4 complicaţii cauzate de diabet la nivelul picioarelor

4 complicaţii cauzate de diabet la nivelul picioarelor

Eugenia Dinescu, redactor

Picioarele suportă întreaga greutate corporală şi abundă în terminaţii nervoase, iar ele necesită o atenţie aparte în cazul diabeticilor. Pentru persoanele afectate de diabet, nivelul ridicat de glucoză în sânge poate duce la dezvoltarea problemelor cutanate şi la afecţiuni ale sistemului circulator periferic, ce pot aduce o serie de complicaţii grave. Întregul spectru de probleme (infecţii, ulceraţii profunde, neuropatii) care pot afecta picioarele persoanelor cu diabet poartă un nume specific în lexiconul medical: „piciorul diabetic”.

Iată care sunt cele mai frecvente complicaţii cauzate de diabetul zaharat la nivelul picioarelor şi descoperă ce nu ar trebui să lipsească din schema zilnică de îngrijire!

Neuropatia diabetică

Senzaţia de furnicături, amorţeală (parestezia), durerea, tulburările de coordonare și senzaţia de arsură reprezintă primele semnale de alarmă care ar putea indica dezvoltarea unei neuropatii a nivelul mâinilor sau picioarelor. Neuropatiile (afecţiunile nervilor) se localizează, cel mai adesea, în regiunea extremităţilor, fiind cauzate de afectarea vaselor de sânge care hrănesc nervii periferici, sub influenţa hiperglicemiei. Sensibilitatea diminuată la nivelul extremităţilor poate reduce drastic capacitatea membrelor de a funcţiona şi reprezintă un motiv de disconfort în sine, însă aceasta nu este singura neplăcere pe care o provoacă. Odată ce senzaţiile sunt diminuate, diabeticii sunt expuşi unui risc mai mare de tăieturi, accidentări şi ulceraţii.

Tratamentul medicamentos  poate ţine sub control evoluţia neuropatiilor, însă efectul lor va fi diminuat în absenţa unei monitorizări atente a zahărului din sânge. Aşadar, menţinerea unui nivel optim al glicemiei prin alimentaţie este prima măsură pentru a evita complicaţiile provocate de neuroptiile diabetice. Netratate, neuropatiile pot duce la gangrenă, una dintre complicaţiile severe ce poate necesita amputarea membrului afectat.

Infecţii ale pielii

Pielea uscată, crăpată, mai caldă, dezvoltarea calusurilor în punctele de presiune şi subţierea unghiilor sunt câteva dintre modificările pe care un diabetic le poate observa la nivelul pielii de pe picioare. Hiperglicemia determină toate aceste schimbări ale tegumentului, atât prin afectarea circulaţiei periferice, cât şi a capacităţii sistemului imunitar de a lupta împotriva bacteriilor. Pe lângă controlul atent al alimentaţiei, cea mai bună strategie pentru prevenirea acestor complicaţii  o reprezintă igiena riguroasă. Pentru îngrijirea zilnică a picioarelor, produsele obişnuite de igienă se pot dovedi insuficiente, fiind necesar un produs cu o formulă adaptată nevoilor specifice ale persoanelor afectate de diabet. 

Spuma pentru picioare Diaclin este un produs care previne şi tratează eficient problemele piciorului, precum pielea uscată, mâncărimile şi calusul crăpat. Prin utilizarea sa frecventă, spuma Diaclin contribuie la prevenirea infecţiei prin corectarea microflorei perturbate, restabilind nivelul optim de hidratare şi îmbunătăţind funcţia de barieră a pielii.
Diaclin - spumă pentru picioare,
magazinvavianpharma.ro, 51.29 de lei

Ulceraţii

Din cauza circulaţiei periferice afectate de nivelul ridicat de zahăr în sânge, plăgile pot necesita un timp mai lung de vindecare în cazul diabeticilor. Acestea pot evolua în ulceraţii profunde şi sunt expuse unui risc mai mare de infecţie, însă o serie de măsuri simple pot preveni aceste neplăceri. Inspecţia zilnică a pielii picioarelor, atât pe talpă, călcâi şi în zona dintre degete, este esenţială în cazul diabeticilor. În cazul în care sensibilitatea a fost deja afectată de neuropatii, leziunile pot trece neobservate, ceea ce impune un plus de atenţie rănilor la nivelul extremităţilor.

Piciorul Charcot

Netratată, neuropatia periferică poate duce la artropatia Charcot (piciorul Charcot), o boală neurologică degenerativă, care provoacă distrugerea progresivă a oaselor, articulaţiilor şi ţesuturilor moi de la nivelul piciorului. Boala debutează cu inflamarea zonei, un stadiu în care poate fi uşor confundată cu o infecţie. Dacă diminuarea capacităţii de a simţi durerea determină pacientul să continue să folosească membrul afectat, proces care împiedică vindecarea leziunilor oaselor în poziţie normală, se va produce deformarea ireversibilă a piciorului. Persoanele supraponderale sau obeze sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta piciorul Charcot, din cauza presiunii mai mari care se exercită la nivelul oaselor şi articulaţiilor.

Menţinerea unui nivel optim al glicemiei, prin schema de tratament prescrisă de medicul diabetolog şi alimentaţie, şi păstrarea unei igiene corespunzătoare sunt două măsuri esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor legate de piciorul diabetic. Pentru mai multe soluţii de îngrijire pentru diabetici, descoperă gama completă de produse Diaclin, disponibilă prin VavianPharma.ro!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.