Suferi de migrene îngrozitoare? Iată care sunt cele două alimente la care trebuie să renunţi!

Suferi de migrene îngrozitoare? Iată care sunt cele două alimente la care trebuie să renunţi!

Eugenia Dinescu, redactor

Puţine afecţiuni pot fi mai supărătoare decât o migrenă. Spre deosbire de o durere obişnuită de cap, migrenele pot fi însoţite de stări de ameţeală sau vomă şi o sensibilitate exacerbată  la zgomot şi lumină, care pot continua chiar şi zile la rând. Andrea Henson, o femeie de 46 de ani originară din Marea Britanie, s-a confruntat 25 de ani cu migrene cronice înainte de a descoperi cauza surprinzătoare care i le declanşa: intoleranţa la porumb şi laptele de vacă.

Andrea, mamă a doi copii, a suferit o serie de intervenţii dureroase pentru stabilirea cauzei migrenelor, inclusiv o tomografie şi o puncţie lombară.  „Episoadele mele au fost întotdeauna neprevăzute. Fie începeau rapid, afectându-mi vederea, fie se declanşau mai încet, persistând între una şi trei zile”, a mărturisit Andrea Henson într-un interviu acordat DailyMail.

Pentru a suprima durerea care o împiedica să îşi desfăşoare activitatea, femeii i-a fost prescris un tratament medicamentos, nelipsit însă de efecte secundare, precum somnolenţa şi starea greaţă: „Tabletele erau foarte puternice, aşa că puteam lua doar o doză limitată – cam patru tablete pe lună”, spune ea. „A fost un lucru foarte dificil, pentru că migrenele erau constante; deşi aveam nevoie de un remediu, am fost nevoită să încerc să rezerv medicaţia pentru momentele în care chiar aveam nevoie sau să risc să nu mai am nicio opţiune mai târziu”, mai spune femeia, managerul unei companii de catering din Marea Britanie.



Jobul în industria alimentară şi cerinţele clienţilor sensibili la anumiţi factori alergeni i-au stârnit interesul pentru testul York, investigaţia medicală care poate depista diferitele tipuri de intoleranţă alimentară. „Testul York mi-a fost recomandat de un prieten care a fost diagnosticat cu intoleranţă severă la gluten. Am considerat că este oportunitatea ideală de a afla mai multe despre diferitele sensibilităţi alimentare, atât pentru afacerea mea, cât şi pentru cei apropiaţi”, spune Andrea. În acel moment, ea nu ştia că o intoleranţă alimentară ar putea fi factorul responsabil pentru declanşarea migrenelor.



După eliminarea alimentelor pe care testul York a confirmat că provoacă eliberarea anticorpilor imunoglobulină IG (produşi de organism în cazul în care există o intoleranţă) şi reintroducerea lor treptată în dietă, după 12 săptămâni, Andrea s-a putut convinge de rezultate. „De când am început noul regim alimentar, am redus frecvenţa migrenelor de la un episod în fiecare săptămână la doar trei în total – aproape au dispărut complet după şase săptămâni. Am fost uimită”, a mărturist ea.

Care este legătura dintre migrene şi intoleranţă alimentară?

Deşi sunt frecvent confundate cu alergiile (un răspuns autoimun al organismului), intoleranţele alimentare sunt provocate de incapacitatea sistemului digestiv de a descompune anumiţi compuşi alimentari în forme mai simple. Conform datelor OMS, jumătate din populaţia globului se confruntă cu anumite forme de intoleranţă alimentară. Cele mai comune forme de intoleranţă alimentară, conform aceleiaşi surse, includ, în ordine, laptele de vacă, drojdia, albuşul, gălbenuşul, grâul, glutenul, porumbul, nucile caju, fructele de mare, merișoarele şi usturoiul.

Însă legătura dintre alimentaţie şi durerile de cap nu este cu totul nouă. Încă se mai păstrează concepţia conform căreia anumite  alimente, precum vinul roşu, lactatele, citricele sau ciocolata, pot declanşa dureri de cap sau migrene, deşi studiile nu au confirmat acest lucru cu certitudine. Însă eliminarea unei grupe întregi de alimente poate crea alte dezechilibre în organism şi se poate dovedi ineficientă, pentru că specialiştii privesc declanşarea migrenelor drept un cumul de factori. Astfel, evitarea unei anumite grupe întregi de alimente poate fi una dintre măsurile necesare pentru a stopa o migrenă, însă nu ar trebui privită că un remediu universal. În România, testul York poate fi efectuat în clinicile de specialitate, cu preţuri cuprinse între 1 450 și 3 600 de lei.

Dacă şi tu te confrunţi cu problema migrenelor cronice, nu exclude posibilitatea testului York pentru a determina dacă intoleranţa alimentară reprezintă unul dintre factorii care contribuie la declanşarea  migrenelor. De asemenea, cele mai noi terapii includ migrenele cronice în spectrul bolilor neuroinflamatorii, iar tratamentul cu injecţii cu acid hialuronic la nivelul capului este una dintre metodele aflate încă în etapa de testare, dar care oferă speranţă celor care suferă de migrene în mod constant.

Surse foto: dailymail.co.uk

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.