Cum previi diabetul? Cinci obiceiuri care îl țin departe

Cum previi diabetul? Cinci obiceiuri care îl țin departe

Redactor Alexa Galgau

Circa 25% dintre americani și 4% dintre români au prediabet, o condiție în care nivelul ridicat al glicemiei poate conduce la instalarea diabetului în circa 10 ani. Ceea ce este mai rău este că, dintre cei care știu deja că prezintă acest risc, foarte puțini își iau măsurile necesare ca să prevină instalarea bolii, probabil din cauză că nu conștientizează cu adevărat pericolul la care se expun.

Decât să fii nevoită să îți monitorizezi toată viața glicemia și să iei medicamente, mai bine iei câteva măsuri destul de simple prin care să îți schimbi stilul de viață. Iată cum să previi diabetul!

Cum să previi diabetul

Este de la sine înțeles că primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când prezinți risc crescut de a face diabet este să renunți pe cât posibil la zahăr si la deserturi, acestea fiind adevărate otrăvuri pentru organism. Însă ce alte măsuri mai poți lua pentru a preveni diabetul? Iată câteva idei simple în acest sens!

1. Dă jos câteva kilograme

Pentru a preveni diabetul, nici măcar nu este nevoie să slăbești foarte mult. Chiar și persoanele obeze care au dat jos doar 5% din greutate corporală și-au micșorat riscul de a face diabet cu 70%. Nici măcar nu este nevoie să slăbești prin efort fizic, ci poți să o faci și prin alimentație. Descoperă 3 diete sănătoase pe care să le încerci în 2016!

2. Mănâncă salată cu sos vinegretă

Studiile recente au arătat că sosul de vinegretă are un efect uimitor asupra glicemiei, ceea ce înseamnă că o salată astfel asezonată devine gustarea perfectă sau, de ce nu, un antreu sănătos. De altfel, se pare că oțetul în sine are capacitatea de a scădea nivelul glicemiei, datorită acetului acetic din componență, care anulează efectul anumitor enzime care ajută la digerarea carbohidraților. Conform studiilor recente, oțetul este aproape la fel de eficient în scăderea glicemiei precum medicamentele special create în acest sens. Pentru că nu îl poți consuma ca atare, îți recomandăm să asezonezi salatele cu sos vinegretă, a cărui rețetă o poți găsi AICI.

3. Bea cafea

Dacă nu ai probleme cu inima, consumul de cafea (chiar și puțin mai mare decât este recomandat în mod normal) s-a dovedit a fi o metodă excelentă de a reduce riscul de a face diabet. Un studiu realizat la Harvard pe 126.000 de femei și bărbați a relevat faptul că participanții care au băut o cantitate mare de cafea (peste 6 cești pe zi) au avut un risc cu până la 54% mai mic de a face diabet. Cafeaua fără cofeină nu a oferit niciun fel de protecție împotriva diabetului. Dacă nu ești amatoare de cafea, află că orice băutură care conține cofeină (de exemplu, ceai verde sau negru) este benefică pentru glicemie.

4. Consumă carne roșie mai rar

Nutriționiștii recomandă să consideri carnea roșie mai degrabă un răsfăț ocazional decât un aliment pe care să îl consumi zilnic. Aceasta nu mai este o noutate, pentru că deja se știe că persoanele care consumă des carne roșie sunt mult mai predispuse la diverse boli de inimă și chiar cancer, dar se pare că și diabetul reprezintă un risc pentru ele. Într-un alt studiu realizat pentru a înțelege mai bine mecanismele prin care se declanșează diabetul, persoanele care au consumat carne roșie de 5 ori pe săptămână au avut un risc mai mare cu 30% de a face diabet decât persoanele care consumau produsul doar o dată pe săptămână. Se presupune că de vină ar fi colesterolul din carnea roșie, dar și aditivii care se introduc în carnea procesată (bacon, cremvurști, cârnăciori, mezeluri etc.).

 5. Redu stresul

Stresul cronic poate crește semnificativ glicemia, din cauză că acesta are un efect nefast asupra organismului: inima bate mai tare, respirația devine întretăiată sau superficială și stomacul este în permanență făcut „ghem”. Pentru a face față situației de criză pe care creierul o percepe, glicemia crește și ea, pentru a oferi corpului suficientă energie. Dacă vrei să reduci stresul, trebuie doar să faci niște schimbări minore în viața ta și să încerci niște metode de relaxare simple: masaj, meditație, yoga, sport sau pur și simplu să aloci 10-20 de minute unei activități care îți face plăcere.

Dacă te întrebai cum poți să previi diabetul, acum știi că nu e nevoie de schimbări majore, ci doar de adoptarea unor obiceiuri sănătoase.

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.