Nefropatia diabetică, cea mai severă complicație a diabetului

Nefropatia diabetică, cea mai severă complicație a diabetului

Redactor Alexa Galgau

Diabetul este o boală care poate fi ținută sub control prin dietă si medicamentație, dar poate avea și complicații majore, care pun viața în pericol. Nefropatia diabetică este una dintre aceste complicații și, dacă ajungi să o ai, înseamnă că diabetul ți-a afectat rinichii. În cazurile foarte grave, aceștia pot ceda, însă vestea bună este că nu toți bolnavii de diabet riscă să aibă această problemă serioasă.

Află mai multe despre nefropatia diabetică, cum se manifestă și ce opțiuni de tratament există!

Nefropatia diabetică: cauze și simptome

Rinichii au foarte multe vase de sânge mici, care filtrează sângele și adună reziduurile. Nivelul ridicat de zahăr din sânge, în cazul diabeticilor, poate să distrugă aceste mici vase de sânge și, în timp, rinichii nu își mai fac treaba, iar mai târziu se pot opri complet din funcționare, ceea ce este letal.

Din motive pe care medicii nu le înțeleg complet, nu toți pacienții bolnavi de diabet ajung să aibă nefropatie diabetică. S-a observat faptul că tensiunea arterială mare și nivelul ridicat de colesterol pot duce la declanșarea problemei, la fel ca și fumatul. În cazul pacienților cu diabet de tipul I, nefropatia apare de obicei după 5-10 ani de la instalarea bolii. Persoanele care suferă de diabet de tip II decoperă adesea că au deja probleme cu rinichii când descoperă boala, pentru că aceasta poate exista în organism de mult timp.

Din păcate, la început nu există simptome ale nefropatiei diabetice, de aceea este important ca diabeticii să facă des analize de urină. Dacă boala este descoperită într-o fază incipientă, ea este reversibilă, însă sunt puține cazurile în care rinichii sunt afectați atât de puțin.

Atunci când rinichii nu mai funcționează cum trebuie, primul semn nu este identificabil fără analize, pentru că este vorba despre prezența proteinelor în urină. În mod normal, acestea nu sunt prezente în urină decât atunci când ai febră mare, când faci efort fizic foarte intens, în timpul sarcinii sau când ai o infecție în corp.

Pe măsură ce nefropatia avansează, rinichii reușesc tot mai puțin să funcționeze cum trebuie, ceea ce înseamnă că nu reușesc să curețe sângele de toxine și nu pot echilibra nivelurile de substanțe chimice din sânge. Aceasta înseamnă că vei pierde proteine prin urină, că vei avea o tensiune arterială mai mare și că vor crește nivelurile de colesterol și trigliceride.

Simptomele care apar cu agravarea nefropatiei diabetice sunt:

  • umflarea picioarelor și a altor părți ale corpului, din cauză că nu se mai drenează cum trebuie lichidele din țesuturi;
  • apetit scăzut și scăderea în greutate;
  • stare de slăbiciune și somnolență;
  • stare de greață;
  • probleme cu somnul;
  • scăderea glicemiei, din cauza faptului că rinichii nu mai pot elimina excesul de insulină sau nu mai pot filtra medicamentele orale care cresc producția de insulină.

Nefropatia diabetică: tratament

Nefropatia diabetică se tratează cu medicamente pentru scăderea tensiunii, care protejează în același timp rinichii. Aceste medicamente încetinesc degradarea rinichilor și trebuie începute îndată ce sunt descoperite proteine în urină. De asemenea, ele pot fi folosite și în scop preventiv, în cazul persoanelor care au o tensiune arterială normală. În cazul persoanelor care suferă deja de hipertensiune arterială, e nevoie de un tratament suplimentar, pentru a normaliza tensiunea.

Foarte importantă este și evitarea administrării anumitor medicamente care solicită rinichii, precum ibuprofenul sau naproxenul. Medicul poate spune cu precizie care sunt pastilele pe care o persoană ce suferă de nefropatie nu le poate lua.

Medicamentația poate să vindece nefropatia doar dacă aceasta este într-un stadiu incipient. Dacă boala deja a avansat, trebuie făcute toate eforturile pentru a preveni suprasolicitarea rinichilor. Nivelul glicemiei trebuie menținut constant pe cât posibil, pentru a nu afecta micile vase de sânge din rinichi, iar consumul de sare trebuie redus cât mai mult, pentru că sodiul crește tensiunea arterială.

În cazurile cele mai grave, se ajunge la insuficiență renală, caz în care este nevoie de dializă, o metodă artificială de filtrare a sângelui. Dacă rinichii nu mai pot funcționa deloc, singura soluție pentru a salva viața pacientului este transplantul.

Nefropatia diabetică trebuie identificată din timp, cu ajutorul analizelor de urină făcute în mod regulat. Numai așa este posibilă tratarea sau măcar controlarea problemei, pentru a nu deveni fatală.

 

Articolul urmator
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.