face cancer dacă bei alcool, trebuie să știi și care este cantitatea de alcool pe care o poți consuma astfel încât să fii ferit de această problemă de sănătate. Bărbații nu trebuie să consume mai mult de 21 de băuturi (o băutură este, de pildă, un pahar cu vin sau o bere de 300 ml) într-o săptămână și nu mai mult de 3 pe zi. Femeile, în schimb, au o toleranță scăzută la alcool și nu trebuie să depășească 2 băuturi pe zi sau 14 pe săptămână. Un pahar cu vin pe zi este inofensiv, ba chiar este considerat sănătos, însă este recomandat să ai cel puțin 3 zile pe săptămână în care să nu bei deloc alcool, pentru a proteja ficatul.

Cancerul bucal poate fi prevenit dacă te ții departe de alcool și tutun, aceste două „otrăvuri” fiind principalele cauze de deces la nivel mondial.

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Ce alcool ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce alcool ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.